Home » Slaget ved Manchester. Hvem tar over United?

Slaget ved Manchester. Hvem tar over United?

by Catherine Monroe


Getty Images / Peter Byrne/PA Images / Bildet: Sir Jim Ratcliffe

Bartholomew Bukowski


Det vil være den dyreste transaksjonen i verdensidrettens historie. Manchester United vil sannsynligvis bytte hender snart. To milliardærer kjemper for de røde djevlene i dag, og de nåværende eierne gjør alt de kan for å få mest mulig ut av dette faktum.

Den nesten 20 år lange prøvelsen til Manchester United-fans knyttet til Glazer-familiens ledelse av klubben nærmer seg slutten. Det nærmer seg øyeblikket da det skal gå over i hendene på en ny eier.

Faktum er at ingen av potensielle investorer er det fansen har drømt om. Den ene representerer verdiene som har gjort narr av den lokale rivalen City i årevis, den andre garanterer ikke en løsning på de eksisterende problemene.

Sheikh Jassim Bin Hamad Al Thani og Sir Jim Ratcliffes løp om å ta over Manchester Reds går inn i en avgjørende fase.

SE VIDEO: Hva med Zielińskis fremtid? «En trener kaller ham»

forening for foreningspenger

November 2022. Champagnekorker dukker opp hjemme hos Manchester United-fansen. Glazer-familien, som har vært i klubben siden 2003 og har eid en majoritetsandel i den siden 2005, har annonsert at Manchester United er ute for salg.

Hvorfor en slik beslutning? For det første var Glazers skuffet over sine gjentatte fiaskoer i fotballens «revolusjon». Mer spesifikt, når det gjelder å maksimere pengene man kan tjene på fotball.

Først klarte de (sammen med Liverpool) ikke å presse gjennom «Big Picture»-prosjektet som skulle revolusjonere Premier League og sette det fast under de størstes diktater, og så endte også innsatsen for å skape en Superliga i en fiasko.

Og Glazers har aldri vært sponsorer av sporten. De så mer på Manchester United som en pengemaskin. For å forstå hvordan de jobbet, er det nok å minne om hvordan klubbens overtakelse så ut. Malcolm Glazer fortsatte å kjøpe aksjeblokker takket være lån med sikkerhet i klubbens eiendeler. For å si det enkelt så kjøpte Glazers United med Uniteds penger.

Nå, etter 18 år med nytte av laget, bestemte de seg for å ta det siste «hoppet for pengene», og gjorde det dyreste ikke-disiplinsalget av et lag i sportens historie.

Struktur viktigere enn kvantitet?

Opprinnelig spekulerte media i at Glazers kunne se på et sted mellom 4 og 4,5 milliarder pund, og gå så høyt som 5 pund i svært optimistiske antagelser. Det er nå kjent at de ønsker å få mest mulig ut av det faktum at to selskaper konkurrerer om å ta over klubben som sliter og teller opp til 6 milliarder pund (den tidligere rekorden i sportsverdenen er 3,7 milliarder pund betalt for NFLs Denver Broncos i august i fjor).

Glazer-familiens høye forventninger forlenger hele salgsprosessen. Første frist for å levere tilbud gikk ut i februar. På grunn av utilfredsstillende tilbud ble neste frist satt til mars og hele prosessen skal være ferdig til påske.

Dette skjedde imidlertid ikke og en ytterligere frist ble satt til slutten av april, i påvente av at Sheikh Jassim og Sir Jim Ratcliffes bud ville nærme seg de forventede 6 milliarder.

Hvordan er situasjonen i dag? Informasjon om at Ratcliffe er nærmere suksess blir stadig mer vanlig i britiske medier. Det er imidlertid ikke pengene i seg selv som teller, men fremfor alt oppbyggingen av kjøpet.

Sheik Jassim vurderer ikke noe annet alternativ enn å ta 100 prosent av aksjene. Qataren garanterer også tilbakebetaling av klubbens gjeld, som i dag utgjør mer enn 0,5 milliarder pund, samt betydelige investeringer i infrastruktur.

Ratcliffe er derimot interessert i å bare ta majoritetsandelen fra Glazers, så han eier drøyt 50 prosent av aksjene. Dette er viktig siden det ville tillate Joel og Avram Glazer (samt andre minoritetsaksjonærer) å forbli i klubben. Det er ingen fullstendig enighet i familien til amerikanske milliardærer om å selge klubben.

uenighet

På dette tidspunktet bør den nåværende eierstrukturen til Manchester vurderes. I 2005, etter to år, tok avdøde Malcolm Glazer endelig over 100 prosent av klubbens aksjer. I dag eier imidlertid Glazer-familien bare 69 prosent av aksjene. Resten ble solgt til mindre aksjonærer gjennom New York Stock Exchange.

De 69 prosentene er delt mellom Malcolms seks barn – Avram, Joel, Kevin, Bryan, Edward og Darcie. De fire siste er ute etter å forlate klubben, som snart vil kreve betydelige økonomiske utgifter, inkludert de som er knyttet til den uunngåelige oppussingen av Carrington treningsbane eller Old Trafford selv.

Avram og Joel på sin side kvier seg for å miste United. Lobbyen sier til og med at de gjerne vil kjøpe ut resten av søsknene selv, men det kan de ikke.


Bildet: Avram og Joel Glazer (Bilde: Dave Thompson/PA Images)

– Det trenger ikke nødvendigvis være et salg. Det er en prosess. «Vi får se hva som skjer,» sa Avram til The Athletic.

Det er derfor mulig at Joel og Avram presser på Ratclife-tilbudet. Spesielt siden det også blir en enklere transaksjon. Sheik Jassim er en ganske mystisk person som unngår å være i rampelyset. Mens Ratcliffe er fast i Untied, sender qataren bare sine representanter til England. Glazers frykter at Al Thanis mysterium kan forlenge Premier Leagues godkjenning av salget. I tillegg kom det i april informasjon om at enkelte engelske klubber drev lobbyvirksomhet for å blokkere muligheten for at klubber ble solgt til personer knyttet til nasjonalstater.

En sjeik full av hemmeligheter

Sheikh Jassim bin Hamad Al Thani er definitivt en slik person. Han er medlem av den Qatarske kongefamilien. Disse er mye tettere knyttet til staten enn PSGs Nasser Al-Khelaifi, for eksempel.

Al Thanis investering i Manchester United ville imidlertid ikke være et lykketreff. Han skal ha vært tilhenger av de røde djevlene i mange år. Dette er imidlertid ikke tilfelle, for i ungdommen dro han til Storbritannia, hvor han ble uteksaminert fra Royal Military Academy.

Bortsett fra det er knapt noe annet kjent om Sheik Jassim. Selv alderen hans er et mysterium. Det er bare kjent at han er i førtiårene. Han er definitivt ikke en karakter som presser på for en reklametavle. Dette kan tydelig sees, for eksempel i artikler om ham, som vanligvis er ledsaget av et av de få gjentatte bildene som er tilgjengelige på Internett.

Hva mer er kjent om Manchesters potensielle nye eier? Han har selvfølgelig lang entreprenørerfaring, som han har tilegnet seg gjennom å jobbe med en rekke selskaper og banker. I dag er han imidlertid president i Qatar Islamic Bank, det tredje største selskapet i Qatar.

Det er imidlertid vanskelig å si hva de sanne motivasjonene bak tilbudet er for klubben. Slik situasjonen er nå, er det like sannsynlig at dette faktisk er et innfall fra en mangeårig United-fan som det er at Jassim bare er en galjonsfigur for Al Thani-familien – den mest innflytelsesrike familien i Qatar.

Sportsvask ikke bare arabisk

Jim Ratcliffes kandidatur for den nye eieren er mye bedre kjent. Den rikeste briten har vært Manchester United-fan i årevis, og å kjøpe hans elskede lag kan være prikken over i-en i hans allerede rike sportsportefølje.

Ratcliffe eier allerede det sveitsiske laget Lausanne-Sport, det franske laget Nice og sykkellaget Ineos Grenadiers. I tillegg er hun involvert i sponsing innen seiling og i Formel 1.

Briten tjente sin formue i kjemisk industri. Han eier giganten INEOS, som regnes som det fjerde største kjemiselskapet i verden.

Og det er her kontroversene rundt Ratcliffe oppstår. For mens i tilfellet med arabiske land er konseptet med sportsvask i grunnen selvinnlysende i dag, blir Ratcliffe også anklaget for det. Milliardæren sies å prøve å dekke over enhver kontrovers rundt INEOS» økologi, eller mangel på sådan, ved å investere i sport. Et oljeutslipp i Norge, et kjemikalieutslipp i Frankrike, en giftig gasslekkasje i Belgia – dette er bare noen få eksempler på selskapets synder, som i bunn og grunn prøver å trosse miljø- og klimareguleringer på hver eneste tur.

Men fra Manchester United-fansens synspunkt er Ratcliffes langt verre synd at han mest sannsynlig ville forlatt Joel og Avram Glazer i klubben. Fansen på sin side ønsker en fullstendig utryddelse av kreften som har spist deres kjære lag i 20 år.

I tillegg har Ratcliffe nylig antydet at han vil fortsette å bruke klubbens inntjening til å betale ned sin enorme gjeld. I den forbindelse ville ikke mye endret seg fra Glazer-tiden.

For øyeblikket er dette imidlertid bare spekulasjoner. For at et av scenariene skal gå i oppfyllelse, må Glazer-familien først akseptere et av tilbudene. Når det vil skje er imidlertid ukjent.

Les også:
– FC Barcelona avstår ikke fra å gjøre en stor overgang. Han har sin plan
– Statsministeren lovet 40 millioner til Raków stadion. Byens ordfører sendte ham et brev

You may also like

Leave a Comment