Opposisjonsjournalister fra Filippinene og Russland, Maria Ressa og Dmitrij Muratov, uttrykte på pressekonferansen i Oslo torsdag håp om at deres Nobels fredspris vil beskytte dem og hjelpe deres jevnaldrende fra uavhengige medier.
«Fire domstoler måtte gi tillatelse for at jeg kunne komme hit. Det var syv forskjellige anklager mot meg, den siste dukket opp forrige uke, sier Maria Ressa, grunnlegger av Rappler.
Det pågår en straffesak mot en journalist på Filippinene for å ha kritisert president Rodrigo Duterty og politikken til hans administrasjon. For å gjøre det mulig for nobelprisvinneren å reise, oppfordret hun blant annet FN.
I en pressekonferanse ved Det Norske Nobelinstitutt i Oslo refererte Ressa til døden til en filippinsk ansatt i Reuters-byrået som ble skutt fra onsdag til torsdag. «Det var min tidligere kollega som bidro til avsløringen av mange viktige saker,» sa hun.
26 journalister har dødd på Filippinene siden 2016. «Heldigvis ble stillheten om hva som skjer i landet mitt brutt takket være Nobelprisen. Det har hevet journalistenes moral og generert energi. For oss er det et slags beskyttende skjold, sa Ressa.
Sjefredaktøren i Nowa Gazeta, Dmitri Muratov, var enig: Han ønsket ikke å utdype reaksjonen til Russlands president Vladimir Putin etter kunngjøringen av årets Nobels fredsprisvinnere. Han sa også at han ikke var redd for represalier.
Siden Putin styrte Russland i 1999, har 37 journalister omkommet i landet. Blant dem er seks journalister fra «Nowa Gazeta»; i den mest kjente saken om drapet på Anna Politkovskaya i 2006 er klienten fortsatt ikke straffet.
Muratov snakket om entusiasmen som leserne mottok nyheten om tildelingen av Nobels fredspris. «Vi har mottatt tusenvis av brev som ber om hjelp, penger til medisiner, for en rullestol for en funksjonshemmet person. Det viser at folk ikke kan forvente hjelp fra lokale myndigheter» – sa han.
Ifølge sjefredaktøren i Novaja Gazeta har det ikke bare blitt et «senter for frivillig arbeid», men har også en annen rolle på grunn av mangelen på demokrati i Russland. «Vi er et + parlament + der vi gir en stemme til et mindretall» – understreket Muratov.
Han husket at avisen hans lever av lesernes penger. «Jeg har alltid sagt at journalister hjelper samfunnet. Nå sier jeg at dette samfunnet må hjelpe journalister» – bemerket han.
Et annet tema for nobelprisvinnerne på pressekonferansen var temaet sosiale medier, som har overtatt rollen som tradisjonelle medier. Ressa fulgte med. at «på Internett er klikkrater viktig, det samme er hastigheten på kommunikasjon og følelser, og ikke troverdigheten til informasjon som tar tid å vurdere». «Det kan ikke være at ansvaret for nettpublisering utelukkende ligger hos private teknologiselskaper, selv om plattformer kan gjøre mer,» sa hun.
Hun mener nasjonale myndigheter bør ta mer ansvar for å regulere og bekjempe svindel på Internett.
Muratov uttalte på sin side at «mye av løgnene på Internett kommer fra myndighetene». «De investerer i propaganda i stedet for å gi informasjon, og når vi ser teknologiselskaper bruke algoritmer for å fjerne innhold, gjør det bare ting verre,» sa han.
Redaktøren minnet om at i Russland ble det største sosiale nettverket VKontakte (tilsvarende Facebook) overtatt av det statseide Gazprom.
«I Sovjetunionens dager visste nyhetskanalene på TV nøyaktig hva (landets leder) Leonid Bresjnev tenkte og formidlet det til folket. Nå har TV blitt erstattet av sosiale medier, og i dem er propaganda viktigere enn relevant informasjon. ”- sa han.
Muratov nevnte nyhetene om «et stort russisk våpen som utgjør en trussel mot NATO» som et eksempel på slik agitasjon. – Heldigvis er det mange som ikke tror på det, understreket han.
Torsdag gjorde Ressa og Muratow et tradisjonelt innslag i en minnebok over Det Norske Nobelinstitutt. Formelt sett betyr dette at de godtar å ta imot Nobels fredspris.
Fredag får de gullmedaljer og sertifikater i rådhuset. Den berømte prisen er også beløpet på 10 millioner kroner (ca. 1 million euro) som journalister deler seg imellom. Om kvelden vil du være gjester på en bankett til ære for henne. Denne dagen vil også nobelprisvinnere være gjester på en friluftskonsert for barn og delta i en parade.
Åpningen av en utstilling i Nobelprissenteret dedikert til årets vinnere og en konsert i Filharmonien er planlagt på lørdag.
Ressa og Muratov ble tildelt Nobels fredspris for «sin innsats for å forsvare ytringsfriheten, som er en forutsetning for demokrati og varig fred».
I Stockholm vil imidlertid ikke årets nobelprisutdeling finne sted på andre områder. Prisene vil bli delt ut til vinnerne i deres land gjennom de svenske diplomatiske stasjonene.
Daniel Zyśk
«Hardcore gamer. Vennlig reise-ninja. Livslang oppdagelsesreisende. Stolt leser. Matinteressert. TV-banebryter.»