Home » polakker i Norge. Lukas historie. «Det beste landet i verden», Nina Witoszek

polakker i Norge. Lukas historie. «Det beste landet i verden», Nina Witoszek

by Erlend Loe

Her er et utdrag fra boken «Det beste landet i verden» av Nina Witoszek, Czarne forlag.

Da Łukasz landet på Bergen lufthavn sommeren 2007, ble synet og hørselen hans gjenfødt. Stillheten traff ham. Stillhet, natur og ren luft. Sansene hans var vant til mas og smog i London, Montreal, Zürich og her – fortsatt som i en kirke.

Han hadde også hørt at man kunne fly over hele landet for fire tusen kroner. Łukasz så for seg å fly over hele Norge og bruke pengene han tjente som kokk i Canada. Etter å ha flydd, ble han sittende fast i vestlandsbyen Flåm og fant ut at han hadde brukt opp alle sparepengene sine. Hva å gjøre?


Claudio Caridi / Shutterstock

Flam, Norge

Heldigvis er ikke Flåm en hvilken som helst bygd. Dette er Norge i en magisk pille: den betagende skjønnheten til natur, vann og himmel pakket inn i en dal. Flåm ligger ved Aurlandsfjorden, en av de dypeste og største fjordene i verden, og er omgitt av ruvende fjell og dundrende fossefall. Hver sommer legger dusinvis av kraftige cruiseskip til kai her, mengder av turister strømmer til kysten sultne etter uberørt natur og fantastisk utsikt. Når solen skinner fra den indigoblå himmelen, kommer de fleste besøkende i ekstase og leter etter et hotell og en restaurant. Greit, tenkte Łukasz, gikk inn på det første hotellet på gaten, sa at han var kokk, og viste papirer fra Tyskland og Canada.

Han ble satt i mål samme dag. Skjebnen smilte ned til ham.

Om morgenen ankom cruiseskipet, losset turistene som hastet til fossen, og deretter til hotellet, hvor Lukasz laget frokost, lunsj og middag til dem.

Men sesongen gikk sakte mot slutten og Flåm krympet. De innfødte brettet vingene som flagrende sommerfugler. Luke vurderte hva han skulle gjøre videre.

«Dra til Oslo,» rådet den tyske kokken ham, «du overlever ikke vinteren her, tre hundre ville norske eremitter i kalde, overskyete Flåm – ikke for deg». Sjefen hadde rett. Også Luke begynte allerede å bli irritert over stillheten. Stillhet er bra med måte, en mann begynner å lytte til seg selv. Men i slutten av august ble stillheten døv, og konstant lytting til deg selv kan gjøre en mann til en munk…

Oslo, Norge

photovideoworld/Shutterstock

Oslo, Norge

Så Lukasz fløy til Oslo, hvor han ble ansatt på SAS Radisson Hotel, som nettopp startet tidlig høstsesongen med tusenvis av konferanser. Radisson hadde det såkalte åpne kjøkkenet slik at Łukasz kunne se nordmennene bake pannekaker eller reinsdyr i porcini-saus, lytte til samtalene ved bordene og lære å skille flere titalls dialekter fra ulike deler av landet. En natt kranglet to berusede karer på en restaurant, og sjefen til Luke måtte ringe politiet. Men politiet sa at det var helg og at de ikke kunne komme før etter åtte om morgenen. Ingen andre enn Luke ble overrasket.

Resten av videoen nedenfor

Da Łukasz fortsatt lagde mat på kjøkkenet etter klokken 13 fredag, var de fleste av kollegene allerede på vei til skjærgården, fisken, fjordene, sommer- (eller vinter-) hyttene. Fra fredag ​​til mandag vendte halve byen tilbake til naturen eller dro til Kraków for endelig å spise billig og bli full.

Lofoten, Norge

vvvita / Shutterstock

Lofoten, Norge

Men Krakows hedonisme består kun av sporadiske utbrudd. Nordmenn er friske, lever svært lange liv og kvier seg for å pensjonere seg. Det er vanskelig å si om det er genetikk, måtehold i omgangen med livet, for mye frisk luft eller svarttrost, men Norge er fullt av 80-åringer som går på slalåm, spiser vafler på fjelltopper eller reiser verden rundt. Alle som vil ha venner i Polen setter seg ned med dem, nipper til vodka og spiser skinkeruller. I Norge går du med dem i fjellet. Du svetter her og der, men i det siste tilfellet blir du i alle fall ikke feit.

Å streife i fjellet og tilberede laks i varm saus for norske og internasjonale matelskere var imidlertid ikke helt det Łukasz hadde i tankene.

Han dro til Poznań og tok en bachelorgrad i regnskap og økonomistyring. Deretter et kort maraton i London og to kurs: ett ved BBC Academy of Media Management og det andre ved London School of Business and Finance. Og til slutt et kurs for polske kirkeledere i Poznań.

alt det der potpurri Kurs, kontakter og ferdigheter inspirerte ham til å gjøre to ting i livet: administrere økonomi og motivere polakker til å prøve hardere. På forskjellige områder. la dem være best Han begynte å sette opp portalen nportal.nohvor han informerte det polske miljøet i Norge om hva som skjer, hvor alternativene er, hva man skal gjøre når man har hjemlengsel, hvordan man skal sette verden i stand og så videre.

Denne portalen var morsom, men Łukasz ville ha noe enda mer spektakulært. For eksempel en konkurranse om en fremragende polak – først i Norge, så i Europa. Ideen slo til. Den første prisutdelingen for fremragende polakker ble arrangert i den polske ambassaden og hovedsakelig finansiert av Łukasz. De neste ble sponset av Polsk-Norsk Handelskammer og feiret med stor pomp og pomp i Oslo-Filharmonien.

Det er også et land hvor det ikke er noen vei utenom hvis en mann noen ganger går seg vill i disse drømmene: det er natur og stillhet og hundre tusen steder å meditere. Dette er Lukas Norge. Iblant nervøs fordi hun ser ut som en kald snømann med et «kyskhetsbelte» på hjernen. Men også mer og mer åpen for kreative våghalser og gi dem sjansen til å realisere seg selv. Et sted dypt i den norske sjelen er det et minne om kampånden og tapperheten til de gamle vikingene. Ja, for en med den tapperheten kan Norge bli «det beste landet i verden».

«Det beste landet i verden», Nina Witoszek

«Verdens beste land» er en analyse av den dype motsetningen som ligger i norsk kulturhistorie fra 1800-tallet og frem til i dag – avslørt den gang i duellen mellom de såkalte patriotene og partiet intelligentsia, nå i det indre. spenninger i det norske «vareregimet». Det er også en brosjyre som fremhever norsk talent for å forene motsetninger: mellom radikalisme og konservatisme, religiøsitet og sekularisme, individualisme og kommunitarisme, utopiske ideer og sunn fornuft.

Nina Witoszek, en anerkjent polsk kulturhistoriker som har bodd i Norge i årevis, stikker en kjepp i den politiske korrekthetens maurtue. Et friskt perspektiv, en skarp penn, mot til å drive polemikk, skånsom ironi og en utmerket kunnskap om norsk kultur. Boken hennes er en moralsk biografi om Norge – et land som forundrer, provoserer og får deg til å tenke på et ideelt demokrati og et velstående samfunn.

You may also like

Leave a Comment