Russland forventes å holde delstatsvalg denne helgen. Norge vant et stortingsvalg der venstreopposisjonen vant. Presidenten for EU-kommisjonen, Urzula von der Leiena, skal tale til Europaparlamentet 15. september i Strasbourg om situasjonen i EU. Det er en årlig tale der kommisjonssjefen uttrykker sin visjon om de aktuelle europeiske utfordringene og deres løsninger. Nyheten vil bli vurdert av en forsker fra Latvian Foreign Policy Institute Artūrs Bikovs, medlemmer av Europaparlamentet Dace Melbarde (Landsforeningen) og Ivars jabber (For utvikling / om!). Vi lytter til en uavhengig statsviter under innspillingen Dmitry Oreshkin og policyanalytiker, styreleder for PR 3000 Stanislav Radkevich.
Norge blir «rødere»
Den tidligere sentrum-høyre-blokken har så langt mistet makten ved valget 13. september, der 169 mandater ble delt i det norske parlamentet eller i Stortinget. Tidligere statsminister Erna Solbergs Høyre har mistet ni av sine 45 mandater. Det høyreorienterte Fremskrittspartiet, som satt i regjering fram til januar i fjor, har mistet seks av sine 27 mandater. KrF, som kun har tre av de åtte mandatene igjen, har kun lagt planer, og kun Venstre har beholdt sine åttemandsplasser på Stortinget. En av de største opposisjonskreftene, Arbeiderpartiet, som fortsatt vil ha den største gruppen i parlamentet med 48 mandater, har også mistet et mandat. Suksessen til den andre venstresiden og sentrumsopposisjonen gir på sin side et solid grunnlag for dannelsen av en sentrum-venstre-regjering.
Hovedvinneren er Senterpartiet, som representerer bøndenes interesser, hvis fraksjon har vokst fra 21 til 28 mandater. Rødt, kommunistene, som tidligere bare hadde ett mandat, har nå til og med nådd åtte, mens Venstre har lagt til to til. Mest sannsynlig vil den potensielle statsministeren, Arbeiderpartiets leder Jonas Gārs Stēre, prøve å danne en koalisjon med sentristene og venstresosialistene, og la de radikale «røde» stå utenfor kombinasjonen. En slik koalisjon med 89 stemmer ville ha et slankt flertall på Stortinget.
Koalisjonssamtalene lover å bli vanskelige, da Senterpartiet tidligere har erklært en grunnleggende motvilje mot å samarbeide med venstresosialistene. Det aktuelle eplet er fordelingen av de betydelige inntektene til norsk olje- og gassindustri. Potensiell statsminister Steere har allerede kunngjort sin intensjon om å omfordele skattebyrden til fordel for de fattige og middelaldrende og ta mer fra de rike. Når det gjelder den grønne kursen i økonomien, det vil si å gi avkall på fossilt brensel, er den nye regjeringen, som den forrige, bare klar for en gradvis endring. Olje- og gassproduksjonen utgjør 14 % av Norges bruttonasjonalprodukt og 40 % av eksportverdien.
Valg av russisk statsduma – ventet uten overraskelser
I den russiske føderasjonen vil valg til det øverste lovgivende organ, statsdumaen, finne sted denne helgen. Halvparten av de 450 parlamentsmedlemmene er valgt fra partilister i forholdsmessig representasjon, den andre halvparten fra enkeltmannsvalgkretser. Gitt Russlands politiske system har parlamentet relativt liten innflytelse på maktprosesser, men det er ganske viktig at president Putin sitter ved makten selv om Dumaen er dominert av sine støttespillere, partiet Forente Russland. I det siste valget i 2016 ble dette resultatet oppnådd: United Russia har 336 av 450 rådsmedlemmer, 43 kommunister, 40 høyrepopulister under ledelse av Vladimir Zhirinovsky som kaller seg Liberal Democrats, og Social Democratic Party of Just Russia. er alle disse mindre fraksjonene i bystyret mer eller mindre forutsigbare og regulerte. Også i Dumavalget er kandidatlistene igjen dominert av de samme politiske kreftene.
Det er en mulighet for at denne gangen kan noen kandidater fra det demokratisk orienterte sosialliberale partiet «Yabloko» eller partiet «Unge», som tar til orde for ideen om innbyggerinitiativ, slutte seg til Dumaen, men ikke for å endre det generelle. politisk klima i parlamentet. Selv i den nåværende førvalgsprosessen bruker økonomien alle de vanlige manipulasjonene, noe som også gjør Russlands valg fritt og urettferdig. Disse inkluderer søk på uønskede kandidater gjennom ulike regler, påvirkning av velgere med administrativt press fra ledelsen, formidling av synspunkter som er ønskelige for regjeringen, og åpen propaganda fra media kontrollert av myndighetene.
Russlands mest fremtredende opposisjon, Aleksej Navalnyj, og Fremtidens Russlands parti, som han ledet, fikk forbud mot å stille, noe som tvang Navalnyj selv til fengsel, tvang mange av kameratene hans til å rømme landet og suspenderte filtre som allerede var kontrollert. For på en eller annen måte å påvirke den maktstyrte valgprosessen, startet Navalnyj det såkalte «Smart Voting»-initiativet, som tidligere ble brukt i lokalvalgene i Moskva og St. Petersburg. Navalnyj og kollegene hans oppfordrer velgerne til å stemme på alternative kandidater til «Det forente Russland», stort sett uavhengig av deres politiske tilhørighet. Denne tilnærmingen er imidlertid mye kritisert, ettersom flertallet av opposisjonstilhengerne allerede er kandidater for de mindre demokratiske partiene som er representert i den nåværende statsdumaen.
Styrke sjelen til EU
I går, 15. september, talte presidenten for EU-kommisjonen, Urzula von der Leiena, til Europaparlamentet om Unionens årlige tilstand. Debatten bør fokusere på sikkerhet, kampen mot pandemien og dens konsekvenser, rettssikkerhet og EUs uavhengighet fra andre.
Leiena berømmet i sin tale EUs vaksinasjonskampanje, som så langt har levert mer enn 700 millioner doser til medlemslandene og eksportert omtrent like mye utenfor blokken. Selv om EU-kommisjonen i vår ble sterkt kritisert for den trege leveringen av vaksiner, er EUs vaksinasjonskampanje nå en av de mest vellykkede i verden. Da hun i fjor sa at det var på tide å opprette en europeisk helseunion, snakket hun i år om et nytt byrå som raskt kunne mobilisere de nødvendige ressursene i ulike folkehelsekriser.
I sikkerhetsspørsmål ga Urzula von der Leiena indikasjoner på behovet for å styrke Europas strategiske autonomi og kunngjorde at han ville holde et europeisk forsvarstoppmøte med Frankrikes president Emmanul Macron neste år. Situasjonen på EUs ytre grense mot Hviterussland ble også nevnt i talen, som snakket om en hybridkrig med sikte på å destabilisere Europa og uttrykte støtte til Latvia, Litauen og Polen.
EF-presidenten tok også gjentatte ganger opp blokkens forhold til Kina, og fremhevet behovet for å redusere EUs avhengighet av kinesiske råvarer og å bygge partnerskap med andre regioner i verden. Den planlegger også å opprette en ny utenlandsk infrastrukturinvesteringsmekanisme, Global Gateway, som ser ut til å ville konkurrere med det anerkjente Belt and Road-investeringsprosjektet til Kinas Xin Belt. Leiena annonserte en ny europeisk brikkelov som samler EUs forsknings-, design- og testkapasiteter i verdensklasse og koordinerer EU-investeringer og nasjonale investeringer.
Talen til presidenten for EF fikk forskjellige vurderinger. Hun er anklaget for mangel på mot, men hun utviste også varsomhet i oppkjøringen til det føderale valget neste uke, som hun tror kan få betydning.
Laget av Eduards Liniņš.
Latvijas Radio inviterer deg til å si din mening om hva som vil bli hørt på programmet og støtter diskusjon blant lyttere, men forbeholder seg retten til å slette kommentarer som bryter med grensene for verdighet og etisk oppførsel.
«Hardcore gamer. Vennlig reise-ninja. Livslang oppdagelsesreisende. Stolt leser. Matinteressert. TV-banebryter.»