Home » Belaruskalij, som holder på presidentskapet til de litauiske ministrene, har etablert seg på EU-markedet: hvordan og hvorfor? | butikk

Belaruskalij, som holder på presidentskapet til de litauiske ministrene, har etablert seg på EU-markedet: hvordan og hvorfor? | butikk

by Thure Lindhardt

Det ble klart denne uken at Belaruskalij, en gjødselprodusent kontrollert av det USA-kontrollerte hviterussiske regimet, betalte en forskuddsbetaling til den litauiske statsjernbanen i november, kort tid før sanksjonene trådte i kraft.

Dette fremskrittet satte de litauiske jernbanene i en vanskelig posisjon, ettersom Belaruskalij betalte nesten tre måneder på forhånd for transport av gjødsel. Det betyr at lasten vil fortsette å bli fraktet gjennom Litauen – i hvert fall inntil selskapet og statsoverhodene finner en måte å si opp avtalen med Belaruskalij og unngå de truede bøtene på hundrevis av millioner. Skandalen rystet stolene til utenriksminister Gabrielius Landsbergis og samferdselsminister Marius Skuodis, som begge gikk med på å gå av.

Hvem er Belaruskalij som forårsaket skandalen i Litauen og hva er hans rolle i det globale gjødselmarkedet?

Kaliumgjødsel utgjør nesten 90 prosent. produksjon

Det hviterussiske statseide selskapet Belaruskalij, grunnlagt i Salihorsk i 1958, er et av verdens største gruve- og kjemiske selskaper som utvinner og behandler kaliumsalter.

15 tusen Hviterussland med mer enn 10 millioner ansatte selger mer enn 10 millioner jobber årlig. Tonnevis med kaliumgjødsel på verdensmarkedet, ifølge Verdensbanken. Bare i 2018 solgte selskaper produksjon for 2,8 milliarder dollar. Euro.

Gjødsel er imidlertid ikke den eneste produksjonen til denne giganten. Mens vareutvalget er dominert av kaliumgjødsel, utgjør sistnevnte ifølge selskapets hjemmeside 87,9 prosent. Selskapet produserer også kompleks NPK-gjødsel (2,2 % av total produksjon) og bordsalt (9,9 %).

Forresten, i august 15 minutter skrev at «Belaruskalij»-salt fortsatt er tilgjengelig i Litauen – på den tiden ble det solgt av detaljkjedene «Maxima» og «Iki».

Hviterussisk salt i en litauisk butikk

«Markedet for kaliumgjødsel er veldig konsentrert, det er bare fire produsenter: Uralkalij, Belaruskalij og noen flere. Hviterussland spiller en viktig rolle i dette markedet, sier selskapet15 minutter Indrė Genytė-Pikčienė, sjeføkonom i kapitalforvaltningsselskapet INVL Asset Management.

Det er også interessant at den russiske gjødselgiganten Uralkali lenge hadde ønsket å overta Hviterussland – den illegale hviterussiske presidenten Aliaksandr Lukasjenko hevdet i 2012 at navnløse Moskva-oligarker hadde tilbudt ham 5 milliarder dollar. Bestikkelse i bytte mot å gå med på å selge selskapet for 10 milliarder dollar. AMERIKANSKE DOLLAR.

En slik avtale vil imidlertid neppe være attraktiv for en autoritær leder, siden Belaruskalij er en av regimets største finansmenn og en av dets viktigste valutakilder.

«Kalium er et varemerke for landet vårt», ble Lukasjenko sitert tidligere av det hviterussiske statlige nyhetsbyrået Belta.

EUobserver anslår at Belaruskalij gir den illegitime lederen av landet 2 milliarder dollar i året. Euro.

Og hvor viktig er gjødsel produsert av Belaruskalij? Ifølge Alexander Izgorodin, økonom ved Brandnomika, er de en viktig del av landbruket og matproduksjonen.

Foto av Julius Kalinskas / 15min / Alexander Izgorodin

Foto av Julius Kalinskas / 15min / Alexander Izgorodin

«Uten kaliumgjødsel ville vi ikke hatt den samme mathøsten i Litauen og i verden som vi gjør nå, noe som betyr mindre mattilgang. Jo lavere mattilbud, jo høyere priser. I praksis er gjødsel den viktigste ingrediensen i matproduksjon og landbruk.» 15 minutter sa Izgorodin.

Siden 2015 har selskapet produsert nye typer produkter – kaliumhydroksid, som brukes til fremstilling av flytende såpe og reduserer surheten i jord, samt saltsyre.

Hovedsakelig eksportert til Brasil, Kina, India

En titt på selskapets eksportkart viser at en betydelig del av selskapets produksjon eksporteres til tredjeland, etterfulgt av Brasil, Kina og India, hvor Belaruskalij eksporterer henholdsvis 17 % og 15,7 %. og 13 prosent. sin egen produksjon.

«50 prosent. Og flere reiser til Asia, til Europa – omtrent en femtedel av all kaliumgjødsel, til USA – 5 prosent. Brorparten av hviterussisk kaliumgjødsel går til Midtøsten,» sa økonomen.

Reuters / Scanpix Photo / Kinesisk flagg

Reuters / Scanpix Photo / Kinesisk flagg

Omtrent en femtedel av Hviterussland sin enorme produksjon går til Europa, 3,2 prosent av dette til Norge og 3,5 prosent til Polen. Produksjon.

«Europa er også et viktig marked – en femtedel er virkelig mye og mye mer enn USAs import. Hvis Europa blokkerte veien, ville denne hviterussiske eksportøren helt sikkert føle det. Det eneste problemet er at hvis vi stenger nå, kan gjødselen komme via Latvia, Polen fordi sistnevnte importerer mye kaliumgjødsel. Det må avgjøres enstemmig,» kommenterte I. Genytė-Pikčienė.

Selskapet leverer sine produkter til sjøs via havnene i Østersjøen og Svartehavet samt med jernbane. Produksjonen forventes å reise til mer enn 90 land rundt om i verden.

Gjødsel er ikke uerstattelig

Selv om Belaruskalij er en svært viktig aktør i markedet for kaliumgjødsel, sier økonomer at den gode nyheten i denne situasjonen er at kaliumgjødsel ikke er et produkt med høy verdiøkning, og derfor vil det helt sikkert være andre produsenter som forsyner den med råvarer.

«Canada er ledende innen produksjon av kaliumgjødsel – det produserer 32 prosent. Total verdensforsyning, deretter Russland (20 %), Hviterussland (18 %). og Kina (11 %). Jeg vil være forsiktig med Kina fordi det nå prøver å takle inflasjonen på hjemmemarkedet og jeg tror ikke Kina virkelig vil øke eksporten av kaliumgjødsel til EU. Russland kan delvis gjøre dette fordi det nå sliter med sin interne inflasjon. «Produsenter fra Canada eller andre land kan øke produksjonsvolumet relativt raskt og i det minste ta en større andel av det hviterussiske markedet,» sa Izgorodin.

Forresten, selv om de amerikanske sanksjonene mot Belaruskali har trådt i kraft, har EU ennå ikke bestemt seg for å sanksjonere alle selskapets produkter fra kaliumgjødsel.

Det er også viktig at sanksjonene kun gjelder nye kontrakter som inngås etter 25. juni 2021. Dette betyr at forbudene i tidligere avtaler ikke gjelder.

Izgorodin snakket imidlertid om muligheten for å ekskludere Belaruskalij fra det europeiske gjødselmarkedet, og sa at han mente blokken ble ekskludert fra avgjørelsen av flere grunner.

123RF.com nuotr./Trąšos

123RF.com nuotr./Trąšos

«Jeg tror grunnen til at EU-kommisjonen (EF) ikke tok hensyn til Belaruskalij og dens gjødselformler i sanksjonene som ble innført i fjor sommer, er at Europa har møtt økende inflasjon siden sommeren. Jeg tror EF politisk har sin egen. ønsker å risikere sitt rykte og popularitet, så hviterussisk kaliumgjødsel ble ikke inkludert i henne, «sa A. Izgorodin.

Produsenter i Canada eller andre land kan øke produksjonen relativt raskt og i det minste få en større andel av det hviterussiske markedet.

Den andre grunnen, ifølge økonomen, er at EU ønsker å beholde handlingsrommet. «Ingen strenge sanksjoner vil bli ilagt, da EF forbeholder seg retten til å stramme inn disse vilkårene i fremtiden. Hvis EU-kommisjonen skulle innføre sanksjoner mot Belaruskalij nå, ville det være praktisk talt umulig å utvide disse sanksjonene ytterligere.» viktig råstoff som EU importerer fra Hviterussland, sa økonomen.

Det ville ikke ha noen betydelig innvirkning på Litauen

Og ville litauiske forbrukere føle noen påvirkning fra tapet av hviterussisk gjødsel? I. Genytė-Pikčienė understreket at Litauen var et transittland for transport av kunstgjødsel, slik at befolkningen ikke skulle føle de umiddelbare konsekvensene i det lange løp. I tillegg vil produkter fra tredjeland komme i vanskeligheter i det lange løp fordi de ikke oppfyller bærekraftsstandarder.

I følge OEC World var den hviterussiske eksporten av kaliumgjødsel til Litauen bare 0,26 prosent i 2019. av landets totale gjødseleksport.

Ifølge økonomen tenker Europa på ulike skatter som vil gjøre det vanskeligere for tredjepartsprodusenter som ikke overholder kravene å komme inn i EU.

Foto av Lukas Balandis / 15min / Indė Genytė-Pikčienė

Foto av Lukas Balandis / 15min / Indė Genytė-Pikčienė

«Kortsiktige underskudd» ville oppstå, ifølge samtalepartneren, men vi er vant til dem.

«De post-pandemiske effektene alene forårsaker ulike flaskehalser og forsyningsflaskehalser, men det spiller ingen rolle hva deres geopolitiske, logistiske eller pandemiske karakter er. På kort sikt vil dette ubalanse markedet, øke underskuddet og underskuddet,» bemerket I.Genytė-Pikčienė.

Izgorodin var også enig i at selv om det var det, ville ikke prisøkningen vare lenge.

«Matprisveksten vil akselerere ytterligere, men matvareprisene stiger ikke bare på grunn av gjødselprisene, men også i Europa på grunn av økende energipriser og oljepriser. Det ville være en liten akselerasjon i inflasjonen, sa Izgorodin.

Amerikanske sanksjoner er rettet mot å påvirke regimet

USA kunngjorde sanksjoner mot Belaruskali i august på årsdagen for det riggede hviterussiske valget og utsatte deres ikrafttredelse til 8. desember. Litauisk tid i morgen.

Amerikanerne sier at sanksjonene er rettet mot å påvirke regimet til å løslate politiske fanger, gå i dialog med sivilsamfunnet og holde frie valg.

Belaruskaliy har spilt en viktig rolle i å undertrykke det hviterussiske samfunnet, som søker endring. Selskapet sparket noen arbeidere som var involvert i streikene, noen ble arrestert, bøtelagt eller tiltalt, og noen ble tvunget til å forlate Hviterussland.

Bedriftsledere skremte de streikende, brukte psykisk vold mot dem og betalte noen «tillegg» for å avskrekke dem fra å streike.

Scanpix / AP-Foto / Protest i Hviterussland

Scanpix / AP-Foto / Protest i Hviterussland

Under det økende presset fra Lukasjenko-regimet etter nødlandingen av et Ryanair-fly, bestemte EU seg for å begrense Minsks tilgang til EUs kapitalmarkeder og å forby levering av forsikring eller gjenforsikringstjenester for den hviterussiske regjeringen og myndighetene i Minsk.

«De nye målrettede økonomiske sanksjonene inkluderer et forbud mot direkte eller indirekte salg, levering, overføring eller eksport av utstyr, teknologi eller programvare til enhver person i Hviterussland hvis hovedformål er å overvåke eller avskjære kommunikasjon over internett eller telefon, samt varer og teknologier med dobbelt bruk til hæren eller til navngitte personer, organisasjoner eller institusjoner i Hviterussland, sa EU-rådet den gang.

You may also like

Leave a Comment