For koalisjonen av Høyre, Fremskrittspartiet og to mindre sentrum-høyre-partier tilsier prognosene 88 seter i parlamentet med 169 seter. Faktisk spilte to partier en rolle i konflikten: Opposisjonen Norsk Arbeiderparti og Høyre, som har sittet med makten i fire år i koalisjon med Fremskrittspartiet.
Begge partiene startet på lignende nivåer – de har rundt 25 % oppslutning blant velgerne. For det sosialdemokratiske Norsk Arbeiderparti (AP) var disse valgene avgjørende for å gjenvinne tapt makt. Oppgaven Norges tradisjonelt største parti satte seg var imidlertid vanskelig å gjøre. Denne gruppen har opplevd en betydelig nedgang i mange måneder og mistet velgere først og fremst til Sosialistisk Venstreparti (SV) og andre venstrepartier.
Brexit kan bli avgjørende for valget i Norge
Utviklingen i Europa og verden påvirker de politiske preferansene til dette egalitære, men i hovedsak konservative skandinaviske samfunn. Hovedfaktorene som kan avgjøre utfallet av mandagens valg kan være Brexit og terrortrusselen i Norge.. Norges store avhengighet av olje- og gassproduksjon vil på sin side tvinge landet til å videreutvikle denne sektoren av økonomien, som er ønsket av høyrepartiene.
Til tross for APs oppfordringer om å fortsette sin åpne samfunnspolitikk for både asylsøkere og innvandrere, Nordmenn er tradisjonelt svært forsiktige, spesielt nå som terrorangrepene i Europa har økt. Innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug har fått sympati med hennes nylige klare tilslutninger til innstramminger i migrasjonspolitikken.
Men som observatører spår, Faktisk kommer norsk politikk neppe til å endre mye. Det norske samfunnet er sterkt knyttet til sosialdemokratiske tradisjoner og venstreorienterte ideer. Norsk Arbeiderparti kom ut av de store sosiale og ideologiske endringene for 100 år siden; styrte landet uavbrutt i lange perioder.
Ikke mye vil endre seg i norsk politikk
For mange utenlandske observatører, norske Stortingsvalg er enkle å forutsi. Selv om en eller annen koalisjon vil overta roret i regjeringen, Den generelle retningen for innenrikspolitikken, spesielt utenrikspolitikken, vil ikke endres radikalt.
Norge har utviklet en velferdsstatsmodell og et høyt samfunnssikkerhetsnivå i flere tiår, som alltid vil være en topp prioritet for enhver regjering. En av fem nordmenn lever på sosialstønad.
Nordmenn liker ikke å eksperimentere og holder seg vanligvis til utprøvde løsninger. En høy valgdeltakelse på rundt 75 til 77 prosent gir innbyggerne følelsen av at de har direkte innflytelse på statens politikk.
Dette er å forvente Høyre- og det høyreekstreme Fremskrittspartiets programmer vil appellere mest til velgernesom går inn for å begrense innvandring, øke forsvarsutgifter, utvide politimyndigheter for å beskytte innbyggerne mot terrorisme, og øke industrielle investeringer og skattekutt.
GODT Å VITE:
«Ølforsker. Kommunikator. Typisk oppdagelsesreisende. Sertifisert student. Faller mye ned.»