Home » KPI-indeksen vil ikke gå tilbake til inflasjonsmålet de neste årene

KPI-indeksen vil ikke gå tilbake til inflasjonsmålet de neste årene

by Gunnar Garfors

I følge siste «Inflasjonsrapport» utarbeidet av National Bank of Poland (NBP), vil KPI være 14,2 % i 2022 og 12,3 % året etter. Først i 2024 vil vi se et betydelig fall til 4,1 %.

I løpet av året publiserer NBP tre rapporter som beskriver tilstanden til den polske økonomien, med fokus på nåværende inflasjon, BNP og arbeidsledighet. Juli-prognosen er den andre i år, basert på data tilgjengelig frem til 22. juni 2022. Den siste slippes ikke før i november. Den siste rapporten tar allerede hensyn til virkningen av krigsutbruddet i Ukraina på stigende priser, inkludert i Polen. Den viser at mens KPI kan falle i årene som kommer, vil den foreløpig ikke gå tilbake til nivået til NBPs inflasjonsmål (2,5 %).

«I 2023-2024, når virkningen av faktorer som øker nivået i år avtar, vil KPI-inflasjonen avta, men nesten ved slutten av prognosehorisonten vil den ikke gå inn i sonen for avvik fra det definerte NBP-inflasjonsmålet til å returnere til 2,5 % +/- 1 poeng prosent Den gradvise nedgangen i inflasjonen vil bli støttet av en nedgang i samlet etterspørselsvekst i økonomien, lavere kostnadspress fra arbeidsmarkedet, den antatte gradvise nedgangen i globale råvarepriser og avtagende priseffekter fra spenninger støttes av forsyningsnettverkene. skrev rapporten.

Inflasjon i Polen

Pengepolitisk råd (MPC) besluttet å heve renten med 50 basispunkter i juli basert på den siste inflasjonsprognosen. Husk at konsensus blant økonomer var for en renteøkning på 75bp, og noen prognoser utelukket ikke engang 100bp. Ser vi på økonomisk vekst, inkluderer «Inflasjonsrapporten» alltid prognoser for BNP-indikatoren. Følgende verdier er anslått innen 2024: 4,7 % i år, 1,4 % i 2023 og 2,2 % i 2024.

BNP i Polen

NBP BNP

Se også: Ifølge NBP-estimater utgjør interne faktorer ikke mer enn 1/4 av inflasjonen – sa NBP-guvernør Adam Glapiński

Inflasjonsprognoser påvirket av eksterne faktorer

Den siste fremskrivningen er utarbeidet av NBPs avdeling for økonomisk analyse og forskning. Hovedfaktoren som driver de nåværende prognosene for inflasjon og økonomisk vekst i Polen er den pågående krigen i Ukraina. Dette fører direkte til en økning i råvareprisene, både for energi og for landbruk. NBP-analytikere spår at påvirkningen fra eksterne faktorer kan avta i 2023-2024, men dette vil ennå ikke tillate KPI-indeksen å gå tilbake til nivået til NBP-inflasjonsmålet.

«Siden utgivelsen av forrige utgave av rapporten har inflasjonsforventningene til finanssektoranalytikere undersøkt av Refinitiv og respondentene i NBPs makroøkonomiske undersøkelse økt betydelig (tabell 2.1). Men de spurte analytikere forventer at inflasjonen gradvis vil falle fra 2023 og utover, om enn å holde seg over avvikstaket for inflasjonsmålet i det minste til midten av 2024» – understreket i rapporten.

inflasjonsforventninger

Krigen i Ukraina er ikke det eneste som påvirker inflasjonsnivået. Fremskrivningen tar også hensyn til de antiinflasjonsverntiltakene som ble innført i begynnelsen av året. Analytikere forventet at de skulle være på plass innen oktober i år, noe som ville senke KPI-indeksen med 3,2 % sammenlignet med scenarioet ekskludert støtteskjold. Under forholdene til de rådende antiinflasjonsskjoldene vil banen til KPI-indeksen avta i 2023, men den vil allerede påvirke veksten i 2024.

Rapporten beskriver også prissituasjonen på varer og tjenester på utenlandske markeder. Økende inflasjon er et globalt problem, og vi snakker også om kjerneinflasjon, som for eksempel ekskluderer matvareprisene. «Global konsumprisvekst har fortsatt å stige kraftig de siste månedene, og nådde flere tiår høyder i mai i år. Kraftig stigende energi- og matvarepriser jobber mot høyere inflasjon. Kjerneinflasjonen øker også i mange økonomier, drevet – i tillegg til virkningen av tidligere energiprisøkninger – av nedfallet fra pågående forstyrrelser i globale forsyningskjeder, høye kostnader ved internasjonal transport og økende etterspørsel i kjølvannet av pandemiskrisen. projeksjonen fortsetter.

Les også: Inflasjonen vil være med oss ​​i lang tid, og å bekjempe den kan føre til en resesjon, advarer Saxo Bank i sin kvartalsrapport for 3Q2022

Lavere BNP-prognoser i Polen

Vi kan også regne med prognoser for ekstrapolering av bruttonasjonalprodukt. 2021 så en sterk tilbakegang i økonomisk aktivitet, og det er grunnen til at analytikere nå forventer at BNP vil trekke seg tilbake. Dette vil skyldes virkningen av et sterkt negativt forsyningssjokk.

«(…) I den lengre prognosehorisonten vil den forventede nedgangen i BNP-veksten i de store utviklede økonomiene og en betydelig nedgang i tilførselen av europeiske midler etter endt utgifter fra EU-perspektivet for 2014-2020 ha en stadig mer negativ innvirkning på innenlandsk økonomisk aktivitet. Størrelsen på nedgangen i innenlandsk BNP-vekst blir dempet av endringer i finanspolitikken innført under Anti-Inflation Shield, den polske forordningen, planlagte økninger i nasjonale forsvarsutgifter og en økt tilstrømning av migranter fra Ukraina til Polen. NBP analytikere prognose.

Renteøkninger bidro også til lavere BNP-prognoser. Husk at det har vært en renteøkningssyklus i Polen siden oktober 2021, og referanserenten er for tiden 6,50 %. Forsyningskjedeproblemer og høyere råvarepriser førte også til lavere BNP-vekst i den utviklede verden i det siste kvartalet.

BNP i utlandet

bedring i arbeidsmarkedet

Fremskrivningen inkluderte også prognoser for det polske arbeidsmarkedet. Skjønt i første kvartal i år. antallet arbeidsledige falt og planene for videre ansettelse i bedriftene ble redusert.

«(…) Derfor forventes den gunstige situasjonen på arbeidsmarkedet å fortsette de neste månedene, men i den lengre prognosehorisonten sammen med en kraftig svekkelse av innenlandsk økonomi vil etterspørselen etter arbeidskraft avta. Sysselsettingsgraden, som har vært negativt påvirket av demografiske prosesser og har vært fallende siden 2023, vil også bidra til nedgangen i antall personer i arbeid», heter det i rapporten.

Trusler mot den siste projeksjonen

I de tidligere NBP-analytikernes inflasjonsrapporter var hovedrisikofaktoren for prognosene den videre utviklingen av pandemien. Nå er det den pågående krigen i Ukraina. Dens videre kurs vil direkte påvirke prisene på energiråvarer utvunnet i Russland. Landbruksvarer fra Ukraina står også overfor usikkerhet.

«En eskalering eller forlengelse av varigheten av russisk militær aggresjon vil derfor føre til økte forstyrrelser i forsyningskjeder og høyere råvarepriser, og følgelig økt inflasjon i den globale økonomien. En slik situasjon vil føre til en forverring av den globale økonomiske situasjonen. I Polen, under forhold med økt usikkerhet, ville bedriftsinvesteringer og privat konsum reduseres. Forverrede utenrikshandelsforhold vil føre til et fall i eksporten og en økning i importprisene, samtidig som det reduserer driftsbalansen», påpekes det i rapporten.

Se også: Helligdagene vil gi bankene rundt 20 milliarder PLN i tap og vil være en enkel ekspropriasjon av aksjonærene deres – anslår analytikere

Grafkilde: NBP Inflation Report juli 2022

You may also like

Leave a Comment