Den 720 km lange North Sea Link-kabelen, 716 km under vann, forbinder Suldal kommune sørvest i Skandinavia og byen Blyde ved Newcastle.
Disse forbindelsene skal levere strøm fra britiske vindparker til Norge, som i motsatt retning kan gi vannkraft. Koblingstesten bør begynne 1. oktober.
Kostnaden for prosjektet er estimert til 1,5 til 2 milliarder euro. Euro.
– Med vind og mye vindkraft i England kan vi kjøpe billig strøm fra britene i Norge og la vann stå i demningene våre, sier Thor Anders Nummedal, prosjektleder i Statnett.
«Når vinden er svak og det er større etterspørsel etter elektrisitet i England, kan den igjen kjøpe vannkraft fra oss,» sa tjenestemannen i en uttalelse.
Effekten på den nye tilkoblingen er 1,4 gigawatt.
Kabelen legges i to retninger samtidig – fra Storbritannia og Norge. Begge ble slått sammen sent mandag.
Prosjektet krevde en rekke tekniske utfordringer, som å bygge en spesiallekter for å føre kabelen på bunnen av en norsk innsjø og bore en 2,3 km lang tunnel.
«Dette er et viktig partnerskap mellom Storbritannia og Norge for å få mest mulig ut av våre delte fornybare energiressurser,» sa Nigel Williams, prosjektleder i National Grid.
National Grid og Statnett eier 50 prosent hver. North Sea Link aksjer.
Den nye kabelen har tatt tittelen som den lengste av den 623 kilometer lange Nordlink-forbindelsen, som først ble ferdigstilt forrige måned og knyttet Norge til Tyskland. Bare 516 km med Nordlink-kabler er under vann.
Storbritannia har allerede strømforbindelser med Frankrike, Belgia, Nederland og Irland. Det er også planer om å legge en 765 km kabel mellom England og Danmark; 621 km av denne lenken vil være under vann.
«Hardcore gamer. Vennlig reise-ninja. Livslang oppdagelsesreisende. Stolt leser. Matinteressert. TV-banebryter.»