Ifølge Kulturhistorisk museum i Oslo viser radiokarbondatering at Hole-graven med runestein nordvest for den norske hovedstaden er fra mellom 1 og 250 e.Kr.
«Vi trodde at de første runesteinene dukket opp i Norge og Sverige på 400- eller 500-tallet e.Kr., men nå viser det seg at de kan være eldre og kan ha blitt skapt på Jesu Kristi tid,» understreker prof. Kristel Zilmer fra Kulturhistorisk museum.
Ifølge eksperten gir oppdagelsen «ny innsikt i utviklingen av runeskrift og bruken av den i tidlig jernalder». Inskripsjonen «idiberug» kan sees på steinen. «Teksten refererer sannsynligvis til en kvinne som heter Idibera, og inskripsjonen kan bety +for Idibera+» – sier prof. Zilmer.
Høsten 2021 ble det oppdaget en begravelse med runestein i Hole under arkeologiske arbeider på en jernalderkirkegård i forbindelse med utvidelse av jernbane- og veiinfrastruktur. Siden den gang har funnet blitt datert.
Flere tusen steinblokker med runeinnskrifter er bevart i Skandinavia, for det meste fra vikingtiden. Bare rundt 30 runesteiner fra romertiden og folkevandringstiden (opptil ca. 550) er funnet i Norge.
Verdens eldste runestein, oppkalt etter stedet den ble funnet, Svingerudsteinen, vil være åpen for besøkende på Kulturhistorisk museum i Oslo fra 21. januar. (grøt)
«Guru for sosiale medier. Sertifisert alkoholelsker. Ond musikkfanatiker. Internett-evangelist.»