Energisk utpressing er en velkjent strategi for Putin. Siden gasssperringen i Polen ved å stenge Yamal-korridoren ikke hadde den forventede effekten, vendte Kreml angrepet mot Tyskland, en av EUs viktigste økonomier. Russland handler imidlertid skjult og forklarer forstyrrelsen av forsyninger fra Nord Stream 1 med vedlikehold av rørledningen. I tillegg advarer Gazprom om at kranen kan forbli stengt på grunn av «force majeure».
EU-kommisjonen sa mandag at den ikke forventer at Nord Stream 1-rørledningen vil gå tilbake i drift 21. juli etter dens 10-dagers årlige vedlikeholdsperiode. Tirsdag snudde det imidlertid. Som rapportert av Reuters-byrået startet NS1 operasjoner, men med svært begrenset ytelse.
Kremls strategi? drivstoffusikkerhet
– Dette er et åpenbart spill. Strategi for å skape usikkerhet. Vladimir Putin er ikke en forretningspartner, han kan skru av gassen når han vil, sa Maciej Miniszewski, analytiker i det polske økonomiske instituttets energiteam, til money.pl i et intervju.
Polske analytikere er ikke i tvil om at det ikke er noen andre «ekstraordinære» omstendigheter der overføringen gjennom den første linjen i den nordlige gassrørledningen NS1 ble avbrutt, for eksempel energikrigen Russland har kjempet med Europa siden i fjor høst om et svar på vestlige sanksjoner og støtte til Ukraina, som forsvarer sin uavhengighet.
«Det er ingen force majeure. Gazprom har gratis transportkapasitet i gassrørledninger som går gjennom Ukraina eller Polen, sa leder for senter for østlige studier Adam Eberhardt i en kommentar på Twitter.
utløser en kjedereaksjon
Tyskerne samlet inn 55 til 65 milliarder kubikkmeter årlig. Gass via Nord Stream 1. Energikrisen, som Kremls vert anslo mot Europa i fjor høst, tvang Tyskland til å øke forsyningene til et land hvis økonomi forbruker rundt 80 milliarder kubikkmeter. naturgass per år.
Lagrene er ennå ikke fulle, krigen i Ukraina og de påfølgende sanksjonene har drevet opp prisene på markedene og økt etterspørselen drastisk. Opphør av billigere gassstrøm fra Russland via NS1 til Tyskland kan komplisere situasjonen ytterligere foran den kommende vinteren, som analytikere sier kan vise seg å bli alvorlig på grunn av forsyningsmangel, prisen på råstoffet og behovet for å redusere forbruket.
Ifølge analysen sitert av Financial Times Ifølge den tyske finansrådgiveren Tom Krebs kan energikrisen koste Tyskland et fall i BNP – i ulike scenarier – fra 5,2 til 12 prosent.
– Selvfølgelig vil den mulige nedstengningen av NS1 merkes sterkest av Tyskland, men økonomien er knyttet til den europeiske. Resesjonen her i landet basert på kommuniserende fartøy vil også ramme andre land. ECB og EU-kommisjonen anslår at gassforbruket vil falle med 30 prosent. er et tap på 2 prosentpoeng. Økonomisk aktivitet – sier Maciej Miniszewski, PIE-analytiker. Han understreker at Tysklands problemer ikke vil være lokale, men vil utløse en kjedereaksjon i EU.
Problemet vil også ramme Polen
Dette bekreftes også av Janusz Steinhoff, tidligere økonomiminister og BCC-ekspert, i et intervju med money.pl. – Hvis Tyskland ikke har gass, vil det også påvirke oss – understreker han. Som eksempel trekker han frem polske selskaper som produserer deler til for eksempel tysk bilindustri. – Dette er det livligste forholdet, men selvfølgelig ikke det eneste – understreker han.
På grunn av de tette økonomiske båndene til Tyskland kan det også oppstå problemer i Polen. Ikke bare vil vi ikke bruke handelsforbindelser, men vi vil heller ikke bruke energistøtte fra denne siden – peker på PIE-analytikeren. – Dersom leirene ikke når riktig nivå og det oppstår et problem uten NS1, vil dette føre til innføring av tredje nivå varsling og igangsetting av SOS-prosedyrer.
Denne forordningen regulerer reglene for fordeling av gassleveranser ved krise. Som Miniszewski forklarer, betyr det å støtte Tyskland med makt. I mellomtiden importerte Polen 29 prosent hver kun i juli og juni. og 31 prosent strøm fra russisk gass som en del av sikkerheten fra Tyskland.
Resten av artikkelen under videoen
Se også: Russland kuttet gassen til Polen. Klarer vi oss? «Vi vil selv takke for leveransene»
dr inż. Andrzej Sikora, president for Institute of Energy Studies, påpeker i et intervju med money.pl at gasssystemet i EU ikke er en ensom øy og samhandler med hverandre. Men den har også evnen til å reagere. Den europeiske union er bundet av energisolidaritetstraktater, spesielt når EU-land er avskåret fra én leverandør – i vårt tilfelle Russland.
– Mangelen på naturgass for Tyskland er nettopp et slikt tilfelle (dette er også Italia, Østerrike, eller tidligere som Polen, Bulgaria). Dette er et målrettet slag mot enheten i unionen, næringslivet og den kjemiske industrien, som er en klar global leder, selv foran USA. Derfor er bekymringene i Polen berettiget, og så vidt jeg vet, til tross for sommerferiesesongen, er det samtaler i gang om hvordan EU-landene bør svare på disse streikene (fordi det også gjelder råolje og hydrokarboner) – understreker Andrzej Sikora.
Som han understreker, måtte Tyskland plutselig erstatte rundt 70 milliarder kubikkmeter over natten. russisk gass. Hele Europa bør imidlertid forberede seg på konsekvensene. Så nødvendige besparelser og for det andre aksjer i tilfelle en hard vinter.
– Selskaper som ikke har annet valg enn å bruke naturgass bør være spesielt forberedt – understreker presidenten for Institutt for energistudier. – Når det gjelder Polen, trenger ikke begge raffineriene å bruke gass: de kan bruke hydrogenet de trenger fra raffinerigasser. Dette er en kostbar prosess, men det er gjennomførbart. For polske raffinerier snakker vi om tilleggskostnader i området PLN 1-1,5 millioner per dag – avklarte han.
Et sjokk venter oss? På tide å endre kontraktsarkitekturen
En mulig nedleggelse av Tyskland fra russisk gass fra NS1 vil sjokkere Europa? Mariusz Ruszel, president for Energy Policy Institute I. Lukasiewicz, hevder at dette er et veldig overdrevet scenario. Som han argumenterer, er det hovedsakelig basert på antakelsen om at mangelen på forsyninger fra Russland tilsvarer et gassunderskudd generelt.
– Hele EU forbruker cirka 400 milliarder kubikkmeter. naturgass per år. Forutsatt at tilsiget via Nord Stream 1 avbrytes mens tilførselen fra alle andre retninger er sikret, ifølge beregningene til EU-kommisjonen, mindre enn 5 prosent råvarer. Er det mye? Det kan bety at flere kjemiselskaper vil redusere produksjonskapasiteten med 5-6 prosent om vinteren. – notater i et intervju med money.pl dr hab. Mariusz Ruszel, prof. Fakultet for ledelse ved det tekniske universitetet i Rzeszów I. Lukasiewicz.
Som hun påpeker, kan du ikke la deg rive med av følelser. – Det krever et kult regnestykke. Summen av alle inngangspunkter til det tyske gassnettet er 310-330 milliarder kubikkmeter. Hvis vi trekker fra de 55 eller 65 milliarder kubikkmeterne som faktisk strømmer gjennom NS1-gassrørledningen, etterlater det 255 milliarder kubikkmeter. opptil 265 milliarder kubikkmeter. – anslår presidenten for IPE
Etter hans mening betyr nedleggelsen av Nord Stream 1 ikke en apokalypse, men krever en ny vurdering av regjeringen i Berlin. – Tyskland forbruker rundt 85-90 milliarder m3 årlig. Jeg er uenig i fortellingen om at de ikke har noe annet valg enn å ta den russiske retningen og å legge ned NS1 vil få katastrofale konsekvenser. Gassrørledningen Europipe2 fra Norge har fortsatt kapasitetsreserver. Dette er en flott mulighet til å endre arkitekturen til gasskontrakter og til slutt trekke seg fra Gazproms forsyninger i andre retninger – understreker eksperten.
Han er enig i argumentet om at prisen på denne gassen kan bli høyere, noe som vil skade den tyske økonomien, som så langt har nytt godt av billig russisk gass, men etterlyser en fornuftig tilnærming til utfordringen Europa står overfor og dets viktige tyske økonomi. .
– Å skremme innbyggere med mangel på varme, overnattinger i spesialoppvarmede forsamlingslokaler er ikke helt til å tro. La oss komme ned på jorden. La oss telle ledig kapasitet ved LNG-terminalene i Nederland, Italia og gassforbindelsene som kobler dem til Tyskland. Tyskland kan ha tilgang til råstoffet. Tyskland frykter å miste tilgangen til billig gass til dyrere gass fra andre kilder. Russisk gass er ikke det eneste alternativet – overbevist dr hab. Mariusz Ruszel.
Vurder kvaliteten på artikkelen vår:
Tilbakemeldingen din hjelper oss med å lage bedre innhold.
«Amatørkaffenerd. Lidenskapelig talsmann for øl. Tenker. Hardcore nettjunkie. Unapologetisk leser.»