«21 prosent av de spurte er veldig redde for å miste jobben på grunn av kunstig intelligens. De aller fleste (49 prosent) sier imidlertid at de ikke føler en slik trussel. Det er også en relativt stor gruppe ansatte som ennå ikke kan si dette klart.» vurderer situasjonen: 24 prosent. På spørsmål om de var redde for sin profesjonelle sikkerhet i fremtiden på grunn av utviklingen av AI, svarte de «verken ja eller nei», og 6 % «hadde ingen mening» – skrev de i en kommentar til studien.
Kasserere og selgere (31 %), kontor- og administrasjonsarbeidere (24 %) og ufaglærte (23 %) føler seg mest utsatt.
«Når det gjelder industri, gjelder de største bekymringene hotell og catering, finans og forsikring (27 prosent hver) og detaljhandel (26 prosent). Ansatte i utdanningssektoren er de mest selvsikre: 59 prosent hevder at de ikke er redde for å miste jobben på grunn av utviklingen av AI», heter det.
«Unge arbeidere er mer sannsynlig enn eldre arbeidere, og kvinner er mer sannsynlig enn menn for å være redde for automatisering og robotisering av arbeid,» sa Łukasz Komuda, arbeidsmarkedsekspert ved Foundation for Social and Economic Initiatives og medforfatter av «Economics og alt.» annet» podcast.
Randstad-forskning viser at 30 prosent polske ansatte sier de har møtt løsninger basert på kunstig intelligens, robotisering og automatisering på arbeidsplassen sin.
I gruppen som bekrefter tilstedeværelsen av slike løsninger i selskapet vurderer de aller fleste dem positivt: 55 prosent. gi nyttig støtte – det var det som ble rapportert. «En av ti ansatte sier at AI har erstattet dem når de har fullført visse oppgaver. «35 prosent understreker at disse verktøyene fungerer i selskapet, men ikke påvirker omfanget av arbeidet deres på noen måte,» heter det.
Forfatterne av studien påpekte at jo større selskapet er, desto hyppigere er det kontakt med AI-verktøy – i små selskaper (2-9 personer) rapporteres dette av 19 prosent. I de største selskapene (over 250 personer) er denne andelen mer enn dobbelt så høy (40 %). «Ingeniører (52%) og representanter for ledere (49%) blir oftest møtt med dette, og ser gjennom prisme av bransjer: ansatte i telekommunikasjon og IT (60%), industri (44%) og finans og forsikring ( 42 prosent),» fortsatte det.
I følge rapporten er AI-verktøyene som oftest nevnes av ansatte: applikasjoner som genererer innhold og grafikk (39 prosent) og chatbots og automatiserte kundeservicesystemer (38 prosent). Tredjeplassen i denne rangeringen er okkupert av fremmedspråkoversettere (35 %) og fjerdeplass av industriroboter (34 %).
Den fant at 66 prosent av alle arbeidstakere innrømmer at arbeidsgiveren deres ikke tilbyr aktiviteter som vil utvikle ferdighetene deres i å bruke AI – den største gruppen av dem er helse- og sosialarbeidere (79 %)
Mindre enn en tredjedel (27 %) av alle respondentene mener de er klare til å jobbe med løsninger basert på kunstig intelligens. Samtidig forsøkte 37 prosent å utvide kunnskapen på dette området på egenhånd. Dette oppgis noe oftere av menn (38 %) enn av kvinner (35 %).
«Ansatte står overfor utfordringen med å tilpasse seg profesjonelt, og arbeidsgivere står overfor utfordringen med å implementere AI-verktøy samtidig med effektiv opplæring av ansatte. Dette er den eneste måten bedrifter fullt ut kan utnytte mulighetene som ny teknologi gir,” bemerket Monika Hryniszyn fra Randstad.
Undersøkelsen ble gjennomført fra 16. til 31. august 2023 på en gruppe på 1000 respondenter (personer som jobber minst 24 timer i uken, ansatte med arbeidsavtale, sivilrettslige kontrakter, selvstendig næringsdrivende – forutsatt at de har fast kontrakt ) tilby tjenester for et selskap.
klapp/ gor/ ab/ pad/
«Amatørkaffenerd. Lidenskapelig talsmann for øl. Tenker. Hardcore nettjunkie. Unapologetisk leser.»