Home » Finland og Sverige ønsker å bli med i NATO. Tyrkia kan stå i veien for dem

Finland og Sverige ønsker å bli med i NATO. Tyrkia kan stå i veien for dem

by Gabriel Scott

Striden om kurderne

Det sa Ibrahim Kalin, talsmann og utenrikspolitisk rådgiver for presidenten landet hans er åpent for ideen om å utvide alliansen. – Vi lukker ikke døren. Men generelt sett tar vi dette problemet som et nasjonalt sikkerhetsproblem for Tyrkia, sa han.

Fokus er på Kurdistans arbeiderparti (PKK). Tyrkia anser dem som en terrororganisasjon, men sier at de kan samle inn penger og rekruttere i Europa. Hun er spesielt aktiv i Stockholm.

Resten av artikkelen er tilgjengelig under videoen

Se også: — Det ender aldri godt. Eksperten advarer mot «Ungarn-scenariet»

– Hva som skal gjøres er klart: Disse landene må slutte å la PKK være til stede på deres territorium sa Ibrahim Kalin. – NATO-medlemskap er alltid en prosess. Vi får se hvordan det blir. Men dette er det første øyeblikket når vi ønsker å trekke oppmerksomheten til alle allierte, så vel som den svenske regjeringen… Vi ønsker selvfølgelig å holde samtaler med svenskene, la han til.

Hvis du [Finlandia i Szwecja – przyp. PAP] De har en opinion som er opptatt av sin egen nasjonale sikkerhet, vi har en opinion som også er opptatt av deres egen sikkerhet – understreket presidentens talsmann.

Landene i alliansen støtter utvidelsen

NATOs utenriksministre holdt et uformelt møte i Berlin lørdag. Et av diskusjonstemaene var utvidelsen av alliansen til å omfatte to nordiske land. Etter diskusjonen Noen av diplomatene uttalte seg i media, hvor de uttrykte sin utvetydige støtte til ideen.

– Norge støtter Finland og Sverige 100 prosent dersom disse to landene søker om NATO-medlemskap – forsikret Norges utenriksminister Anniken Huitfeld, sitert av ARD. Sjefen for det nederlandske utenriksdepartementet, Wopke Hoekstra, kom med en lignende uttalelse. Ivan Korczok, sjefen for Slovakias diplomati, uttrykte også «absolutt beredskap» til å vurdere og akseptere begge lands forespørsler.

Bare sjefen for det tyrkiske utenriksdepartementet, Mevlut Cavusoglu, var kritisk til denne ideen. Han uttrykte skuffelse over at begge land støtter PKK, som han kalte «opprørende og uakseptabelt».

Problemet er at disse to landene åpent støtter og samarbeider med PKK og den kurdiske militsen YPG. De er terrororganisasjoner som angriper enhetene våre hver dag, sa Mevlut Cavusoglu, sitert av Reuters-byrået.

Kilde:

MOS

You may also like

Leave a Comment