Stålproduksjonen falt igjen i november, ifølge Worldsteel-data. Denne gangen med 2,6 prosent. år-til-år til 139,1 millioner tonn. I løpet av årets 11 måneder tapte vi totalt 3,7 prosent. stålproduksjon. Enda verre, det er ingen tegn til bedring – det synkende markedet trenger ikke stål.
- I november tapte EU 17,9 prosent. Stålproduksjon og på 11 måneder 10,1 prosent.
- Produksjonen i Asia falt 1,7 % på 11 måneder, men produksjonen i november steg 2,7 %.
- Eurofers prognose for et fall i ståletterspørselen for hele året er 3,5 % og for neste år 1,9 %.
Ledende for nedgangene var Europa utenfor EU. Denne gruppen av land inkluderer Tyrkia, Norge og Storbritannia. Produksjonsnedgangen i denne gruppen var 25,1 prosent, og produksjonen utgjorde 3,2 millioner tonn stål. Det kan sies at det er et «takk» til Tyrkia. Dette landet er den åttende største stålprodusenten i verden. Den produserte 2,4 millioner tonn stål, mer enn halvparten av hva hele regionen produserte. Det betyr imidlertid et minus på 30,7 prosent. Dette er det største fallet i november blant de ti beste produsentene.
Russland og de post-sovjetiske landene kommer på andreplass i regionale nedganger, med Ukraina også inkludert i statistikken. Denne regionen tapte 24,6 prosent. Produksjonen, som utgjorde 6,5 millioner tonn.
Den europeiske union med et tap på 17,9 prosent. Rang 3. 10,5 millioner tonn ble produsert. Den samme nedgangen ble registrert av den største EU-produsenten Tyskland (rangert på 7. plass på listen over de største produsentene i verden), hvor det ble produsert 2,8 millioner tonn.
Sør-Amerika så også en nedgang, der det ble produsert 3,4 millioner tonn, ned 14,3 prosent. mindre enn i fjor. I Nord-Amerika falt produksjonen med 6,5 % til 8,9 millioner tonn. Den største produsenten der, USA (4. globale produsent), tapte 10,5 prosent. Produksjon – 6,4 millioner tonn ble produsert der.
Stålproduksjonen vokser raskest i Midtøsten, men så langt er volumene små
To regioner så gevinster: Midtøsten og Asia, hvor gevinstene var henholdsvis 11,6 % og 11,6 %. og 2,7 prosent (med produksjon på 4 millioner tonn og 101,4 millioner tonn). I det første tilfellet ser det viktigste landet ut til å være Iran, som er på bunnen av de ti største stålprodusentene i verden. Der ble det produsert 2,9 millioner tonn stål, tre fjerdedeler av den regionale produksjonen, men økningen er kun på 3,9 %, noe som betyr at produksjonshoppet må ha skjedd i et av de andre landene i regionen (Saudi-Arabia, Qatar) og De forente arabiske emirater), som ikke ble beskrevet i Worldsteel-rapporten.
Asia har lenge vært en stålmagnat. På den ene siden har vi Kina, som produserer mer enn halvparten av verdens stål, men også India og Japan, som deler hele pallen med Kina, og Sør-Korea, som er rangert på 6. plass blant de ti beste stålprodusentene.
De to første landene registrerte betydelige økninger: Kina med 7,3 prosent og India med 5,7 prosent. (Produksjon på henholdsvis 74,5 millioner tonn og 10,4 millioner tonn). Japan registrerte en nedgang på 10,7 % til 7,2 millioner tonn og Sør-Korea til og med med 18,1 % til 4,8 millioner tonn.
I løpet av 11-månedersperioden var den globale stålproduksjonsnedgangen større enn i november, med 3,7 prosent. Den eneste regionen hvor stålproduksjonen økte var Midtøsten. Veksten i denne regionen var 7,7 prosent. og skyldtes i stor grad Iran, som økte produksjonen med 8,5 prosent og produserte i underkant av tre fjerdedeler av regionens stål.
Tapsledere er Russland og de postsovjetiske landene, som til sammen har mistet nesten en femtedel av sin produksjon. I EU og deler av Europa utenfor EU var nedgangen omtrent en tidel og i Nord-Amerika nesten en tjuendedel. I Asia og Oseania falt produksjonen med 1,7 %.
På verdens topp ti er det bare to land som øker produksjonen jevnt
Ser vi på de ti beste produsentene, ser vi for øyeblikket bare to land øke produksjonen – India og Iran (opp henholdsvis 6,0 prosent og 8,5 prosent). Resten nedover. Det største tosifrede tallet er registrert i Tyrkia (ned 12,3 prosent), det minste i Kina (ned 1,4 prosent). Den største EU-produsenten Tyskland tapte 7,9 prosent. Produksjon og USA 5,5 prosent. Russland ender 11 måneder ned 7 prosent.
Totalt ble det produsert 1,691 milliarder tonn stål på verdensbasis på 11 måneder, og 127,4 millioner tonn i EU.
Analytikere forutsier dette scenariet for Europa. Det er ikke vanskelig å forutsi – krigens innvirkning på EUs økonomi har vært ødeleggende i flere måneder. Ingen tviler lenger på nedgangen, og mange frykter til og med en resesjon. Ifølge den europeiske sammenslutningen av stålprodusenter Eurofer falt etterspørselen etter stål med 7,1 % i andre kvartal i år. Forventet nedgang for året som helhet er 3,5 prosent og 1,9 prosent for det kommende året. Ved inngangen til dette året var fallet i etterspørselen i EU spådd til 1,7 prosent.
Nyhetene er enda verre for europeisk produksjon ettersom markedspenetrasjonen fra ikke-EU-produsenter øker etter hvert som etterspørselen faller. Importvolumet er fortsatt rekordhøyt. Tatt i betraktning de stadig økende energiprisene og kostnadene ved klimapolitikken, er utsiktene for EUs stålindustri ikke gode.
«Alkohol buff. Leser. Amatør popkultur banebryter. Avid baconaholic. Sosiale medier lærd. TV-ekspert. Profesjonell student.»