Den norske Nobelkomiteen for Nobels fredspris sa torsdag at Etiopias statsminister Abiy Ahmed, som mottok 2019-prisen, har et spesielt ansvar for å stoppe blodsutgytelsen i Tigris.
– Som statsminister og fredsprisvinner har Abiy Ahmed et spesielt ansvar for å avslutte konflikten og bidra til fred, sa Berit Reis-Andersen, leder av komiteen, i en uttalelse til AFP.
Konflikten har brutt ut i Nord-Etiopia siden 2020, da Addis Abeba satte inn tropper i Tigris-elven, og anklaget regionens regjerende parti, Tigris People’s Liberation Front (TPLF), for å angripe tyske militærleirer.
Kamper mellom Abiy Ahmed og TPLF og deres allierte har allerede drept tusenvis og tvunget titalls millioner på flukt.
Bilen Sejum, statsministerens talskvinne, kommenterte komiteens uttalelse og understreket at Abiy Ahmed allerede har tatt ansvar.
«Statsministeren har virkelig tatt på seg dette «spesielle ansvaret» for å få slutt på statens konflikt med TPLF; – Han jobber ikke bare for å få slutt på fjorårets konflikt, men også for å destabilisere TPLF, som har blitt erklært som en terrororganisasjon av parlamentet, sier Billene Seyoum til AFP.
I følge FN er Tigris virkelig under en blokade, noe som hindrer viktige medisiner og mat fra å bli levert til millioner av mennesker, hvorav hundretusener er på randen av sult.
– Den humanitære situasjonen er svært alvorlig og det er uakseptabelt at det ikke er nok muligheter til å yte humanitær bistand, understreket Reiss-Andersen.
På en pressekonferanse oppfordret Kenneth Roth, administrerende direktør i Human Rights Watch, det internasjonale samfunnet til å legge press på Abiy Ahmed for å yte bistand.
«Den største trusselen er den etiopiske regjeringens blokkering av humanitær hjelp som millioner av mennesker i regionen sårt trenger,» sa Roth til journalister.
«Dette er et klassisk tilfelle av kollektiv straff. «Dette er ikke straff for Tigris-styrkene – det er straff for folket i Tigris,» la han til.
Konflikten i Etiopia har ført til at Abiy Ahmed har blitt fratatt Nobelprisen, men dette er ikke mulig under Nobelstatutten.
Komiteen sa at den ikke var i stand til å kommentere de spesifikke faktorene som førte til beslutningen om å tildele prisen til den etiopiske statsministeren, siden slike diskusjoner er konfidensielle.
For Abiy Ahmed ble prisen «gitt på bakgrunn av hans innsats og rimelige forventninger som eksisterte i 2019», forklarte Reiss-Andersen.
«Abiy Ahmeds fredsinitiativer, som han mottok Nobelprisen for, var basert på hans bidrag til fredsavtalen med Eritrea, samt hans omfattende politiske initiativ for utvikling av demokrati og borgerrettigheter,» la hun til.
«Ølforsker. Kommunikator. Typisk oppdagelsesreisende. Sertifisert student. Faller mye ned.»