«Prosjektet åpner to veier for EUs medlemsland og Norge: to års akselerert prosedyre for 155 mm artillerigranater og et syvårig prosjekt for å skaffe flere typer ammunisjon,» sa EDA i en uttalelse.
Ifølge EDA sender prosjektet «en klar melding til industrien og styrker EU-støtten til Ukraina etter russisk aggresjon» mot landet. Fellesanskaffelsen har som mål å redusere kostnader og innkjøp i henhold til behovene til landene som er involvert i avtalen.
Mer ammunisjon som kommer raskere
– Vi oppfyller løftene våre om å forsyne Ukraina med mer artilleriammunisjon, sa EDA-sjef Josep Borell, EUs utenrikspolitiske sjef.
– De ukrainske myndighetene har klart definert deres behov, og dette prosjektet er en del av EUs respons. Takket være felles anskaffelser under EDA og mobilisering av økonomisk støtte fra European Peace Facility Vi skal levere mer ammunisjon til Ukraina og vi vil gjøre det raskere – la til.
I følge EDA i kunngjøringen gir prosjektet «medlemsstatene en syv-årig ramme for felles anskaffelse av flere typer og kalibre ammunisjon (fra 5,56 mm til 155 mm) for å fylle opp nasjonale lagre».
«Dette er et viktig øyeblikk i EUs støtte til Ukraina, europeisk forsvarssamarbeid og EDA,» sa byråets administrerende direktør Jirzi Shediva.
– I dag har vi en leveranseramme; Nå er det opp til medlemslandene å bruke dem, og det er opp til industrien å svare, la han til.
Land som har sluttet seg til felleskjøp
Landene som deltar i avtalen er Østerrike, Belgia, Kroatia, Kypros, Tsjekkia, Estland, Finland, Frankrike, Tyskland, Hellas, Luxembourg, Malta, Nederland, Portugal, Romania, Slovakia, Sverige og Norge. Lederen for EDA forventer at andre land vil slutte seg til initiativet i nær fremtid etter at de har gjennomført nasjonale prosedyrer.
Det europeiske forsvarsbyrået består av de 26 EU-medlemslandene (unntatt Danmark). Målet er å fremme og koordinere forsvarssamarbeidet
«Amatørkaffenerd. Lidenskapelig talsmann for øl. Tenker. Hardcore nettjunkie. Unapologetisk leser.»