PGNiG viste til medieoppslag om at gassrørledningen Baltic Pipe ikke vil pumpe gass fra Norge denne vinteren.
En artikkel av Radosław Omachel «Det tomme baltiske røret. Det vil ikke være gass fra Skandinavia om vinteren», publisert 10. august i Newsweek Polska, inneholder feil og unøyaktigheter.
For det første er tittelen på selve publikasjonen feil. Gass fra Skandinavia vil strømme til Polen i oktober i år med lanseringen av Baltic Pipe. Gassrørledningen vil bli fylt med gass fra PGNiG Groups egen produksjon på norsk sokkel og innkjøp av råvarer på grunnlag av kontrakter signert av PGNiG med selskaper som opererer i Norge.
Det er derfor ikke sant at PGNiG ikke har signert en kontrakt som vil garantere minst en delvis fylling av Baltic Pipe denne vinteren. Tvert imot har PGNiG flere slike kontrakter, inkludert de som er signert med Lotos Norge, Aker BP og andre selskaper.
Vi har også signert en avtale med danske Ørsted, som skal forsyne oss med gass fra Tyra-feltet i den danske delen av Nordsjøen via Baltic Pipe. Ordren skal implementeres fra begynnelsen av 2023 etter at fornyelsen av gruveinfrastrukturen i dette feltet ble fullført. Men bare én måned etter at kontrakten ble signert (dvs. i november 2020), kunngjorde operatøren av feltet forsinkelsen i arbeidet og utsettelse av produksjonsstart til midten av 2023. Dette er et viktig faktum som forfatteren ikke nevner. Det betyr at neste forsinkelse varslet for noen dager siden, denne gangen ved utgangen av 2023, er irrelevant ut fra et synspunkt om å sikre gassforsyningen i kommende fyringssesong.
Tross alt stemmer ikke opplysningene om at PGNiGs egen produksjon i Norge i dag garanterer 2 milliarder kubikkmeter. naturgass per år. I år ønsker vi å produsere opptil 3 milliarder kubikkmeter i Norge. gass og dermed med 50 prosent. mer enn artikkelforfatteren påstår. I tillegg, basert på data om ressursene til de holdte forekomstene og planlagte investeringer i gruveutvikling, forventer vi at volumet av denne produksjonen vil øke til 4 milliarder kubikkmeter i løpet av de neste årene. naturgass per år.
PGNiG er fast bestemt på å sikre sikkerheten til gassforsyningen til Polen, inkludert bruk av Baltic Pipe-infrastrukturen. Derfor er vi i samtaler med flere store gassprodusenter som opererer på norsk kontinentalsokkel. Vi kommenterer imidlertid ikke forløpet av disse forhandlingene. Å innlede en reell diskusjon på dette stadiet vil bety å avsløre sensitiv informasjon.
Matte. Pressemeldinger / PGNiG
«Ølforsker. Kommunikator. Typisk oppdagelsesreisende. Sertifisert student. Faller mye ned.»