Home » 5 ting du bør vite når du handler på nett i utlandet

5 ting du bør vite når du handler på nett i utlandet

by Catherine Monroe

Er du usikker på hvor mye kjøpet vil koste i toll og avgifter når du handler på nett i utlandet? I denne artikkelen finner du svar på noen av de viktigste spørsmålene du bør vite før du handler på nett i butikker utenfor Norge.

1. Hvilke avgiftsbestemmelser gjelder ved import til Norge?

I 2020 innførte myndighetene to vesentlige endringer i reglene for kjøp i utenlandske nettbutikker. Etter: 1. Opphevelse av momsfritak for varer inntil 350 kr og etter: 2. nytt regelverk for import av matvarer.

Merverdiavgiftsfritaket viste seg vanskelig å gjennomføre, så myndighetene bestemte at kjøp av varer under 350 kroner skulle være tollfritt i overgangsperioden. Dette betyr at du ikke trenger å betale noe ekstra etter at du har mottatt varen din.

Posten har utarbeidet en ny fortollingstjeneste som innføres for varer verdt under 350 kroner når myndighetene avslutter overgangsperioden.

2. Hvor mye toll og avgifter må jeg betale når jeg handler på nett i utlandet?

Hva du må betale avhenger av ulike faktorer, som varens verdi og type.

Vær oppmerksom på at ved kjøp av mat i utlandet må du betale moms på mat og drikke uansett verdi, også under 350 NOK. I tillegg er noen varer underlagt toll og særavgifter, for eksempel: B. sukkeravgiften. Mat inkluderer for eksempel dagligvarer, søtsaker, alkoholfrie drikker, sunn mat eller andre kosttilskudd, proteintilskudd, krydder eller te.

Vil du kjøpe noe i utlandet og lurer på hvor mye du må betale for det? Tollkalkulatoren er et flott verktøy .

En annen faktor som avgjør gebyrene er om nettbutikken/markedsplassen er registrert hos VOEC.

Forsendelser fra VOEC-autoriserte nettbutikker er ikke gjenstand for fortolling

3. Hva er VOEC?

VOEC står for «VAT on e-commerce» (Mva på e-commerce). Dette er Skatteetatens momsregister hvor internasjonale nettbutikker kan registrere seg. Ved å registrere seg hos VOEC er nettbutikken autorisert av norske myndigheter til å kreve inn avgifter. Du rapporterer også moms direkte til norske skattemyndigheter.

For deg som kunde betyr dette at nettbutikken må kreve inn moms på varer som sendes til Norge ved bestilling slik at du kan betale direkte i nettbutikken. Dette gjelder varer med en enhetsverdi på inntil 3.000 kroner per vare.

Det betyr at du kan kjøpe så mange varer du vil og sende i samme forsendelse, så lenge hver vare er verdt under 3000 kr og er til privat bruk.

Forsendelser fra VOEC-autoriserte nettbutikker er ikke underlagt fortolling, nye avgifter eller avgifter når varene kommer til Norge.

Les mer om VOEC hos Tolletaten.

4. Kan jeg kjøpe alle slags varer fra en VOEC-registrert butikk?

Nei du kan ikke. Følgende varer dekkes ikke av programmet:

  • Matprodukter (f.eks. mat, drikke, kosttilskudd, vitaminer),
  • varer med restriksjoner (f.eks. medisiner, våpen, alkohol, tobakk)
  • Avgiftspliktige varer (f.eks. sukker, drikkevareemballasje, smøreoljer, husholdningsapparater som inneholder klimagasser)

Hvis du kjøper slike varer, vil de fortsatt bli fortollet på vanlig måte og du vil være pliktig til å betale normal importavgift uavhengig av forsendelsens verdi. Du må også betale toll til transportøren.

Les også: Sjekk hvordan din pensjonisttilværelse vil se ut

Posten digitaliserer og effektiviserer fortollingsprosesser

5. Hvilke varer må jeg betale avgifter for?

For forsendelser hvor nettbutikken tidligere ikke har innkrevd avgifter (via VOEC), må Posten fortolle og kreve inn importavgifter fra deg. Posten digitaliserer og effektiviserer fortollingsprosesser slik at kundene får varene sine så raskt, billig og enkelt som mulig, i henhold til myndighetenes forskrifter.

For alle varer med verdi over 3.000 kroner, samt for innførsel av matvarer, avgifts- og/eller restriksjoner – uansett verdi – fortoller Posten dine varer.

Slik ser fortolling ut:

  • Varer til en verdi av inntil 3000 kr inkl. mva dersom mva betales i utenlandsk nettbutikk (VOEC-forskriften): Ingen fortolling.
  • Matvarer, avgiftspliktige varer og restriksjonsbelagte varer uavhengig av verdi, samt varer til en verdi av over 3000 kroner: Full fortolling for 299 kroner.
  • Andre varer til en verdi av inntil kr 350,-: Posten tar ikke toll på disse varene i overgangsperioden. Dette betyr at du ikke trenger å betale noe ekstra etter at du har mottatt varen din. Posten har utarbeidet en ny fortollingstjeneste som innføres for varer verdt under 350 kroner når myndighetene avslutter overgangsperioden.
  • Andre varer verdt 350 til 3000 kroner: Forenklet fortolling inntil 149 kroner.

Lik oss på Facebook og del innlegget vårt med andre

Kilde: Post

Les også: Norge og Tyskland tar hydrogensamarbeidet et skritt videre

You may also like

Leave a Comment