Under debatten i Europaparlamentet i Strasbourg var polske parlamentsmedlemmer kritiske til EUs klimapolitikk. «Det er flere og flere europeere som ikke har råd til så høye strømregninger,» sa Beata Szydło (PiS).
Szydło understreket at EU har forpliktet seg til en ambisiøs klimapolitikk, men vi må ikke glemme stigende energipriser, økende eksklusjon og energifattigdom, økende avhengighet av importerte energikilder og tomme gasslagre. «Det er flere og flere europeere som ikke har råd til å betale så høye energiregninger,» sa hun.
MP spurte seg selv årsakene til denne situasjonen. Hvorfor skjer dette? For det er på tide å endelig tenke på om retningene for transformasjonen er riktige og om kostnadene ved denne transformasjonen er for høye, sa den tidligere statsministeren. «For de 31 millioner europeerne som allerede lider av energifattigdom, er ikke overvåking alene nok. Til syvende og sist må det tas avgjørende tiltak, «konkluderte hun.
Zdzisław Krasnodębski (PiS) påpekte også den kraftige økningen i gass- og strømprisene i EU og andre regioner i verden.
«Problemet med gjeldende priser krever mer besluttsom handling fra Kommisjonen,» sa MEP, og la til at i 2019 var 31 millioner mennesker i EU berørt av energifattigdom.
«Vi må også øke felles presset på hovedleverandøren av naturgass til Europa – det russiske selskapet Gazprom. EU bør snakke med én stemme i dialog med eksterne leverandører. Vi må også øke gassforsyningen til unionen fra alternative retninger. inkludert konvensjonell gass – fra Norge og LNG – fra USA, Maghreb og Qatar-land og for å ha mye høyere drivstoffreserver i fremtiden, sier Krasnodębski.
Jadwiga Wiśniewska (PiS) påpekte at den nåværende energikrisen forplikter oss til å redefinere energipolitikken vår. «EU-solidariteten ble gravlagt sammen med Nord Stream på bunnen av Østersjøen. Den økende prisen på kvoter og deres spekulative karakter med hensyn til CO2-utslippskvoter fører til en nedgang i konkurranseevnen til europeisk industri. Vinteren nærmer seg, vi har tomme gasslagre på grunn av gassutvinning, som ikke er diskutert i denne salen, sa MEP.
Ifølge Beata Kempa (PiS) finnes det ingen energiunion uten solidaritet, og denne solidariteten mangler i dag i EU, hvor Polen ensidig motarbeider russisk energipolitikk, som består i å dele opp landene i Europa.
«Det bør aldri være europeisk godkjenning for Nord Stream og Nord Stream 2. Disse to prosjektene truer åpenlyst den politiske og energiske samhørigheten i EU. Når man snakker om energi i dag, kan man ikke se bort fra spørsmålet om voldsomme og stigende strømpriser, ettervirkningene av en dårlig planlagt grønn strømpolitikk som er skadelig for europeiske økonomier. Et godt eksempel på dette er manipulering av markedet for opprinnelsesgarantier for fornybar energi «- sa MEP.
Izabela Kloc (PiS) tok også ordet i debatten. «I sin rapport er EU-kommisjonen stolt av fremgangen som er gjort i overgangen til ren energi. Det er mye PR-propaganda der ute, men ikke veldig viktige fakta. (…) EU opplever strømbrudd og enestående økninger i energipriser som aldri før. Ut av denne onde sirkelen må vi starte energiovergangen på nytt. På spill er: hundrevis av milliarder av euro, en stabil økonomisk infrastruktur og velstanden til fremtidige generasjoner «- sa MEP.
«Dessverre vil EU lide ikke bare av en politisk, men også en sivilisasjonssvikt hvis folk blir tvunget til å redusere energiforbruket bare fordi det er overskyet eller vinden har sluttet å blåse,» oppsummerte Kloc.
Fra Brussel, ukasz Osiński (PAP)
luo / ganger /
«Hardcore gamer. Vennlig reise-ninja. Livslang oppdagelsesreisende. Stolt leser. Matinteressert. TV-banebryter.»