Et balansert nordisk kosthold kan forebygge mange sykdommer ved å senke blodsukkeret og kolesterolnivået, selv om det ikke fører til vekttap, melder tidsskriftet Clinical Nutrition.
Fisk er en viktig del av det nordiske kostholdet. | Foto Shutterstock
Nordisk kosthold og vekttap
Så langt har helsefordelene som tilskrives det nordiske kostholdet stort sett fokusert på vekttap. I mellomtiden viser en ny analyse koordinert av forskere fra Københavns Universitet tydelig at denne spisestilen har positive effekter på helsen, uavhengig av om noen har gått ned i vekt eller ikke. Dette skyldes sannsynligvis den spesifikke sammensetningen av fettene.
Nordic Diet – hva er det og hva består det av?
Nordisk kosthold basert på store mengder grønnsaker, bær, fisk, fullkorn og oljerog begrense kjøtt (unntatt fisk). Dens gunstige effekter på helsen har blitt fremhevet i flere år.
Nordisk kosthold – Prinsipper og meny
Det nordiske kostholdet bygger på flere hovedprinsipper. Dette:
- inkludert en stor mengde fisk og sjømat i kosten,
- inkludering i kostholdet av en stor mengde grønnsaker, hovedsakelig rot- og kålgrønnsaker,
- inkludering i kostholdet av en stor mengde belgfrukter (de blir en utmerket erstatning for kjøtt),
- inkludering av frisk frukt i kostholdet (primært skogsfrukter rike på antioksidanter),
- Inkludering av hele korn i kostholdet (rugbrød er ekstremt viktig i det nordiske kostholdet),
- Kjøttforbruk opptil 3 ganger i uken,
- spise regelmessig,
- aktiv livsstil.
Nordisk kosthold og diabetes og kolesterol
Bevisene viser det Det nordiske kostholdet kan forebygge overvekt, redusere risikoen for hjerte- og karsykdommer, diabetes type 2, høyt blodtrykk og høyt kolesterol.
Imidlertid har alle studier til dags dato koblet denne effekten utelukkende til vekttap. «De fleste tror at positive effekter på blodsukker og kolesterolnivåer kun skyldes vekttap. Vi har funnet ut at dette ikke er tilfelle. Andre mekanismer spiller også en rolle,» sier Dr. Lars Ove Dragsted, hovedforfatter av studien (http://dx.doi.org/10.1016/j.clnu.2021.12.031).
Forskning: Nordisk vs. kostvant kosthold
Sammen med forskere fra Finland, Norge, Sverige og Island undersøkte Dragsted blod- og urinprøver fra 200 personer over 50 år. Alle deltakerne hadde økt BMI og økt risiko for diabetes og hjerte- og karsykdommer. De ble delt inn i to grupper: med nordisk kosthold og vanlig kosthold (kontrollgruppe). Etter å ha overvåket deltakerne i seks måneder, trakk forskerne konklusjoner.
«De som fulgte den nordiske dietten i seks måneder ble betydelig sunnere, hadde lavere kolesterolnivå, lavere totale blodnivåer av mettet og umettet fett, og forbedret glukosereguleringen (sammenlignet med kontroller). konstant vekt gjennom hele eksperimentet fordi vi ba dem spise mer når de begynte å gå ned i vekt, og selv uten vekttap så vi alle disse positive effektene,» forklarer Dr. Dragsted.
Dette kan ifølge forskerne forklares med den unike sammensetningen av fett i det nordiske kostholdet.
«Ved å analysere deltakernes blod, fant vi at de som hadde mest nytte av kostholdsendringen hadde svært forskjellige plasma- og urinmetabolske profiler enn kontrollgruppen. Dette er hovedsakelig stoffer som ser ut til å være relatert til umettede fettsyrer fra de spesifikke oljene.» er rike på Dette er en indikasjon på at disse fettene sannsynligvis spiller den viktigste rollen i helseeffektene som er observert her, som vi ikke tidligere hadde forventet «, sier førsteforfatteren av studien.
Fett i det nordiske kostholdet
Han legger til at fettene i det nordiske kostholdet hovedsakelig kommer fra fisk, linfrø, solsikke og raps. Totalt sett er dette en veldig gunstig blanding for kroppen, selv om forskerne ennå ikke helt har forstått hvordan disse fettene bidrar til å senke blodsukkeret og kolesterolnivået.
«Foreløpig kan vi bare spekulere i hvorfor en endret sammensetning av fett i kostholdet har en så positiv effekt på helsen vår. Men vi kan allerede nå bekrefte med sikkerhet at det å unngå høyt bearbeidet mat og mettet fett fra dyr har en veldig positiv effekt på oss. I det nordiske kostholdet er det mange umettede omega-3 og omega-6 fettsyrer, som i det minste delvis kan forklare den helsefremmende effekten av denne dietten, selv om vekten til de som mates forblir konstant.» – konkluderer Dr. Dragsted.
Samtidig understreker forskeren at vekttap, som ofte tilskrives det nordiske kostholdsmønsteret, fortsatt er svært viktig for de generelle helsegevinstene.
«Vår studie viser ganske enkelt at det ikke bare er vekttap som fører til disse fordelene. Den unike sammensetningen av fettene spiller også inn, sier Lars Ove Dragsted.
«Alkohol buff. Leser. Amatør popkultur banebryter. Avid baconaholic. Sosiale medier lærd. TV-ekspert. Profesjonell student.»