- Dronningens begravelse finner sted 19. september. Det blir den største diplomatiske begivenheten i det 21. århundre.
- Flere hundre tidligere og nåværende stats- og regjeringssjefer vil delta i begravelsen. Polen blir representert av Andrzej Duda. Vladimir Putin vil absolutt ikke være der
- Diplomater har bare én uke på seg til å organisere ankomst og opphold til delegasjoner fra sine land. Dette er en stor logistisk utfordring
- Begravelsesdeltakere må se deres oppførsel. Blant annet husker observatører den dag i dag en glippe i Nelson Mandelas begravelse, da blide politikere tok en selfie
- Flere slike tekster på Onet-hjemmesiden
Det blir den største diplomatiske gallaen i dette århundret. Hundrevis av nåværende og tidligere ledere vil slutte seg til rekken av andre dignitærer som skal reise til Storbritannia for dronning Elizabeth IIs statsbegravelse neste uke. Statsledere som USAs president Joe Biden, EU-kommisjonens president Ursula von der Leyen og New Zealands statsminister Jacinda Ardern har allerede bekreftet sitt deltagelse i begravelsen, som skal finne sted i Buckingham Palace lørdag 19. september, 12 polsk tid ved Westminster Abbey. Denne historiske kirken, med en kapasitet på 2000, var stedet for ekteskapet mellom den fremtidige dronning Elizabeth II og prins Philip i 1947 og for alle britiske kroninger fra 1066 og utover.
Japanske keiser Naruhito, som kan være på reise sammen med keiserinne Masako og statsminister Fumio Kishida, Tyrkias president Recep Tayyip Erdoğan og Frankrikes president Emmanuel Macron, forventes også å delta i begravelsen. Spania forventes å bli styrt av kong Filip VI. være representert, som har vært i slekt med den britiske kongefamilien siden 1800-tallet, men også medlemmer av andre europeiske kongefamilier, blant annet fra Belgia, Danmark, Nederland, Norge og Sverige. Polen er representert av president Duda.
– Det vil ikke være overraskende om alle de kronede statsoverhodene kommer fra Europa, så vel som stats- og regjeringssjefer fra andre land, sier den tidligere britiske ministeren, som regjerte ved nok en stor begravelse i Storbritannias statsminister Margaret Thatcher i 2013. – Det kommer til å bli en stor diplomatisk begivenhet, Hennes Majestets siste bidrag til vårt lands velstand er å gi et påskudd for et stort diplomatisk møte.
«Det kommer til å bli en begravelse uten like,» er enig John Kampfner fra tenketanken Chatham House. – Det har vært store statlige begravelser, som amerikanske presidenter, Nelson Mandela og andre. Men dronningen var lett den mest kjente personen i verden, så jeg tror oppmøtelisten vil være enestående.
Mest bemerkelsesverdig – men ikke overraskende – vil det være det Russlands president Vladimir Putins fravær. I diplomatiske sladderkretser er hvem som kommer like viktig som hvem som får invitasjonen, så kinesiske ambassadetjenestemenn er ivrige etter å se om Kinas president Xi Jinping vil bli tilbudt en invitasjon til å delta på møtet.
Forberedelsene til begravelsen er en kolossal logistikk-, sikkerhets- og diplomatisk oppgave – titusenvis av mennesker er ventet å komme til London i løpet av de kommende dagene. Utenlandske ambassader mottar allerede hundrevis av telefoner fra privatpersoner som spør om det er mulig å lande i hovedstaden på begravelsesdagen og haster med å bestille fly og overnatting.
«Det vil være en stor utfordring på mange måter: protokoll, sikkerhet, følsomhet,» sier Ioannis Raptakis, gresk ambassadør i Storbritannia, som innrømmer at når det gjelder antall verdensledere som vil delta i begravelsen, vil det være på samme skala som en statsbegravelse for Nelson Mandela i 2013 eller klimatoppmøtet COP26 i Glasgow i fjor. – Nesten alle land vil prøve å bli representert. Imidlertid har jeg full tillit til de britiske protokollekspertene – de har erfaring med å organisere COP26, som var som en dressurprøve.
Diplomater venter på umiddelbar veiledning fra det britiske utenrikskontoret, spesielt om protokollen til tjenesten, som vil avgjøre om ledere ledsaget av ektefeller og andre høytstående myndighetspersoner kan delta. Ved slike anledninger ønsker alle å ha minst én ledsager med seg.
På begravelsesdagen blir dronningens kiste tatt med i en prosesjon fra den 900 år gamle Westminster Hall til Westminster Abbey, hvor briter har flere dager på seg til å vise respekt. Etter en timelang minnestund eskorterer den høytidelige prosesjonen kisten til nærliggende Hyde Park, hvor den blir overført fra en bergingsbil til en likbil. Kisten vil deretter bli fraktet 20 mil vest for London sentrum til Windsor Castle.
Til slutt, etter gudstjenesten i kapellet i St George’s Church i Windsor, blir kisten senket ned i den kongelige graven på slottsområdet og plassert ved siden av kisten Dronningens ektemann, prins Philip, døde i april 2021.
Store begravelser er merkelige øyeblikk for diplomater, som kombinerer en høytidelig sorgperiode med de uunngåelige mulighetene for bilaterale og multilaterale møter.
Den siste statlige begravelsen i Storbritannia var i 1965 etter tidligere statsminister Winston Churchills død. Dignitærer fra 112 land, inkludert Dwight Eisenhower, Charles de Gaulle og dronning Elizabeth II selv, deltok på en minnegudstjeneste på St Paul’s i London. Selv om begravelsen fant sted på høyden av den kalde krigen, sendte Sovjetunionen visestatsministeren til ham.
Diplomati i slike hendelser er utvilsomt mulig. 1979, rett etter begravelsen til Louis Mountbatten – en slektning av dronningen som ble myrdet av IRA Margaret Thatcher arrangerte et møte med sin irske motpart, John Lynch, i en tid med høy spenning mellom de to landene. – Dette møtet ble en slags opptakt til avtalen om å avslutte borgerkrigen i Nord-Irland – sier den tidligere britiske ministeren sitert ovenfor.
Kampfner sa imidlertid at denne gangen må statsoverhoder være diskrete i private samtaler og møter fordi protokollen for en statsleders begravelse er strengere enn for andre seremonier av denne typen: – Alle statsoverhoder og andre vil være svært forsiktige. ikke å gjøre det ved en slik mulighet for å bli ansett som altfor involvert i direkte diplomati.
Ledere må også passe på å ikke ved et uhell overskygge den avdøde monarken eller trekke oppmerksomhet til den med handlinger som kan bli sett på som respektløse. Frisk i minne er tidligere dansk statsminister Helle Thorning-Schmidts latter-selfie med tidligere britiske statsminister David Cameron og USAs tidligere president Barack Obama under Mandela-minneseremonien i Johannesburg.
Selfie Thorning-Schmidt med Obama og Cameron i Mandelas begravelse:
Likevel, som Kampfner påpeker, vil eventuelle tilfeldige øyeblikk mellom ledere være av stor interesse for erfarne observatører. Slik var tilfellet med det berømte håndtrykket mellom Obama og Raul Castro i Mandelas begravelse, et kort øyeblikk tolket som bevis på et oppvarmende forhold mellom Washington og Havana.
Øyeblikket for håndtrykket mellom Obama og Castro ved Mandelas begravelse i 2013:
For Liz Truss selv vil muligheten være en mulighet til å møte sentrale ledere, noe som skulle vise seg verdifullt for statsministeren, som først ble utnevnt tidligere denne måneden. Men Kampfer advarer om at den nye statsministeren «ikke ønsker å bli sett på som engasjert i dypere diskusjoner på grunn av øyeblikkets delikatesse.»
Downing Street oppfordrer Storbritannias 10-dagers sørgeperiode til å bli strengt overholdt, noe som betyr at formelle trussmøter med andre internasjonale ledere ikke vil bli planlagt før politikken gjenopptas. Truss må vente på mer omfattende samtaler i FNs generalforsamling, som finner sted i New York sent i neste uke.
Opprettelsesdato: I dag, 10:58
«Alkohol buff. Leser. Amatør popkultur banebryter. Avid baconaholic. Sosiale medier lærd. TV-ekspert. Profesjonell student.»