I år vil et ledende polsk gassselskap produsere 3 milliarder m3 gass fra sine forekomster i Norge. Råstoffet går til gassrørledningen Baltic Pipe, som er av stor betydning i forbindelse med at russiske Gazprom stanser gassforsyningen til Polen.
Det statlige selskapet PGNiG annonserte at gassproduksjonen fra konsernets forekomster i Norge vil nå 3 milliarder m3 i år. Tidligere prognoser snakket om 2,6 milliarder m3. Dette er svært viktig informasjon i forbindelse med Gazproms avbrudd av gassforsyningen til Polen i slutten av april (russerne leverte 8-10 bcm årlig). PGNiG har lenge anskaffet nye forekomster i Norge for å diversifisere forsyningene til Polen.
Gassrørledningen Baltic Pipe skal forbinde Polen, Danmark og norsk sokkel. Dette er en av de viktigste investeringene som for tiden gjøres av den polske staten. Røret sies å ha en kapasitet på 10 bcm per år, men full kapasitet vil være nådd i januar 2023. Imidlertid allerede i oktober halvparten av volumet som endelig vil bli gjort tilgjengelig av det nye prosjektet. Det er for tiden debatt om Baltic Pipe kan starte tidligere, men spørsmålet om hvor mye gass som vil strømme gjennom det er like viktig og mindre tilstede i den offentlige diskursen.
Se også: Polen vil gi opp russisk gass. Baltic Pipe vil være i drift med full kapasitet fra 2023.
Hvordan fyller jeg Baltic Pipe?
Statens PGNiG har reservert 9 milliarder kubikkmeter ny gassrørledning. Kunngjøringen om produksjonsøkningen fra norskeide felt er viktig fordi den viser at 1/3 av rørledningen vil bli fylt med denne gassen. Det vil være fullt tilgjengelig og sannsynligvis rimelig. Spørsmålet om å skaffe de manglende mengdene og deres kostnader er imidlertid fortsatt et åpent spørsmål. Foreløpig har ikke PGNiG annonsert ytterligere kontrakter, for eksempel i Norge.
Gasskrisen i Europa bidrar ikke til samtaler om å kjøpe ekstra store mengder blått drivstoff. Mange europeiske land, for eksempel Tyskland, som har et enormt egenforbruk, viser stor interesse for norsk gass. I mellomtiden er volumet det europeiske spillet står på spill begrenset på, og det er mange som er villige til å gjøre det. Faktisk vil Baltic Pipe koble Polen til gassknutepunktet i Nordsjøen, som de fleste utviklede økonomier nord på kontinentet har tilgang til.
I tillegg kommer den vanskelige diskusjonen om kjøp av ytterligere LNG til de europeiske markedene. Reuters-byrået melder at forhandlingene mellom Tyskland og Qatar ikke går fremover. Et eget problem er tilgjengeligheten av verft som bygger flytende FSRU-terminaler.
Se også: Gassrørledningen Baltic Pipe vil starte i drift i september, og gass vil slutte å strømme fra Russland til Polen i januar
Hva er bunnlinjen?
For øyeblikket er det ingen offisiell informasjon om kontraktsnivået til gassrørledningen Baltic Pipe. I mellomtiden vil mengden av råstoff fra denne investeringen være av avgjørende betydning for situasjonen til PGNiG og mange sektorer av den nasjonale økonomien, for eksempel kjemisk industri. Vekten av den nye gassrørledningen vil øke dersom det innenlandske gasssystemet ikke kan balansere med Tyskland fordi det er avskåret fra Gazproms forsyninger.
«Amatørkaffenerd. Lidenskapelig talsmann for øl. Tenker. Hardcore nettjunkie. Unapologetisk leser.»