Tirsdag 5. juli startet arbeidere i olje- og gassindustrien streik. De krever økninger på grunn av økende inflasjon. Lederne-forbundet kunngjorde forrige fredag at flere hundre mennesker ville slutte seg til protesten dersom fagforeningsfolk ikke klarte å komme til enighet med energiselskapene.
Gassarbeidere protesterer i Norge. Dette vil påvirke Europa
Ifølge NOG (Norsk olje og gass) – en norsk organisasjon som samler arbeidsgivere fra gass- og oljeindustrien – ventes protesten å redusere gasseksporten med 56 prosent innen lørdag. Dette er et tungt slag for Europa, fordi Norge er den nest største leverandøren av drivstoff etter Russland. Det kan være spesielt smertefullt for gassmarkedet, og det er det i krise på grunn av Russlands handlinger og krigen i Ukraina.
Olje- og gassproduksjonen reduseres med 89.000 bare tirsdag, ifølge NOG-beregninger. Fat oljeekvivalenter per dag (den såkalte boepd) – hvorav 27,5 tusen er gass. fat. Onsdag kommer reduksjonen på grunn av protesten opp i 292.000. boepd eller 13 prosent. hele produksjonen. Produksjonen reduseres med minst 130.000 fra onsdag. boepd per dag.
STrehjulet faller også sammen med stengingen av Nord Stream 1-gassrørledningen i 10 dager fra og med 11. juli for vedlikehold. EU importerer i dag rundt en femtedel av sitt gassforbruk fra Norge. Imidlertid gir dette landet til og med 13 prosent. daglige gassleveranser til Europa.
Ifølge Reuters kan den norske regjeringen svare på situasjonen på en rekke måter, men det norske arbeidsdepartementet har ikke kommentert konflikten mellom arbeidstakere og arbeidsgivere. – Slik lønnstvister løses i Norge, er det arbeidslivets parters ansvar å finne en løsning på konflikten, sier arbeidsminister Maria Schumacher Walberg til Reuters i en kommentar.
like måte Fagforeningsmedlemmer sitert av byrået sier de ikke ønsker å gå i streik for å presse regjeringen til å gripe innł – og at de ikke har kontakt med myndighetspersoner. Målet deres, som de understreker, er «å bli hørt av arbeidsgivere».
Resten av artikkelen under videoen
Se også: Men er det gassproblemer? «Morawieckis inkompetanse»
Samtidig varslet den norske energiministeren at regjeringen hadde gått med på å øke gassproduksjonen. Det var imidlertid et grep landet allerede hadde planlagt i samråd med EU-kommisjonen. Mer produksjon betyr imidlertid ikke mer produksjon – og det vil ikke eliminere de negative effektene av protesten. Takket være Norges beslutning kan salget av gassen til EU øke med 8 %. i 2022
Som XTB-råvareanalytiker Michał Stajniak bemerker i sin kommentar til denne situasjonen, reagerte råoljemarkedet ganske rolig på nyhetene fra Norge, men gassbørsen i Nederland var allerede nervøs. Prisen per MWh gass har nådd 170 euro og «prisene kan fortsette å stige».
Analytikeren understreker imidlertid at «Polen virker trygt for vinteren» – og minner om at innenlandske blå drivstoffforekomster er over 90 prosent fulle. i Andre EU-land vil imidlertid være i en vanskeligere situasjoninkludert Tyskland og Storbritannia. Særlig sistnevnte land kan få problemer fordi Norge er Storbritannias viktigste gassleverandør, noe Stajniak sier «legger enda mer press på den britiske økonomien».
Vurder kvaliteten på artikkelen vår:
Tilbakemeldingen din hjelper oss med å lage bedre innhold.
«Amatørkaffenerd. Lidenskapelig talsmann for øl. Tenker. Hardcore nettjunkie. Unapologetisk leser.»