USAs president Joe Biden avsluttet sitt to-dagers møte med demokratiledere på fredag som burde ha utløst en internasjonal debatt om hvordan man kan stoppe nedgangen av demokrati i stedet for å utvide det globalt eller få konkrete resultater.
Herr Biden og andre ledere har annonsert initiativer for å hindre autokrater fra å bruke fremskritt innen teknologi for å lindre ulydighet, samt for å øke åpenheten i valget og støtte de uavhengige mediene. Disse og andre ganske beskjedne anstrengelser, sa presidenten, må «så grobunn for at demokratier kan trives rundt om i verden».
Han erkjente imidlertid også at demokratier går gjennom vanskelige tider ettersom autoritarismen i verden vokser.
«Vi vet hvilket hardt arbeid som ligger foran oss. Men vi vet også at vi er opp til denne utfordringen, sa Biden på slutten av det virtuelle møtet.
Vi vet det harde arbeidet som ligger foran oss. Men vi vet også at vi er opp til utfordringen.
Den amerikanske presidenten har lovet landet sitt å bruke opptil 424 millioner dollar neste år. 375 millioner dollar for å støtte uavhengige medier, anti-korrupsjonsarbeid og andre initiativer i andre land.
Møtet, som Biden anerkjente som en prioritet i løpet av sitt første år i embetet, ble fremstilt av regjeringen i Washington som en mulighet til å invitere mer enn 100 land til å jobbe sammen i en vanskelig tid for demokratier. Herr Biden sa at han ønsker å ha et annet slikt møte neste år, bare live.
Tidligere NATO-generalsekretær Anders Fogh Rasmussen sa at møtet var et godt «utgangspunkt» for «operasjonsåret».
«Jeg håper 110-ledere vil fokusere på kjerneprinsippene i demokratiske samfunn, og målet bør være å styrke vår stemme og innsats for å motvirke voksende autokratier som Kina, Russland og andre autokrater,» sa Rasmussen.
Den amerikanske presidenten har gjentatte ganger understreket at hans land og likesinnede allierte må vise verden at demokrati er et mye bedre fundament for samfunnet enn autokrati. Ideen er ledemotivet i Bidens utenrikspolitikk: den nåværende amerikanske sjefen lovet å være mye mer kosmopolitisk enn sin forgjenger Donald Trump, som stolte på det isolasjonistiske slagordet «America First».
Biden innrømmer imidlertid at hans første år i embetet ble overskygget av demokratiets tilbakegang rundt om i verden.
Den sudanesiske statsministeren har blitt styrtet av et militærkupp de siste månedene, Cuba har skjerpet kontrollen på internett etter noen av de største protestene som rystet øya nylig, og Myanmar-militæret har styrtet den sivile regjeringen og Aung San Suu Kyi. fengslet.
Biden har gjentatte ganger kritisert Kina og Russland for å undertrykke stemmene til demokratiaktivister og krenke menneskerettighetene. Han nevnte ikke de to landene på det siste møtet, men frykten for innflytelsen fra Moskva og Beijing merkes tydelig.
Washington-administrasjonen oppfordrer Russlands president Vladimir Putin til å stoppe konsentrasjonen av sterke styrker på grensen til Ukraina og gir næring til frykten i Vesten for at Moskva kan invadere et naboland.
Biden sa tidligere denne uken at han advarte Putin om at Russland ville få «alvorlige konsekvenser» hvis Moskva invaderte Ukraina.
Både Kina og Russland har rettet skarp kritikk av møtet. Før det begynte, publiserte ambassadørene til de to landene en felles artikkel som sa at Biden-regjeringens beslutning om å holde møtet reflekterte en «kald krigstankegang» som «drevet ideologisk konfrontasjon og uenighet i verden».
USA kunngjorde fredag, sammen med Australia, Danmark og Norge, lanseringen av en felles kampanje som tar sikte på å hindre autoritære regjeringer i å bruke moderne teknologi for å undertrykke ulydighet. Partene vil også støtte utviklingen av nye teknologier som kan tilpasses for å støtte menneskerettigheter.
Partene etterlyser etiske retningslinjer for å støtte regjeringer og teknologiselskaper i å formulere eksport- og lisensieringsretningslinjer som tar hensyn til menneskerettighetskriterier.
«USA vil ta mer ansvar for de digitale verktøyene vi eksporterer,» sa Samantha Power, administrator for US Agency for International Development.
«Altfor ofte eksporteres teknologi fra et innovasjonssenter som USA til land som bryter menneskerettighetene,» sa hun.
Det hvite hus ble også kritisert for listen over deltakere på møtet. Land som India, Irak, Pakistan, Polen og Filippinene ble invitert til arrangementet til tross for bekymringer fra sivilsamfunnsgrupper, og det amerikanske utenriksdepartementet har identifisert antidemokratiske trender eller dårlige menneskerettigheter i disse landene.
Talskvinne for Det hvite hus, Jen Psaki, sa at invitasjonene til partene ikke var ment å være et «godkjenningsstempel» og at den amerikanske regjeringen hadde forsøkt å skape «en rekke stemmer, ansikter og representanter i debatten».
Biden sa også at USA selv burde styrke sine demokratiske institusjoner og oppfordret amerikanske lovgivere til å vedta lover om stemmerett, inkludert John Lewis Voting Rights Act, som ble vedtatt av demokratene i Representantenes hus, men i kraft av republikanernes motstand. satt fast i senatet.
«Det som er sant i verden er også sant i USA,» sa Biden. – Hellig stemmerett – fritt valg – [ir teisė]å ha din stemme talt er frihet som er iboende i demokrati.»
«Hardcore gamer. Vennlig reise-ninja. Livslang oppdagelsesreisende. Stolt leser. Matinteressert. TV-banebryter.»