Home » Forbrukerboom i Polen – april 2023. Hvordan reagerer polakkene på inflasjonen?

Forbrukerboom i Polen – april 2023. Hvordan reagerer polakkene på inflasjonen?

by Gunnar Garfors

Statistiske data om den polske økonomien har ikke vært særlig optimistiske de siste ukene. Personallønningene har i flere måneder vokst betydelig saktere enn butikkprisene, noe som er ledsaget av det kraftigste fallet i reell detaljhandel på to år og negativ årlig vekst i industriproduksjonen. Økonomer senker økonomiske prognoser for Polen og mulig BNP-vekst i 2023 vil være nær null. Det eneste positive er at arbeidsledigheten fortsatt er rekordlav.

Dette endrer ikke det faktum at polske forbrukerstemning forbedret seg i april for sjette måned på rad. Den nåværende forbrukertillitsindeksen (BWUK), som syntetisk beskriver den nåværende utviklingen i det individuelle forbruket, var -32,2 i april og dermed 3,4 poeng høyere enn en måned tidligere, meldte Statistisk sentralbyrå (GUS). I oktober registrerte denne indeksen den nest laveste verdien i historien. Og i april var det det høyeste siden mars 2022 – det vil si siden krigsutbruddet i Ukraina (februarundersøkelsen ble utført før det russiske angrepet).

Fremtidsutsiktene har også blitt bedre – selv om de fortsatt er dypt negative, det samme er vurderingen av dagens situasjon. Den ledende forbrukertillitsindeksen (WWUK) steg til -19,7 poeng. mot -22,6 poeng. spilt inn i mars. Dette er den høyeste avlesningen av denne indikatoren siden desember 2021.

Forbedring i lavkonjunkturterritorium

Både BWUK og WWUK kan ha en verdi på -100 poeng. opptil 100 poeng Negative verdier indikerer den numeriske fordelen til respondenter som vurderer den økonomiske situasjonen til husholdningen deres og landets økonomiske situasjon negativt.

Før 2017 var begge indikatorene aldri positive. Den optimistiske stemningen til polske forbrukere ble brått avbrutt i april 2020 da regjeringen innførte drakoniske hygienerestriksjoner. Siden den gang har forbrukernes tillitsindikatorer stort sett holdt seg på nivået man har sett tidligere under nedgangstider i den polske økonomien.

Etter oktober 2022 ser vi imidlertid en betydelig bedring i finanspolitisk sentiment. dvs. du er fortsatt tydelig negativ, men andelen pessimister synker måned for måned. Ser man på detaljene i undersøkelsen til Statistisk sentralbyrå, ser man at respondentene er betydelig mindre redde for endringer i sin økonomiske situasjon de neste 12 månedene, selv om det fortsatt er vanlig å erklære seg motvilje mot å gjøre viktige kjøp.

Troen på desinflasjon er inngrodd blant forbrukerne

Indeksen for inflasjonsforventninger til polske forbrukere er betydelig lavere enn høsten og den laveste siden mai 2018. I aprilundersøkelsen til Statistisk sentralbyrå nådde tiltaket en verdi på 18,9 poeng. mot 22,5 poeng registrert i februar og 20,0 poeng i januar.

Tilsynelatende ble respondentene ikke motet av de nylige rapportene fra Central Statistical Office og National Bank of Poland om at prisene på konsumvarer fortsatte å stige veldig raskt. Vi snakker ikke bare om rekordår-til-år-vekst, men fremfor alt fortsatt svært rask vekst sammenlignet med forrige måned. Det ser ut til at polske forbrukere har «kjøpt» økonomenes narrativ om forestående desinflasjon, selv om de siste dataene tyder på at prosessen med normalisering av inflasjonen vil fortsette i et langt utilfredsstillende tempo.

I følge de fleste økonomer vil 2023 se en betydelig nedgang i prisveksten. Årlig KPI-vekst forventes å treffe en syklisk topp i februar (18,4 % på årsbasis) og deretter avta raskt, muligens til ensifret ved årsslutt. Inflasjonen forventes imidlertid å forbli svært høy i år og neste år, godt over Polens nasjonalbanks mål på 2,5 %. Det betyr at prisene vil fortsette å stige, om enn ikke så kraftig som de har gjort de siste 12 månedene. For det andre antyder høy inflasjonsmomentum liten effektivitet av pengeinnstramminger og truer med å forankre høye inflasjonsforventninger blant forbrukere og forretningsfolk.

(Bankier.pl basert på det sentrale statistikkkontoret)

«Uforankringen» av befolkningens inflasjonsforventninger er tydelig synlig i dataene fra Statistisk sentralbyrå. 80 % av de spurte antar at prisene vil øke de neste 12 månedene. Blant dem forventer 40,4 % av de spurte at veksten vil være lik dagens (som neppe kan beskrives som å tro at inflasjonen vil avta) og 33,6 % håper på lavere vekst (men de ble ikke spurt om hvor mye langsommere) . . Sammenlignet med mars har imidlertid andelen respondenter som forventer lavere prisvekst økt betydelig (med 8,3 prosentpoeng). Det var færre forventninger (-3,6 prosentpoeng) til at prisveksten ville holde seg i samme tempo.

Den siste forskningen fra Central Statistical Office tyder på at polske forbrukere pustet lettet ut da de innså at høstfrykten (mangel på drivstoff, elektrisitet og varme) ikke har blitt til virkelighet. Til tross for den tilsynelatende resesjonen på nivå med realt BNP, øker ikke arbeidsledigheten i Polen og holder seg i praksis på et ikke-eksisterende nivå. De galopperende levekostnadene er fortsatt et problem, hvor økningen ikke har blitt kompensert med gjennomsnittlig lønnsøkning på flere måneder. Vi har nettopp gått inn i det andre året med stagflasjon. Den økonomiske veksten vil i beste fall forbli svak, inflasjonen vil være svært høy og nominell lønnsvekst utenfor gruvedrift og energi vil trolig avta ytterligere.

forfatter

Christopher Kolany

Sjefanalytiker i Bankier.pl

You may also like

Leave a Comment