Det er mye som skjer i skiskytterverdenen når det gjelder agurksesongen. I tillegg til store dramaer er det også hverdagsproblemer – skader, separasjoner. Deltakerne kjemper for å komme tilbake på sporet, trenerteamet endrer seg. Løpere bærer en rifle på ryggen. Gift deg med sportspensjonister. Skiskytterverdenen lever veldig intenst.
Et nært møte med en bjørn
Media over hele verden skrev om det svært farlige eventyret til finka Erika Janka. Vel, Janka døde nesten etter å ha møtt en bjørn. Takket være sin enorme kunnskap om ville dyrs atferd, slapp hun med livet i behold. Mer om denne farlige historien her.
Drama av en ung nordmann
Norge lever dramaet til skiskyttertalentet Eivind Sporaland. 19. mars forsvant 22-åringen, som var i en psykisk krise, og har ikke gitt noe livstegn siden den gang. Det er ikke kjent hvor den unge mannen befinner seg. Hypoteser inkluderer at han gjemte seg i en hytte et sted i Norge eller at han hadde forlatt landet. Dessverre er det egentlig bare spekulasjoner.
Andersen smeller igjen
En annen nyhet fra Norge er heller ikke hyggelig, selv om den er i mye mindre format. Den talentfulle spilleren Aleksander Fjeld Andersen meldte avgang. Og det skjedde ikke under fine omstendigheter. Andersen ble sparket ut av «B»-laget uten varsel. Dette kom som en overraskelse, for selv om ingen forventet at han skulle rykke opp til «A»-laget, virket han bak kulissene som en sikker innsats. Lagleder Per Arne Botnan hevdet at det finnes bedre spillere enn Andersen og at Aleksander mangler kampvilje. Denne spillerens avgang gjorde imidlertid Norge i dårlig smak.
En talentfull tysk jente endrer disiplin
20 år gamle Charlotte de Buhr trente i langrenn frem til slutten av sesongen 2022/23. Nå bestemte hun seg for å legge en rifle på ryggen og kjempe i skiskyting. Tyskeren er ikke spesielt godt kjent for polske fans, men i Tyskland ble hun sett på som et stort håp for løping – selv skiskytingspesialister tror på hennes suksesser på dette området.
Vanskelige tider for Lisa
I livet til selv store stjerner kommer det et øyeblikk da de selv ikke tror på meningen med deres begynnelse og ambisjoner. Det skjedde med Lisa Vittozzi. Etter de mye svakere sesongene 2020/21 og 2021/22 med formhull på grunn av OL i Beijing, var hun i tvil om å fortsette karrieren. Etter kampene sa hun at det ikke kunne bli verre, og det motiverte henne til å jobbe. Med avvæpnende ærlighet innrømmet hun at hun hadde en vanskelig, hemmelighetsfull personlighet og ikke kunne stole på sine medarbeidere. Hun hevder imidlertid at det verste ligger bak henne, og beviser en god 2022/23-sesong.
Lucas ved veikrysset
Lisa har det bra, men landsmannen Lucas Hofer står for tiden ved et veiskille profesjonelt. Han hadde en dårlig sesong forrige sesong, men han sliter fortsatt med å komme tilbake i form. På Instagram kan du finne bilder av han som trener styrke. Nå står karrierens skjebne på spill. «Når jeg ser at alt fungerer, går jeg videre. Ellers vil jeg avslutte karrieren min tidligere enn jeg ønsket, sa Hofer til media.
Linn Perssons problemer
Det kommer også urovekkende informasjon fra Sverige. Den olympiske stafettmesteren sliter med en armskade som hindret henne i å fullføre preseason. «Armen føles svampete. Jeg har ingen reell kraft i det – slik oppsummerer Persson sin situasjon. Selvfølgelig vil forberedelsene hennes til sesongen være individuelle og deltakeren må konkurrere mot tiden.
Det franske toget
Det franske laget har allerede startet sommertrening. Damer på La Feclaz, herrer på Gap. Som en del av trening, skytebane, sykling, løping. Medieoppslag snakker om god stemning i laget. Justine Braisaz-Bouchet og Julia Simon har ennå ikke blitt med på damelaget.
Mendelsons hover klirrer
Gratulerer til Celia Aymonier og Simon Desthieux. Skiskytterparet sto på bryllupsteppet. Det allerede vellykkede paret giftet seg i Fourgs, hvor Celia er fra. Kolleger fra turene var til stede under seremonien. Blant de tilstedeværende var Quentin Fillon Maillet og Anais Bescond.
teatermester
Martin Fourcade er kjent som en idrettsmann (nå en eks-idrettsmann) som sørger for at han ikke bare blir snakket om i forbindelse med hans ubestridelige prestasjoner i skiskyting. Utenfor idretten var han annerledes – i motsetning til skiskyting hvor han alltid var stor – men denne gangen har vi veldig fin informasjon om Martin. Nå er det laget en spesiell teaterforestilling om mesterens liv, som gjenskaper livet hans fra barndommen til slutten av karrieren. Martin er personlig involvert og de første demonstrasjonene vil finne sted i oktober.
Seppala slått ut av landslaget, men ikke uten sjanse til å starte
Den beste finske skiskytteren – Tero Seppala – trener utenfor det finske landslaget. Dette på grunn av trener Erik Kulstads strenge regler om 100 prosent oppmøte på trening. Tero var ikke i stand til å oppfylle dette kravet. Likevel er spillere og trenere i konstant kontakt og det kommer nok ikke til å mangle finnen på cuprutene.
Runner trener skiskyttere
Daniel Richardsson – to ganger olympisk mester i langrennsstafett for menn – ble trener for det svenske juniorlaget i skiskyting. Han ble rekruttert av en gammel løpevenn, Rikard Grip, som hadde trent løpere i mange år. Richardsson vil fokusere på løpe- og styrkeaspektene – og overlate skyteøvelsen til sin assistent Emelie Walheim.
Skiskyting for alle
Endelig litt informasjon fra bakgården vår. Den neste utgaven av skiskyting for alle vil bli avholdt som en del av programmet «Forplantning av skiskyting blant barn og ungdom» som tar sikte på å popularisere skiskyting. Det har blitt arrangert regelmessig siden 2018. I tillegg til barn og unge kan også voksne delta. I år er det 14 stopp på strekningen. Seks er bak oss. De nærmeste er Zakopane og Klikuszowa. Hele programmet finner du her Her.
Kilder: sport.de, ledauphine.com, yle.fi, svt.se, biathlon.com.pl
«Uhelbredelig matforkjemper. Utforsker. Vennlig popkulturelsker. Stolt ølmaven. Ivrig arrangør. Sertifisert musikknerd.»