rosa Nordlys dette er ekstremt sjeldent, og når det skjer er det vanligvis veldig svakt. Derfor er det så utrolig hva innbyggerne i Nord-Norge så for noen dager siden. Og heldigvis klarte de å fange dette vakre lysspillet på nattehimmelen med kameraer. Takket være dette kan vi også beundre det på bildene nedenfor.
Rosa nordlys i bilder
Hvordan oppstår et slikt fenomen? Det er enkelt: Jordens magnetosfære, som skjermer oss mot kosmiske stråler og solvindpartikler, er sterkest ved ekvator og svakest ved polene. Derfor kan nordlyset sees hovedsakelig i nord og sør, det vil si i polarområdene. Det er selvfølgelig ikke alltid synlig.
For at dette fenomenet i det hele tatt skal oppstå, må partiklene i solvinden kollidere bryter magnetosfæren, og det gjør den vanligvis solstorm. Det er ikke slik at solen tordner og det regner, ikke noe sånt. En solstorm er en tid da solen er veldig aktiv og avgir mye mer solvind enn vanlig.
Etter å ha brutt gjennom skjoldet vårt, begynner de akselererte partiklene å bevege seg mot jorden. Heldigvis er de ikke så farlige siden de treffer partiklene i atmosfæren vår, spesielt dens øvre lag.
Og selv om det er svært lite oksygen sett fra planetens overflate, er denne gassen den største bidragsyteren i disse lagene. Solvinden treffer oksygenatomer og banker elektroner av dette elementet til høyere skjell, og når de kommer tilbake til lavere posisjoner, sender de ut grønnfargede fotoner. Den fungerer litt som en naturlig lysdiode, selv om den energigivende faktoren her ikke er elektrisitet.
Ok, men hvis oksygen gir en grønn farge, hvor kommer da det rosa nordlyset fra? Vel, solstormen som traff jordens magnetosfære 3. november var så sterk at den klarte å trenge rundt 100 kilometer inn i atmosfæren. Partiklene i solvinden stimulerte ikke bare oksygen, men fremfor alt nitrogen. Og denne gassen sender ut et lysspekter som vi ser på som rosa – her er det verdt å legge til at denne fargen ikke eksisterer fra et fysisk synspunkt, men det er en kuriositet av en helt annen grunn. Slik ser det rosa nordlyset ut i all sin prakt:
Kilde: livsvitenskap, Twitter
«Guru for sosiale medier. Sertifisert alkoholelsker. Ond musikkfanatiker. Internett-evangelist.»