Kvinner okkuperer bare en fjerdedel av tekniske yrker, har mindre sannsynlighet for å starte oppstart og velger mindre sannsynlighet for å studere teknologi. Jenters tidlige bekjentskap med teknologi og innovasjon, moderne endringer i verden kan bidra til å løse ulikheter. Under prosjektet Empowering Girls for Future of Jobs besøker teknikere mer enn 100 utdanningsinstitusjoner over hele Litauen og møter 5000 studenter for å inspirere dem til å oppdage teknologiske spesialiteter og entreprenørskap.
Lithuanian Junior Achievement, The Coca-Cola Foundation og Women Go Tech presenterer dette initiativet for andre gang. I 2019 gikk han på fagskoler og opplæringssentre for første gang.
«Når vi spurte studenter på møter i 2019 om hvilke karrierer innen moderne teknologi eller entreprenørskap, var det ofte ingen jentehånd i klasserommet. I litauiske regioner viste verken jenter eller gutter noen initiativ. Vi kan ikke leve med lukkede øyne og kjempe med så mye uutnyttet potensial. Prosjektet har som mål å inspirere og bidra til å rekke opp våre hender for innovative, moderne karrierer. Det er kjernebudskapet i initiativet «Raise your hand» for den moderne fremtiden, sier A. Rusteikienė.
Bilde :: 1 høyre
Tekniske og forretningsfolk vil besøke mer enn 100 utdanningsinstitusjoner for å møte 5000 studenter. Foredragsholderne deler sine karrierehistorier og diskuterer sine fremtidige yrker med studentene. Foredragsholderne er nyutdannede fra Women Go Tech og andre sosialt engasjerte kvinner. Du vil oppmuntre studentene til å starte karrieren innen entreprenørskap og teknologi for å finne ut hvor mange forskjellige yrker som står bak det tilsynelatende skremmende navnet IT.
Erfaringen fra tidligere år: Selv den mest høylytte klassen har sklidd
Ūla Pociūtė, lederen for Women Go Tech-programmet, sier at over 50 teknologispesialister var involvert i denne veiledningen i de første årene av det litauiske skolebesøksinitiativet.
– De sier praktisk talt enstemmig at de ble mottatt med stor varme av både skolemiljøet og elevene selv. Noen deltakere var spesielt glade for å gå på distriktsskoler, som er sjeldnere enn de i store byer. Det manglet imidlertid ikke på spørsmål og diskusjoner i begge, og noen steder ble lærerne overrasket over å høre spente ører fra den for det meste veldig bråkete klassen, sier lederen for Women Go Tech-programmet. «Det er å håpe at denne muligheten til å høre teknologi fra første hånd vil være et oppmuntrende insentiv for barn til å interessere seg for den og muligens sette den på drømmelisten.»
A. Rusteikienė, lederen for Lithuanian Junior Achievement, bemerker at ikke bare IT- og gründerhjerner, men også studenter og lærere har en positiv oppfatning av initiativet. «Skolene mangler inspirasjonsøkter der Årets student kan bli kjent med gründere, teknologi, oppstartsbedrifter, få kunnskap og lære hvor de skal starte karrieren. Skoler reagerer på at profesjonelle økter fjerner myter om entreprenørskap og teknologi og oppmuntrer til en entreprenøriell tilnærming til å snu utfordringer til muligheter.
Teknologiområdet kan også passe for kunstnersjeler
Er det egentlig bare et spørsmål om selvfølelse som hindrer jenter i å fordype seg og studere teknologi, eller mener miljøet og familien fortsatt at dette er et «ikke-feminint» yrke?
I følge . Det er flere grunner til at jenter er mindre tilbøyelige til å prøve teknologisektoren. I yngre år er vi sterkt påvirket av meningene til familiene og de rundt oss, og i alderdommen er vi modige nok til å ta avgjørelser for oss selv, men det er skummelt å starte på noe nytt – deretter den vanlige og overveldende selvtilliten.
«Motet til å velge en virkelig lovende og spennende teknologisektor ville gi en sjanse til å bli bedre kjent med den. Forstå at arbeid med teknologi omfatter et mye bredere utvalg av fagområder enn bare programmering. Ikke bare mattekyndige, men også kreative personligheter som liker å tegne, danse og skrive essays er velkomne her. Så langt er det knapt noen som er klar over en bredere karrierehorisont – ikke bare jenter. Jeg tror at hvis du så alle alternativene, ville det være mye lettere å finne et hjertevennlig område. Og det ville være mindre frykt og mistillit ”, håper. Pociute.
Inviterer deg til å delta
Forfatterne av initiativet røper at prosjektet er enda mer åpent i år. Alle fagfolk innen teknologi og entreprenørskap kan bli foredragsholdere og gå på skoler for å inspirere unge mennesker. «På prosjektets nettside (https://lja.lt/empowering-girls/) inviter alle kvinner som går på skoler og ønsker å dele suksessen med karrieren til å melde seg på besøket. Vi er glade for å kunne tilby en slik innovasjon i år, sier A. Rusteikienė.
Velg selskapene og temaene som interesserer deg – vi informerer deg med et personlig nyhetsbrev så snart de er omtalt i «Verslo žinios», «Sodra», registersenteret osv. Kilder.
«Amatørkaffenerd. Lidenskapelig talsmann for øl. Tenker. Hardcore nettjunkie. Unapologetisk leser.»