Nesten 2 millioner nye tilfeller av astma hos barn er forårsaket av trafikkrelatert luftforurensning hvert år, ifølge en studie publisert i The Lancet Planetary Health tidlig i januar.
«Vår analyse har vist at nitrogendioksid øker risikoen for astma hos barn, og dette problemet er spesielt akutt i urbane områder,» sier prof. Susan Anenberg fra George Washington University (USA), medforfatter av artikkelen ((http: // dx.doi.org/10.1016/S2542-5196(21)00350-8).). «Dette antyder at ren luft bør være et nøkkelelement i strategier for å holde mindreårige friske.»
For formålet med studien vurderte Anenberg og hennes kolleger trafikkbelastningen av barneastma i mer enn 13 000 byer fra Los Angeles til Mumbai.
Først undersøkte forskerne konsentrasjonen av nitrogendioksid (NO2) i jorda. Denne forbindelsen er en av hovedforurensningene fra bileksos, men også fra kraftverk og industrianlegg. Det er imidlertid veiutslipp som utgjør 80 % av totalen. det hele i byene.
De så på nye tilfeller av astma som oppsto hos barn mellom 2000 og 2019.
Den fant at av de estimerte 1,85 millioner nye tilfellene av barneastma som tilskrives NO2 (over hele verden, i 2019), skjedde to tredjedeler i urbane områder.
Samtidig har den totale andelen av denne typen astma nylig gått noe ned. Forfatterne mistenker at dette skyldes strengere regelverk for ren luft som er innført av mange høyereinntektsland.
Til tross for forbedringen i luftkvaliteten i Europa og USA, fortsetter problemet med luftforurensning, spesielt NO2, å øke i landene i Sør-Asia, Afrika sør for Sahara og Midtøsten. I disse områdene representerer tilfeller av pediatrisk astma en enorm folkehelsebelastning.
En tidligere studie av det samme teamet fant at NO2 er assosiert med omtrent 13 % av den globale byrden av barneastma og opptil 50 prosent. Astmatilfeller i de 250 mest folkerike byene i verden. Forskerne beviste også den gangen at 1,8 millioner dødsfall i 2019 alene kunne være knyttet til luftforurensning. «Det viser at 86 prosent. Voksne og barn som bor i byer rundt om i verden blir utsatt for nivåer av svevestøv som overskrider retningslinjer fastsatt av Verdens helseorganisasjon», påpeker publikasjonens forfattere.
«Samlet sett ble andelen NO2-relatert astma hos barn redusert med 20 %. i 2000 til 16 prosent. i 2019 – legger de til. «Denne gode nyheten betyr at renere luft i Europa og deler av USA har store helsefordeler for barn, spesielt de som bor i nabolag nær travle veier og industriområder.»
Men ifølge forskerne gjenstår det mye å gjøre, spesielt i de delene av verden som fortsatt sliter med å implementere løsninger for å redusere forurensende utslipp fra veitransport.
«Å begrense fossilt drivstoff-drevet transport kan hjelpe barn og voksne å puste lettere og kan ha store helsemessige fordeler, som å redusere barneastma og overflødige dødsfall,» sier prof. Anenberg. – Samtidig vil det også redusere klimagassutslippene, og føre til et bedre klima og planeten vår. (TRYKK)
Katarzyna Chechowicz
kappe / zan /
«Amatørkaffenerd. Lidenskapelig talsmann for øl. Tenker. Hardcore nettjunkie. Unapologetisk leser.»