Home » Norge: Narkosmuglere kunne unngå utlevering til Polen

Norge: Narkosmuglere kunne unngå utlevering til Polen

by Thure Lindhardt

  • Mannen hvis utlevering Polen ønsker å utlevere, skal ha smuglet rundt 450 kg fra Polen til Norge i årene 2004-2006 som del av en organisert kriminell gruppe. Amfetamin
  • Han har sittet i norsk varetekt siden høsten 2020 i forbindelse med påstander om å ha importert marihuana fra Nederland og Polen til Norge ved flere anledninger.
  • Saken hans skal behandles av Norges Høyesterett i begynnelsen av februar, som er i tvil om polske domstoler vil garantere tiltalte en rettferdig og upartisk rettssak.
  • Domstoler i EU-stater som nektet å gjennomføre polske søknader om utstedelse av den europeiske arrestordren, har allerede hatt lignende tvil. Norge, som er utenfor EU, må fjerne lignende tvil om utleveringsprosessen
  • Konsekvensen av en slik situasjon kan være at Polen får alvorlige problemer med å dømme personer som er mistenkt for alvorlige forbrytelser. Etter endringer i loven mister europeiske domstoler tilliten til det polske rettsvesenet
  • Ytterligere informasjon finnes på Onets hjemmeside

Waldemar K. er fra Polen, men fikk norsk statsborgerskap i 1993. Siden høsten 2020 har han sittet i varetekt i Norge på grunn av flere narkotikaimporter fra Nederland og Polen til Norge. I fjor skulle til sammen 150 kg smugles. Marihuana. Polsk side anklager ham for å ha deltatt i en organisert kriminell forening der mannen skulle frakte nesten et halvt tonn amfetamin (450 kg) fra Polen til Norge mellom 2004 og 2006.

Norsk politi går inn for å utlevere mannen til Polen, og norske underretter var også enig. Saken gikk imidlertid til Norges Høyesterett. Den polske forsvarsadvokaten anket ham og hevdet at etter endringene som ble introdusert av PiS til polske domstoler, håndhevet de overholdelse av menneskerettighetene, inkludert retten til en rettferdig rettergang for en upartisk domstol, som definert i artikkel 6 i den europeiske konvensjonen. om menneskerettigheter. Den samme artikkelen fant nylig, etter anmodning fra Zbigniew Ziobro, av den polske forfatningsdomstolen, som var avhengig av makt, ledet av Julia Przyłębska, å være inkonsistent med den polske grunnloven.

Norges Høyesterett anså problemet som alvorlig

Norges Høyesterett har besluttet å se på saken. Det betyr at problemet vurderes som alvorlig, fordi anker i straffesaker vanligvis er opp mot 95 prosent. Saker avvises i forkant av høringen. I tillegg har den norske domstolen to dager på seg til å behandle polakkens sak, selv om anker i straffesaker vanligvis behandles innen ett døgn. Opprinnelig skulle det vært 11. og 12. januar, men har blitt utsatt til 1. og 2. februar på grunn av sakens kompleksitet. Mannens sak ble sendt til det som kalles en muntlig høring som etter kriteriene som gjelder i Norge gjør at Høyesterett har avdekket et alvorlig rettsproblem som må utredes. Polsk rettsreform, utført av det regjerende United Right i nesten seks år, analyseres.

Det prinsipielle spørsmålet som Norges Høyesterett skal svare på, er om endringene i domstolene som polske myndigheter har gjort fortsatt garanterer tiltalte retten til en rettferdig rettergang i en uavhengig og upartisk domstol. Dette er en av de viktigste menneskerettighetene definert av artikkel 6 i den europeiske menneskerettighetskonvensjonen.

Den europeiske menneskerettighetsdomstolen (EMD) har allerede avgitt en uttalelse om denne saken i forhold til de nye kamrene til den polske høyesterett etablert av PiS-regjeringen – Disiplinærkammeret og det ekstraordinære kontrollkammeret. EMK avsa også dom i en sak om det nye nasjonale rettsrådet som var grunnlovsstridig opprettet av politikere. I begge tilfeller fant endringene gjort av de styrende organene i EMK at de brøt artikkel 6 i den europeiske menneskerettighetskonvensjonen (EMK) – det vil si at de fratar personer som står foran disse organene retten til en rettferdig rettergang.

Skulle en mann anklaget for narkotikasmugling bli utlevert til Polen, kan han møte en domstol hvis sammensetning ble dannet etter 2018 av det nye nasjonale rettsrådet. Det er allerede rundt 1,5 tusen dommere anbefalt av det nye rådet i det polske rettsvesenet, nye anbefalinger kommer fortsatt og president Andrzej Duda foretar nye utnevnelser. I følge EMK garanterer ikke personer som er oppnevnt til dommere på denne måten at de er «en uavhengig og upartisk domstol opprettet ved lov» (EMK artikkel 6).

Europa stoler ikke på polske domstoler etter reformene til den nåværende regjeringen

Endringene i rettsvesenet som for tiden utføres av makthaverne skaper alvorlige problemer med å tiltrekke kriminelle mistenkte til Polen. Ikke bare utenfor EU, altså i Norge, når det gjelder en lengre og mer alvorlig utleveringsprosedyre. Problemet med den mulige uavhengigheten til polske domstoler ble hovedsakelig lagt merke til av EU-land der det europeiske arrestordresystemet er i kraft. Enkelt sagt, EU-domstolene har ikke og kan fortsatt ikke anerkjenne en europeisk arrestordre utstedt av en bestemt domstol i Polen.

Dette var tilfellet i den høyprofilerte saken til Artur Celmer da en irsk dommer – i stedet for automatisk å overlate en tiltalt EAW til et land som forventer det – spurte EU-domstolen (ECJ) fordi hun var i alvorlig tvil om hvorvidt de polske domstolene er dem fortsatt uavhengige av autoritet og autoritet. I juli 2018 avgjorde EF-domstolen at hver domstol i hvert EU-land kan vurdere individuelt om retur av personer som blir tiltalt i henhold til den europeiske arrestordren til Polen ikke setter disse personenes rett til en upartisk og rettferdig rettssak i fare. Celmer kom endelig til Polen seks måneder etter at den europeiske arrestordren ble utstedt. Uten endringene i domstolene som det regjerende United Right ville ha håndhevet, ville han ha vært i landet i løpet av få dager.

Våren 2020 nektet en domstol i våre vestlige naboer å utlevere en person til Polen på grunnlag av en EAW. 17. februar 2020 nektet den høyere regionale domstolen i Karlsruhe å utlevere en mann anklaget for EAW-svindel til Polen. Som retten skrev i begrunnelsen for dommen, «er overføringen av den siktede til Polen i forbindelse med «rettsreformen» i hvert fall ikke akseptabel for øyeblikket».

Tidligere, høsten 2018, hadde en domstol i Spania samme tvil. I slutten av september 2018 stilte han tingretten i Rzeszów flere spørsmål om uavhengigheten til polske dommere og domstolenes uavhengighet. Han gjorde det for å se om han trygt kunne utlevere den spanske statsborgeren, EAW ønsket, til Polen.

En domstol i Nederland bestemte tidlig i 2021 å ikke utlevere den mistenkte til Polen fordi det fryktes at han ikke ville ha rett til en rettferdig rettergang i vårt land.

Slike – allerede utallige – saker kan øke enda mer, spesielt siden EU-kommisjonen ikke er den eneste som er i alvorlig tvil om rettssikkerheten i Polen. Det er mye viktigere at denne tvilen bekreftes av dommene fra EF-domstolen – den viktigste EU-domstolen, samt dommene fra EMK – igjen den viktigste domstolen i landene knyttet til Europarådet.

Vi er glade for at du er med oss. Abonner på Onet-nyhetsbrevet for å motta det mest verdifulle innholdet fra oss

You may also like

Leave a Comment