Home » Eglė Ganda Bogdanienė med lysets hastighet i over 25 år: Litauisk kunst utviklet seg som en blekksprut

Eglė Ganda Bogdanienė med lysets hastighet i over 25 år: Litauisk kunst utviklet seg som en blekksprut

by Thure Lindhardt

Så mange utrolige endringer

«Jeg har samlet verkene som har overlevd over tid – noen av dem har allerede forsvunnet og flyttet fra et sted til et annet. I denne utstillingen prøver jeg å tenke nytt om hva som var omsorg den gang, jeg ser på de samme problemstillingene – hvor relevante de er i dag. Hvordan ville disse tjuefem årene vært? Støv i verdensrommet, et øyeblikk av øyeblikk … Nå som jeg prøver å reflektere over disse årene – ser det ut til at alt har endret seg med lysets hastighet … mange, utrolige endringer overalt! Kunstbegrepet har endret seg, det samme har teknologi og menneskelige relasjoner, kommunikasjon, sa EG Bogdanienė, president for Lithuanian Artists Association (LDS).

For 25 år siden ble det legendariske Lango Gallery regissert av Saulius Pilinkus og Saulius Paukštys, som kuraterte EG Bogdanienės første separatutstilling på den tiden. Lango Gallery, bemerket kunstneren, var veldig viktig den gang.

«Han jobbet mye, som et alternativ kunstsenter. Det var også en populær musikkklubb i nærheten. Jeg vet ikke engang om det er så enstemmige steder nå. Tilsynelatende ble det skapt av tiden selv, du vil ikke gjøre noe.

Hun husker godt den tiden: «Hele kunstscenen har sett et slikt oppsving! Det ser ut til at skapernes kraft ga vekkelsen denne store drivkraften – de første konsertene fant sted på 90-tallet, som samlet tusenvis av mennesker, den første utstillingen i utlandet. Mannen min (Konstantin Bogdan) jobbet i LDS internasjonale avdeling – han fraktet sine første utstillinger til Island og Norge. Litauisk kunst begynte å utvikle seg som en blekksprut. Alle som jobbet her trodde på det ekstraordinære oppdraget at kunsten skal representere staten – det var så mye tillit til det! Troens kunst, selvet, fremtiden. Det er stor forskjell fra nå. For nå er det mindre flukt, mer forsiktighet, mer rasjonalitet.»



Eglė Ganda Bogdanienė, utstilling «Etter 25» i galleriet «Trivium»

© Ričardas Šileika

Det er synd og interessant på samme tid

Da hun organiserte sin første separatutstilling, husket EG Bogdanienė at hun prøvde hardt å si noe uvirkelig. «Vi la merke til det da. Jeg bestemte meg for ikke å vise noen luksusverk, ingen som ville etterlate noen tvil om de «betydelige» verkene vi alle vil vite hvordan vi skal lage etter endt utdanning fra akademiet. Jeg bestemte meg for å åpne opp mitt personlige liv, det så ikke ut som et kunstverk for folk i det hele tatt – sammenkrøllede sokker, bakte kaker, plassert i rammen av et bilde – en slik åpning av verdier, et forsøk på transformasjonene vi opplever. Vel, jeg synes det var et modig forsøk på å visualisere transformasjonen av samfunn, kultur, relasjoner gjennom kunstneriske midler. Og nå ser jeg denne transformasjonen, men kanskje er det ikke lenger entusiasmen til å vise noe så dristig til andre, understreket samtalepartneren.

Skaperen innså at noen kunstverk og andre modnes over tid, var enig, og la merke til at verkene hennes har blitt mer forståelige i dag. «Vi la merke til det da. Kolleger fant ut at mens jeg var en ung kunstner uten erfaring, reflekterte kunstkritikere over det. Jeg husker at jeg ble sammenlignet med Egle Rakauskaitė, den da kjente tverrfaglige kunstneren. «Denne utstillingen burde se interessant nok ut nå,» er hun overbevist.

Det kuriøse med utstillingen, ifølge EG Bogdanienė, er at alle verk uten patos – snakker åpent, ja skamløst om hverdagen, som også kan bli en inspirasjon for kunst, ikke nødvendigvis stor, oppløftende eller åndelig.

«Jeg snakket om et ødelagt liv. Hvis du omkoder estimeringsalgoritmen, vil dette livet bli en inspirasjon for deg, som den vakreste solnedgangen du noensinne har sett. Jeg ble inspirert av sokkelaging av barn og min ektefelle til å lage mat. Kom inn i hverdagen og tenk – hvor er denne kreativiteten? Så begynner du å lete etter det og oppdage det, sier kunstneren om den kreative prosessen.


Eglė Ganda Bogdanienė, utstilling i Galleri Po 25 "Trivium"

Eglė Ganda Bogdanienė, utstilling «Etter 25» i galleriet «Trivium»

© Ričardas Šileika

Lopas ant lopo

Da slyngplantene til etterkommerne reparert av EG Bogdanienė ble stilt ut i kirken i Gent, Belgia (kurator for utstillingen Rūta Pileckaitė), gråt kvinnene da de så på dem. «De husket ikke slike tider, de levde annerledes i Vesten. Føttene til skumle barn har blitt grundig lappet ut av fattigdom … Forferdelig fattigdom så du ikke blir gal – trekk en nål for å tegne tegninger, brodere ord opp til føttene på de lappede barnetightsene blir kunstverk», sa kunstneren og beskrev en karakteristikk av en vanskelig tid.

EG Bogdanienė er ikke overrasket – det er nok like vanskelig for mange å forestille seg dette stakkars sovjetiske livet nå. «Det er bra at jeg ikke kastet de lappede tightsen … La oss fortsette å rydde, vi følger logikken om at mindre er bedre …» sa hun.

Trivium Gallery huser bare en liten del av kunstnerens arbeid, men ifølge EG Bogdanienė er det en følsom påminnelse om fortiden.

Det er strengt forbudt å bruke informasjon publisert av DELFI på andre nettsteder, i media eller andre steder, eller å distribuere vårt materiale i noen form uten samtykke, og dersom samtykke er innhentet, må DELFI oppgis som kilde.

You may also like

Leave a Comment