Publisert på: Endret :
Mobiliser nasjonale konkurranser for å kreve respekt for menneskerettighetene på byggeplasser for verdensmesterskapet i 2022 i Qatar. Etter aksjonene til Norge onsdag og Tyskland torsdag, sendte også Nederland en melding lørdag.
Mobiliseringen for respekt for menneskerettighetene i Qatar skyter fart på fotballbanene. Etter at Norge startet mobiliseringen onsdag, fulgte Tyskland torsdag 25. mars og Nederland lørdag 27. mars foran kampen mot Latvia. Handlinger som Fifa ikke sanksjonerer.
Oranje klatret opp på Johan Cruyff-arenaen og hadde på seg en svart T-skjorte som sa «Football supports CHANGE».
«Vi vet at arbeiderne som bygger stadionene for verdensmesterskapet i 2022 jobber under svært vanskelige forhold. Vi kan ikke forbli likegyldige og ikke gjøre noe,» sa den nederlandske forsvarsspilleren Matthijs de Ligt på en pressekonferanse
Norge hadde satt tonen
På torsdag, da det var på tide å stille opp for å høre nasjonalsangene, i motsetning til Island, sto de tyske spillerne side om side, iført hver sin svart t-skjorte flokket med en stor hvit bokstav: de elleve bokstavene utgjorde ordene «MENNESKE RETTIGHETER».
«Vi ønsket å gjøre det klart for publikum at vi ikke kom til å ignorere det,» sa den tyske midtbanespilleren Leon Goretzka etter 3-0-seieren. «Vi skrev bokstavene på t-skjortene våre selv, vi har en stor fanskare og kan bruke dem til å sende ut enorme signaler for verdiene vi står for.»
Tyskland slutter seg til Norge og fordømmer arbeidernes forhold i Qatar for å arrangere verdensmesterskapet i 2022 pic.twitter.com/IFywiH34Yr
– Fotballnyheter (@ActuFoot_) 25. mars 2021
Denne gesten ble ønsket velkommen av talsmannen for den føderale regjeringen, Steffen Seiffert, for hvem det var «en god gjerning». «Det er godt å bekrefte verdiene til vårt liberale demokrati i en tid da demokratiet ikke nødvendigvis er på vei oppover rundt om i verden,» sa han.
Onsdag holdt det norske laget en lignende aksjon før kvalifiseringskampen i Gibraltar (0-3) og hadde på seg t-skjorter med utropet «Menneskerettigheter på og utenfor banen» før kampen.
Den norske treneren Staale Solbakken begrunnet initiativet med ordene: «Poenget er å legge press på Fifa for å være enda mer direkte, enda mer målbevisst overfor myndighetene i Qatar og stille strengere krav til dem».
«Menneskerettigheter på og utenfor banen»
Norske spillere kan boikotte fotball-VM i 2022 på grunn av arbeidsforholdene i Qatar. pic.twitter.com/c9Q7BLGa18
– Fotballnyheter (@ActuFoot_) 24. mars 2021
På en pressekonferanse onsdag gratulerte han det tyske laget med gesten: «Det er bra at laget følger oss. Det er virkelig et av de store lagene som følger oss. Jeg vet ikke hvor mange som har sett Tyskland. » deres første VM-kvalifiseringskamp, men det er sannsynligvis 10-12 millioner. Det lønner seg.»
Han antydet også at laget hans på sidelinjen av Tyrkia-kampen planlegger en ny gest av denne typen.
FIFA sanksjonerte ikke
I begge tilfellene ønsket ikke Fifa å sanksjonere disse gestene, mens den internasjonale foreningen generelt forbyr politiske uttalelser på møtene.
«Fifa tror på ytringsfrihet og fotballens kraft for å få til positiv endring,» sa hun i en uttalelse.
>> For å også lese: Verden 2022 i Qatar: Vil slaktingen på byggeplassene føre til boikott?
Disse handlingene kommer kort tid etter den svært kommenterte publiseringen av en artikkel i The Guardian, som bekrefter at 6500 arbeidere har omkommet i landet siden konkurransen ble tildelt Qatar i 2010. Tall som Qatar benekter.
Qatar har blitt angrepet av menneskerettighetsorganisasjoner for sin behandling av arbeidsinnvandrere, hvorav mange er fra India eller det indiske subkontinentet.
Med AFP
«Hardcore gamer. Vennlig reise-ninja. Livslang oppdagelsesreisende. Stolt leser. Matinteressert. TV-banebryter.»