Norges statsminister Erna Solberg (valgplakat). Foto av Ali Zare (NTB / Reuters / Scanpix)
Offshore olje og gass har bidratt til å gjøre Norge til et av de rikeste landene i verden, men mens nordmenn forbereder seg til valget på mandag, er klimaendringer nøkkelsaken i valgkampen for å gi næringen en fremtid.
De regjerende Høyre, med statsminister Erna Solberg i spissen, samt det ledende opposisjonspartiet Arbeiderpartiet på meningsmålinger, krever en gradvis avvikling av fossilt brensel, som fortsatt er ryggraden i landets økonomi.
Norges store partier står imidlertid sjelden alene: dannelsen av en regjeringskoalisjon krever vanligvis støtte fra mindre partnere og kan derfor endre regjeringens agenda betydelig. Noen av disse politiske kreftene etterlyser et mer radikalt brudd med landets dominerende industri og inntektskilde.
Vi krever ikke lenger å spise olje og gass, bedriftene gir ikke lenger nye tillatelser, sier Lars Haltbrekken, talsmann for Sosialistisk Venstrepartis mest sannsynlige samarbeidspartner i Arbeiderpartiets koalisjon for klima og energi.
Han argumenterer for at regjeringen, som har styrt i årevis, presser på for status quo, selv om landet ønsker en oljeuavhengig fremtid.
En rapport fra FNs mellomstatlige panel for klimaendringer ble utgitt i august som forutsier globale flom og branner i Norge, som dominerte valgkampen.
Det tvinger også nordmenn til å takle det grunnleggende paradokset i samfunnet deres.
På grunn av landets vannkraftnettverk og populariteten til elektriske kjøretøy er nordmenn blant de mest entusiastiske forbrukerne av oljeenergi i verden. Imidlertid har 5,3 millioner Norge med sin befolkning bygget opp utmerket sosialhjelp og det største offentlige formuesfondet i verden gjennom tiår med eksport av olje og gass.
Arbeiderpartiene kan stå overfor vanskelige politiske forhandlinger etter valget. Sosialistisk Venstreparti vil ikke la det miste støtten og en annen sannsynlig samarbeidspartner, Senterpartiet, etterlyser også en mer offensiv omstilling av energisektoren.
Planen vår er nå å stille sammen med to gamle venner i partiet, sa Arbeiderpartiets talsmann Espen Barth Eide.
Vi tror fortsatt det fungerer. Men når startposisjonen deres er over [naftos ir duj] spise, det blir ikke … Vi vil prøve å holde en merkevaredialog på neste trinn i oljeindustrien, la han til.
Valgresultatspådommer kunngjøres mandag klokken 21.00. Lokal tid (22.00 Litauen) finner sted ved valglokalet. De endelige resultatene av stortingsvalget på 169 personer offentliggjøres vanligvis i går kveld, men eksperter mener resultatene kan bli offentliggjort tidligere i år ettersom et rekordantall mennesker allerede har stemt i tidligstemmegivningen.
Ved tidligere valg i Norge har over 78 % av de stemmeberettigede avgitt sin stemme.
Reproduksjon av BNS-informasjon i media er forbudt i media og på nettsider uten samtykke fra UAB «BNS».
Velg selskapene og emnene som interesserer deg. kilder
Tema for bedriftsmiljø
Rayti kommenterer
«Ølforsker. Kommunikator. Typisk oppdagelsesreisende. Sertifisert student. Faller mye ned.»