Åpningen av Baltic Pipe og sabotasjen av Nord Stream 1 og 2 er de siste store begivenhetene i gassmarkedet. De fikk Bank Pekao-analytikere til å vurdere om Polen ville ha nok gass neste vinter. Saken er ikke klar.
Polsk innenlandsk gassproduksjon dekker mindre enn en fjerdedel av etterspørselen – avhengig av vinterens gang. Resten må importeres. Bank Pekao-analytikere påpeker at i tillegg til Yamal-gassrørledningen er andre ruter tilgjengelige, for eksempel gassterminalen i Świnoujście, Baltic Pipe eller GIPL (forbindelse med Litauen).
Hva vet vi
– I teorien dekker den totale kapasiteten til disse leddene mer enn Polens importbehov, men i praksis vil det ikke være gass i EU for å fylle disse leddene etter at Russland kutter forsyningene. Verken Slovakia eller Tyskland har overskudd fra andre kilder, skriver de.
Som de påpeker har Litauen en flytende LNG-terminal i Klaipeda, men kapasiteten er bare 2,9 milliarder m3 gass per år. Og Litauens innenlandske etterspørsel er ikke mye mindre – den utgjør 2,5 milliarder m3.
Derfor har Polen svært begrensede importmuligheter fra denne retningen. Derfor er de eneste relativt pålitelige gasskildene for Polen LNG-terminalen i Świnoujście og gassrørledningen Baltic Pipe til norske felt.
Førstnevnte utnytter for tiden sin kapasitet fullt ut, som vil øke med ytterligere 33 prosent fra 2023. Baltic Pipe har på sin side nettopp startet, men er ennå ikke ferdigstilt i Danmark, så den vil i utgangspunktet ha en redusert kapasitet (3 milliarder m3/år), som forventes å øke til 8,1 milliarder m3 (nominelt 10 milliarder m3). .
Til sammen vil begge kildene dermed kunne levere 18,3 milliarder m3 gass per år (noe mindre i praksis). Tatt i betraktning innenlandsk produksjon er denne mengden tilstrekkelig til å dekke innenlands gassbehov i en moderat vinter.
Frem til da vil imidlertid gassforsyningen være midlertidig nede med rundt 4 milliarder m3 sammenlignet med midten av året. Dette gapet fylles i stor grad av Polens gassreserver på rundt 3 milliarder m3.
Selv om dette betyr at ca 1 milliard m3 gass vil bli knappe, bør nedgangen i etterspørselen etter dette råstoffet som allerede kan observeres fullføre gassbalansen. I en slik situasjon ville Polen ha nok gass denne vinteren, selv om det ville vært veldig dyr gass.
Hva vi ikke vet
Dette ganske optimistiske scenarioet kommer med risiko. Bankens analytikere påpeker at det er fire faktorer som er mest forstyrrende.
Fremfor alt – Hvor raskt kan kapasiteten til Baltic Pipe og gassterminalen økes? Infrastrukturinvesteringer er utsatt for forsinkelser. Vi leser at hver av disse hendelsene vil ha en negativ innvirkning på gassbalansen i Polen.
Vil det være mulig å finne nok gass til å fylle Baltic Pipe? De danske og norske feltene som eies av PGNiG vil kun gjøre dette 35-40 prosent. Ytterligere 2,4 milliarder m3 gass per år vil bli levert gjennom den nylig inngåtte kontrakten med Equinor. Men da må de resterende 2,5-4 bcm finnes.
Verre er at kapasiteten til Baltic Pipe delvis avhenger av kapasiteten til to andre gassrørledninger: Europipe I og II (36 bcm gass per år), som Tyskland også importerer gass fra Norge gjennom. Det betyr at Polen skal konkurrere med Tyskland om samme råstoff og det er kanskje ikke nok for begge land.
Hvor kald blir vinteren i Polen og Europa? Husholdninger bruker store mengder gass og kull til romoppvarming om vinteren. Jo lavere temperaturer, jo mer.
– Så langt er prognosene gunstige for oss. Selv om vi i Polen hovedsakelig fyrer ovner med kull, er dette råmaterialet en god erstatning for gass. Jo mindre vi bruker det i hjemmene, jo mer vil det bli igjen til kommersiell kraftproduksjon, noe som vil redusere produksjonen av gasskraftverk – Det skriver analytikere.
Middels positiv prognose
Oppsummert er det en mulighet for at det vil være nok gass i Polen denne vinteren til å møte etterspørselen uten ytterligere reduksjoner.
– Hvorvidt vi faktisk våkner i en slik verden avhenger imidlertid av oppfyllelsen av en rekke betingelser. Disse inkluderer: effektiv overføringsinfrastruktur, mild vinter og EU-lands solidaritet i å redusere gassetterspørselen og dele gassforsyninger. Disse faktorene vil mest sannsynlig avgjøre om og i hvilken grad gassforbruket i Polen må reduseres ytterligere – Analytikere legger til.
De understreker at prismekanismen spiller en viktig rolle for å balansere gassmarkedet. Jo mindre tilbud, jo høyere gasspris i Europa. Jo lavere etterspørselen etter gass er og jo større er attraktiviteten for import fra fjerne og uvanlige kilder. Dette er en ekstra sikkerhetsventil i negative scenarier.
(kompilert av Emilia Derewienko)
Vi skriver mer om gass her:
«Alkohol buff. Leser. Amatør popkultur banebryter. Avid baconaholic. Sosiale medier lærd. TV-ekspert. Profesjonell student.»