Home » EU og USA starter ny forsvars- og sikkerhetsdialog tidlig i 2022 – EURACTIV.com

EU og USA starter ny forsvars- og sikkerhetsdialog tidlig i 2022 – EURACTIV.com

by Thure Lindhardt

På fredag ​​3.

Det første møtet, som ble kunngjort for første gang på det felles EU-USA-toppmøtet i juni, er planlagt til tidlig i 2022 med deltagelse av de amerikanske stats- og forsvarsdepartementene og European External Action Service (EEAS) samt EU-kommisjonen og Det europeiske forsvarsbyrået (EDA).

Målet med det nye forumet er å formalisere personellforholdene som har vokst mellom de to sidene av Atlanterhavet. Det uttalte generaldirektøren for EUs generalstab, Hervé Bléjean, under et arrangement i regi av en tenketank i Washington torsdag 2. desember.

Mulige samarbeidsområder, sa Bléjean, vil inkludere takling av cybertrusler, klimaendringer og samarbeid om banebrytende teknologier.

I deres felles uttalelse bekreftet Blinken og Borrell «Betydningen av et sterkere og mer effektivt europeisk forsvar som vil bidra til global og transatlantisk sikkerhet» i tillegg til «Behovet for å møte felles sikkerhetsutfordringer gitt styrken til våre forbindelser, våre delte verdier og våre felles interesser».

Flyttingen kommer også på et tidspunkt da spenningen mellom Vesten og Moskva er høy på grunn av beliggenheten på EUs grense til Hviterussland og oppbyggingen av russiske tropper i og rundt Ukraina, samt en tid da USA og EU har stadig mer konvergerende syn på trusselen fra Kina.

Det husket de også «Behov for å utvikle sammenhengende, komplementære og interoperable kapasiteter» og fra «Å støtte størst mulig deltagelse fra USA i EUs forsvarsinitiativer».

I begynnelsen av mai ble medlemslandene enige om å la USA, Norge og Canada delta i EUs militære mobilitetsprosjekt, kjent som «Mirakelløsning» for forsvarssamarbeid mellom EU og NATO og skal sikre smidig transport av militært utstyr innen EU i tilfelle krise.

I forrige måned instruerte de også European Defense Agency (EDA) til å starte samtaler med Pentagon-ledere om en avtale som ville tillate samarbeid om felles militære prosjekter under EUs Permanent Structured Cooperation (CSP eller PESCO for å bruke akronymet) ville lette.

Hvis de to diplomatene ønsket denne avgjørelsen velkommen, snakket de også «En gjensidig forpliktelse til å avslutte forhandlingene raskt».

PSC omfatter for tiden 60 felles militære prosjekter for å forbedre EUs kjerneforsvarsevner i løpet av de neste ti årene, spesielt innen romfart, treningsevne og droneteknologi.

Forsvarseksperter sier at mange av disse prosjektene kan fylle de samme kapasitetshullene som NATO-planleggere har identifisert så langt og bidra til å bygge kapasiteten til den militære alliansen.

EU jobber for tiden med det strategiske kompasset (Strategisk kompass), det nye dokumentet om blokkens militærstrategi, og planlegger å organisere et europeisk forsvarstoppmøte i første halvdel av 2022, under det franske EU-formannskapet.

Presset for«Strategisk autonomi» Den europeiske union ble styrket av Donald Trumps funksjonstid og innhentet igjen etter at USA trakk seg fra Afghanistan og Bidens overraskende kunngjøring, som også gjorde Frankrike sint, om en indo-stillehavsavtale med Storbritannia og Australia.

Etter krisen i Afghanistan diskuterte EUs medlemsland forslag om en forløper-sekondering og muligheten for å gå over til ad hoc militært samarbeid mellom interesserte EU-medlemsland, muligens uavhengig av USA og NATO.

EU står imidlertid overfor en splittelse om hvor langt unionens sikkerhets- og forsvarsintegrasjon bør gå, ettersom østeuropeiske land frykter at nye EU-innsatser for å utvikle våpen og kapasiteter ikke vil konkurrere med Alliansen.

Mr. Blinken og Mr. Borrell har forpliktet seg «Å fortsette å jobbe sammen for å heve ambisjonen om samarbeid mellom NATO og EU for å sementere dette viktige strategiske partnerskapet som gjensidig forsterker».

De bekreftet også sitt «Urokkelig støtte til robust samarbeid mellom NATO og EU», en forpliktelse fra organisasjonens felleserklæringer fra 2016 og 2018.

En ny felles erklæring fra EU og NATO, presentert før slutten av året, men som forventes å bli utsatt til tidlig i 2022, er satt til å bli en viktig målestokk for fremtidig samarbeid.

«Det er viktig amerikansk støtte og anerkjennelse for europeisk forsvarsautonomi og et tegn på at de ønsker å samarbeide med oss.»sa en europeisk tjenestemann til EURACTIV.

«Det er også et signal til alle skeptikere som avviste den strategiske autonomien og forsvaret til EU, og ser på dem som i motsetning til USA eller NATO.», han la til.

You may also like

Leave a Comment