Den siste rapporten – Data-Driven Resilience Report – som undersøker forretningsresiliens, utviklet av den globale data- og analyseleverandøren Dun & Bradstreet, viser at økende kostnader ved å drive forretning utgjør den største trusselen mot bedriftens overlevelse de neste 12 månedene. Studien, som involverte over 3000 bedriftsledere over hele verden, fremhever rollen til data for å øke bedrifters motstandskraft mot endrede risikoer og muliggjøre identifisering av nye utviklingsmuligheter.
øke selskapenes motstandskraft mot endrede risikoer; Foto: Pexels
De største truslene mot bedrifter
Totalt sett ser en tredjedel (34 %) av de globale respondentene økende forretningskostnader som den største trusselen mot virksomheten deres. Hele 48 % var enige i denne påstanden. Detaljhandelgründere og 44 prosent ledelse av HoReCa og transportselskaper. Mest bekymringsfullt innrømmet opptil 12 prosent av de spurte at de kanskje ikke ville overleve ett år til på grunn av de høye kostnadene ved å drive en bedrift. De økende kostnadene ved å gjøre forretninger merkes mest i Asia. Så mange som 62 prosent av selskapene fra Hong Kong, 56 prosent av selskapene fra Taiwan og 44 prosent av kinesiske gründere setter likhetstegn mellom høye kostnader og en reell trussel om insolvens i selskapet deres i løpet av de neste tolv månedene.
I fjorårets rapport var 43 prosent av de spurte enige i at energiprisene var den største trusselen mot selskapenes overlevelse. Denne andelen har imidlertid falt betydelig det siste året – i dag er den bare 33 %. – Selskaper over hele verden anser dette problemet som avgjørende. Det er imidlertid noen klare forskjeller mellom markedene. Bekymringen for høye energipriser er mest uttalt i Europa, i motsetning til land i Asia eller Amerika. I Europa er gründere fra Tyskland (44,3%), Østerrike (43%), Polen (40,5%), Frankrike (40%) og Storbritannia (36%) mest redde for høye energikostnader. I USA var imidlertid bare en femtedel av respondentene (22 %) enige i denne påstanden. Dette skyldes USAs selvforsyning med energi og manglende avhengighet av eksterne leverandører. I likhet med Norge, hvor bare 17 prosent av bedriftene setter likhetstegn mellom økningen i energikostnadene med frykt for fremtiden.
I Polen, til tross for en klar nedadgående trend, blir høye energikostnader (40,5 %), en generell økning i driftskostnader (34 %) og kostnadsreduksjoner kombinert med økende budsjettpress (34 %) fortsatt tatt i betraktning av polske gründere. de neste tolv månedene største truslene mot deres bedrifters overlevelse. Ytterligere 30 prosent Du synes skattene er for høye, 20%. På grunn av svekket etterspørsel fra forbrukere er 14 prosent alvorlig bekymret for å opprettholde kontinuiteten i produksjon og forsyningskjeder, og 9 prosent ser på mangel på ansatte, økende byråkrati, uklare lover og mangel på tilgang til pålitelig informasjon som de største truslene mot bedriftens overlevelse. .
Andelen polske gründere som erklærer at «energiprisen er den største trusselen mot selskapets overlevelse» har falt fra 60 til 40 prosent de siste tolv månedene. i oktober 2023, og representerte den største nedgangen av alle 18 markeder sporet av Dun & Bradstreet. Samtidig har andelen polske selskaper som anser den «generelle prisøkningen» som den største trusselen mot fremtiden til deres selskaper falt med 18 prosent. Dette betyr at polske gründere er mindre redde og blir mer og mer motstandsdyktige overfor påfølgende kriser og negative eksterne faktorer.
Det har blitt klart at tilgang til de riktige dataene og muligheten til å bruke dem effektivt er nøkkelen til å opprettholde og forbedre virksomhetens motstandskraft mot endrede markedsforhold. Mer enn tre fjerdedeler (77 %) av globale ledere mener data har spilt en nøkkelrolle i å hjelpe bedriftene deres gjennom vanskelige tider.
Respondentene erkjente at det er en sterk sammenheng mellom kvaliteten på dataene som brukes av et selskap og dets markedsytelse. Én av fire ledere som ble spurt (25 %) innrømmet i studien at pålitelige og hensiktsmessige data øker salget, driver bedriftsutviklingen (21 %) og direkte forbedrer kundeservicen (21 %). Samtidig rapporterer mer enn en tredjedel (34 %) mange problemer med å bruke data og frigjøre potensialet til forretningsinformasjon for å utvide virksomheten og redusere risikoen, og nesten en fjerdedel (23 %) er usikre på hvordan de best kan bruke virksomheten sin. data for å kunne bruke.
Overraskende nok innrømmet til og med 16 prosent av topplederne som ble spurt i studien at enda bedre datakvalitet ikke ville minimere risikoen i beslutningsprosessen, med 13 prosent av respondentene som ikke trodde at forbedring av datakvaliteten vil føre til bedre etterlevelse og overholdelse av gjeldende regelverk. og lover. Samtidig innrømmer bare 14 prosent at de i nær fremtid planlegger å bruke data for å bedre forstå det grunnleggende i selskapets virksomhet, og bare 8 prosent ønsker å bruke dataene til å studere forretningsmiljøet og mulige eksterne forstyrrelser .
Dette understreker bare det presserende behovet for å øke entreprenørers bevissthet om eksistensen av verktøy og muligheter for å bruke data for å øke bedrifters motstandskraft mot endrede eksterne risikoer og identifisere nye utviklingsmuligheter.
Å bygge selskapets motstandskraft mot endrede markedsforhold går langt utover bare å overleve selskapet i vanskelige tider. Som vi understreker i Dun & Bradstreet-rapporten, inkluderer dette bruken av data av høy kvalitet og tidsriktig, evnen til å bruke dem effektivt for å minimere risiko i forretningsbeslutningsprosessen, evnen til kontinuerlig å tilpasse seg det skiftende markedsmiljøet og identifisere utviklingsmuligheter. I dagens raskt skiftende verden er datadrevet beslutningstaking et must. Bare de selskapene som kombinerer globale data med lokal kunnskap og handling vil overleve – sier Tomasz Starzyk fra Dun & Bradstreet Polen.
«Amatørkaffenerd. Lidenskapelig talsmann for øl. Tenker. Hardcore nettjunkie. Unapologetisk leser.»