Bilde freepik.com
Norge melder om en positiv økonomisk utvikling. Bruttonasjonalproduktet (BNP), eksklusive inntekter fra oljeleting og eksport, tok seg opp i mai. Den nordiske valutaen er imidlertid fortsatt sårbar for markedssvingninger.
- Den norske sentralbanken ventes å heve renten i august.
- Den norske kronen (NOK) steg litt mot den polske zlotyen (PLN), men analytikere forventer ytterligere svingninger.
- Den nordiske valutaen er under press på grunn av vedvarende lave oljepriser.
Resten av artikkelen er under videoen
Norges BNP øker!
BNP i Fastlands-Norge steg til 0,5 % i mai etter å ha falt 0,5 % i april. Analytikere hadde spådd en økning på 0,4 prosent. Denne indikatoren tar ikke hensyn til offshoresektoren, som hovedsakelig er basert på olje.
Sjekk også: «Markedet vil kollapse om to år»? Børsregulator advarer investorer
BNP for Fastlands-Norge
Kilde: Handelsøkonomi
– Fra et digitalt perspektiv steg vareforbruket med 2,7 % i mai etter å ha falt kraftig i april. Det ble også stimulert til moms og alt tatt i betraktning forklarer nesten all fastlands-BNP-vekst i mai” – kommentert resultatene fra kommersielle bankers økonomer.
Statistisk sentralbyrå understreket at mange sektorer ble rammet av streiker i den analyserte perioden. Ifølge analytikere fra Handelsbanken støtter dataene opp under Norges Banks strategi om å foreta nok en renteheving i august.
Sjekk også: Norske kroner – prognoser. Hvor lenge vil devalueringen av den nordiske valutaen vare?
Kilde: Macrobond
Norge er fortsatt under press fra lavere oljepriser. Imidlertid kaller de fleste analytikere dem «kortsiktige motganger.» Faktisk har den norske kronen et rykte som en valuta som gir gode resultater når den føler «medvind», som betyr gode økonomiske forhold, spesielt i råvaremarkedet. Den lider imidlertid av begrenset likviditet i tider med usikkerhet.
Hvordan reagerer den norske kronen på dataene?
Ifølge Bloombergs valutaindeks, som inkluderer de ti mest omsatte og brukte valutaene i verden, lå den norske kronen på sisteplass. Fordelingen viser at den norske kronen er ned 9,44 % siden årsskiftet.
Første halvdel av 2023 er rett rundt hjørnet Kraftig renteoppgangsom hadde negativ innvirkning på det nordiske landets valuta.
– Den norske kronen vil trolig forbli under press i tiden fremover. For at den skal bli sterkere, må energiprisene stige og Norge trenger høyere renter sammenlignet med andre utviklede økonomier, sa Dane Cekov, valutastrateg i Nordea, til The Local.
Den rådende oppfatningen blant norske økonomer er at sentralbanken bør starte innstrammingssyklusen tidligere og være mer besluttsom og sette opp renten.
«Vi er ved et vendepunkt på mange fronter– Markedene er fortsatt svært usikre på den fremtidige renteretningen, i den forstand at vi ennå ikke har nådd det punktet hvor normalisering er forventet, sier Nils Kristian Knudsen, valutastrateg i Handelsbanken.
Etter utgivelsen av dataene steg korunaen opp mot polske zloty og euro. Likevel er det foreløpig ingen utsikter til en langsiktig styrking, analytikere forventer ytterligere svingninger.
Sjekk også: Sjekk nå om en valutaveksling er verdt det
NOK/PLN-kurser – YTD
Kilde: TradingView
Forvent sterke valutasvingninger før sentralbanken kunngjør en «topp» i rentene. Neste trinn vil være normalisering. Høyere renter i andre land enn Norge trekkes frem som en faktor som gjør kronen mindre attraktiv for investorer for tiden.
Sjekk også: Kursen på den norske kronen faller ubønnhørlig! Er det fortsatt verdt å reise til utlandet for å jobbe?
«Alkohol buff. Leser. Amatør popkultur banebryter. Avid baconaholic. Sosiale medier lærd. TV-ekspert. Profesjonell student.»