Home » 10 år siden i «Motor» | Fremtidens bil – tekniske nyvinninger

10 år siden i «Motor» | Fremtidens bil – tekniske nyvinninger

by Peter Østbye

Vår visjon om fremtiden fra… fortiden. I «Engine» nr. 11 fra 2013 – for nøyaktig et tiår siden – bestemte vi oss for å spekulere litt i hvilke løsninger som vil være i biler om noen eller et titalls år. Hvordan klarte vi oss i rollen som spåkonen Maciej? Døm selv.

Om noen eller et dusin år vil biler kjøre uten førerassistanse, bruke laserlys for å lyse opp mørket, varsle om overhengende fare og til slutt finne en ledig plass og parkere seg selv. Og det er ikke alt.

Løsningene som skal brukes i neste generasjons biler vil ikke komme fra verdensrommet. Dette er resultatet av mange års forskning og nøye testing for å vurdere nytten og påliteligheten til innovative ideer i daglig bruk.

Vi vet omtrent hva verdens største selskaper jobber med for tiden. Fokuset er å gi sjåføren mest mulig kunnskap om hva som skjer rundt ham og bilen. På den ene siden utvikles lysanlegg intensivt (uforholdsmessig mange ulykker skjer om natten i forhold til trafikkintensiteten), på den andre siden jobbes det med å integrere bilen i hele nettverket av gjensidig informasjonsutveksling. mellom kjøretøy og veiinfrastruktur, takket være dette er det mulig å identifisere steder for ulykker unngå eller kjøre med en hastighet som lar deg krysse krysset når det er grønt.

Og for at sjåføren ikke skal overveldes med for mye informasjon, er mange kjørerelaterte funksjoner automatiserte. Utformingen av kjøretøyene vil også endres. Hva kan du forvente av fremtidens bil?

Trådløs «elektrisk» lading

Elbiler, i hvert fall bybiler, blir stadig mer populære. En enklere ladeprosess bør bidra til dette. Du trenger ikke å koble kabler til stikkontakten – bare plasser bilen over den trådløse laderen. Spoler i bakken og i kjøretøyet muliggjør induktiv lading. Systemet er allerede testet og tåler dårlige værforhold og mulig unøyaktig plassering av bilen i forhold til laderen.

Stort display på glasset

stort display på bilvinduet

Vindusdressinger er ikke noe nytt – de kom fra luftfarten til bilindustrien. For eksempel informerer de sjåføren om gjeldende hastighet og gir navigasjonsinstruksjoner uten å måtte ta øynene fra veien. Imidlertid har de for øyeblikket et veldig lite område, så budskapet deres er begrenset. Om noen år vil de være mye større og ta opp en stor del av glasset. Mulighetene vil øke proporsjonalt: linjer som markerer kanten av veien vil bli satt inn i bildet av veien (nyttig i mørke eller tåke), farer vil bli fremhevet (f.eks. fotgjengere) og navigasjonsinstruksjoner vil bli mye mer lesbare.

Midlertidig suspensjon

sørge for suspensjon

Det adaptive chassiset – slik vi kjenner det i dag – er i stand til å tilpasse sine egenskaper avhengig av tilstanden til veien kjøretøyet kjører på. Fremtidens bil vil være i stand til å tilpasse seg kvaliteten på veien i tide: Kameraer som sporer ruten flere titalls meter i forveien, oppdager for eksempel hull eller humper i veibanen og justerer dempingen av støtet absorbere tilsvarende.

Bil på nett

tilkoblede biler

Biler utveksler informasjon om posisjon, hastighet, kjøreretning og til og med veiforhold (ESP-sensorer kan for eksempel oppdage svart is). Varslene du mottar lar deg reagere raskere og unngå kollisjoner. Ytterligere data vil komme fra veiinfrastruktur, f.eks. B. Trafikklys. Sjåfører kan justere hastigheten for å nå grønne lys i veikryss. Trafikkork er også lettere å unngå.

Autopilot

Kjør bil uten å holde i rattet

Det er mulig å kjøre selvstendig i dag. En serie sensorer i bilen kan overvåke situasjonen nøye og lede kjøretøyet langs en forhåndsbestemt rute til bestemmelsesstedet. I fremtiden vil dette bli enklere takket være tilleggsinformasjon som samles inn fra veiinfrastruktur og andre kjøretøy. Spørsmålet om regelverk gjenstår fortsatt – spørsmål knyttet til registrering av slike biler på veien og ansvar for mulig skade bør reguleres.

Automatisk parkeringsapp

Muligheten for selvparkering høres også lovende ut. Scenarioet er som følger: Før turen sjekker sjåføren de tilgjengelige parkeringsplassene i nærheten av destinasjonen og velger en av dem. Etter at du kommer til parkeringsplassen, parkerer du bilen ved inngangen, går ut og starter parkeringsprosessen. Kontrollenheten fra parkeringsplassen kobles trådløst til kjøretøyet, vurderer dets dimensjoner og bestemmer den optimale ruten til nærmeste parkeringsplass. Den overtar deretter kontrollen over kjøretøyets styresystem og leder det til rett sted via en elektronisk vei. For å hente bilen må du sende en tilsvarende kommando via smarttelefonen og vente på kjøretøyet ved parkeringsplassens utgang. Slike testfasiliteter finnes allerede.

Laserlys

Laserlys

Neste trinn i belysning etter LED-lamper er laserlys. Bruken av en konsentrert stråle gjør det mulig å oppnå et sterkt lyspunkt med lavt strømforbruk. For å sikre passende sikkerhet og en behagelig farge (den opprinnelige fargen på laserbelysningen som brukes er litt blå), passerer strålen gjennom et fluorescerende materiale før den treffer veien og blir deretter hvit. Eksisterende tilleggsfunksjoner som dynamisk fjernlys og antirefleksbeskyttelse beholdes.

OLED-lys

OLED-lys

En annen idé for futuristisk belysning: den bakre delen av bilen kan i praksis bli en ganske stor OLED-skjerm (denne teknologien brukes for tiden hovedsakelig i moderne telefoner). Dette gjør at de presenterte signalene kan animeres, f.eks. B. ved å ligne en fiskestim som reagerer på bilens oppførsel på veien – ved dynamisk kjøring er bildebevegelsene voldsommere. Dette vekker oppmerksomhet og øker derfor sikkerheten.

Space line

Reflektor som viser en gaplinje

En annen interessant lysfunksjon: En laser integrert i baklysene skal projisere en tverrlinje ut på veien og dermed indikere den trygge avstanden til bilen som føreren bak ham skal holde. En enkel og effektiv løsning for å forbedre sikkerheten.

Bruk av komposittmaterialer

Autoskjelett

Kampen om hver kilo bilvekt fortsetter. Effektiv ernæring sikres gjennom bruk av moderne materialer, spesielt karbonfiberforsterkede kompositter. Materialet direkte fra Formel 1 er veldig sterkt og lett på samme tid. Når masseproduksjonsteknologien er perfeksjonert, vil prisene reduseres, slik at de kan brukes i populære modeller.

You may also like

Leave a Comment