Norge er en av Europas største energieksportører. I begynnelsen av august varslet Oslo at på grunn av den store vannmangelen på Sør- og Vestlandet vil driften av vannkraftverk begrenses og energieksporten reduseres betydelig.
En usedvanlig tørr sommer
Inntil nylig var Frankrike den største nettoeksportøren av elektrisitet i Europa. Årets tørke forårsaket imidlertid alvorlige forstyrrelser i driften av hele landets energisektor, noe som resulterte i drastiske kutt i energiproduksjonen. Frankrikes plass på toppen av de største elektrisitetseksportørene inntas i dag av Sverige, som tidligere har begrenset elektrisitetsoverføringen til nabolandene for å beskytte energinettet sitt.
Ifølge Nord Pool er vanntankene som brukes til å kjøle systemer i svenske kraftverk rundt 83 % fulle, mens i Norge er dette nivået rundt 68 %.
Opprørte skandinaviske land
Nettoperatører i Sverige, Finland og Danmark sa i en felles uttalelse denne uken at de var «dypt bekymret» for Norges plan og oppfordret Oslo til å revurdere sin posisjon.
«Hvis eksportrestriksjoner var tillatt under gjeldende europeiske elektrisitetsreguleringer, kan et slikt trekk inspirere andre land til å vurdere lignende restriksjoner og dermed ha en langt større negativ innvirkning på både det nordiske og europeiske elektrisitetsmarkedet,» sa selskapets tjenestemenn.
Ikke-medlem av fellesskapet med spesielle rettigheter
Selv om Norge ikke er medlem av EU, er det fortsatt en «integrert del» av EUs indre energimarked. Derfor reagerte dens nærmeste naboer fra EU så sterkt på de nylige erklæringene om å redusere elektrisitetseksporten.
Energidepartementet har varslet at de ikke vil legge frem sine forslag til begrensning av grenseoverskridende kraftoverføring før høsten. Problemer med energiprisene rammer også nordmenn selv.Oppgangen i strømprisene sør i landet ble ledsaget av et så drastisk prisfall i nord at det ikke lenger var lønnsomt å produsere strøm med kraftverk.
– Det er selvfølgelig bekymringsfullt når nasjoner føler at de må ta eller begynne å ta slike tiltak for å begrense eksporten til andre land, sa den svenske energiministeren Khashayar Farmanbar tirsdag. «Vi har jobbet i mange, mange år for å bygge et system som lar oss hjelpe hverandre i krisesituasjoner.»
Europa forbereder seg på en vanskelig vinter
Mens Farmanbar forsikret at det ikke var noen reell risiko for strømmangel, ble finnene advart om at strømbrudd kan vare i timevis denne vinteren. Storbritannia forbereder seg allerede på slike situasjoner, og importerer strøm fra Norge takket være sammenkoblingen som ble satt i drift i fjor.
For første gang på flere tiår må Finland slutte å importere strøm fra Russland, som dekket opptil 10 prosent av strømbehovet i fjor. Innenlandsk forbruk. Leveransene ble redusert til null bare dager etter at landets plan om å bli med i NATO ble kunngjort.
Å sette nasjonale interesser over fellesskapets velvære skader enheten i Europa. Dette vil sannsynligvis oppmuntre Russland til å fortsette å bruke restriksjoner på energiforsyningen som et gjengjeldelsesvåpen for sanksjoner pålagt over invasjonen av Ukraina. De kommende månedene vil vise om Kreml vil lykkes med å svekke eller til og med ødelegge EU. Mye vil avhenge av været. Når vinteren er mild, er europeiske land mer villige til å samarbeide og støtte hverandre i vanskelige tider. Men en lang og kald vinter kan utløse en eskalering av politiske spenninger innad i EU, noe som totalt kan endre forholdet mellom de enkelte europeiske land.
«Guru for sosiale medier. Sertifisert alkoholelsker. Ond musikkfanatiker. Internett-evangelist.»