Den unike 1-kilos sølvmedaljen «Vytautas the Great Seal of the Throne» ble høytidelig presentert i det nye arsenalet til Nasjonalmuseet i Litauen. I år er det 630-årsjubileet for begynnelsen av Vytautas den stores regjeringstid. Ved denne anledningen ble et numismatisk produkt i svært begrenset opplag utgitt, til minne om storhertugdømmet Litauens ekstraordinære epoke.
Siden de overlevende originalene til tronseglet ble alvorlig skadet, ble medaljen gjenopprettet basert på ikonografiske kilder og akademisk forskning fra litauiske forskere. Totalt ble det delt ut 25 sølvmedaljer på opptil én kilo og 3 gullmedaljer på 5 unser. Myntene preget i Norges Kongelige Mynt ble utstedt av UAB Monetų namai.
«Vytautas den stores tronsegl er et av hans viktigste segl, utstedt i løpet av hans levetid for rundt 1407 år siden. Dette er seglet på hans makt og status, og bekrefter en av de viktigste traktatene i litauisk historie: Horodle-traktaten i 1413 og Black-traktaten i 1422, der den teutoniske orden beseiret dagene av slaget ved Grunwald. sa Stanislovas Sajauskas, professor og forsker i numismatikk og heraldikk i Storhertugdømmet Litauen.
«Dette er en stor begivenhet for både samlere og alle som er interessert i litauisk historie. Vi donerer også en én kilos sølvmedalje til Nasjonalmuseet i Litauen,” sa Ieva Galiauskienė, markedssjef i Monetų Namai UAB.
Foto av P. Peleckis / BNS
«Medaljen presenteres i museet, som har den største numismatiske samlingen i Litauen, inkludert medaljer. Når vi samler inn, fokuserer vi på det historiske temaet, så vi er glade for å gi en gave som vil berike samlingen vår betydelig, sier Dalia Grimalauskaitė, leder for Numismatic Collections Department ved Nasjonalmuseet i Litauen.
Medaljen viser en pansret linjal som sitter på en utsmykket gotisk benk iført en hertugkrone. Herskeren holder et sverd som peker oppover med høyre arm foldet, mens den andre, med armen bøyd over albuen, holder et sengotisk skjold med våpenskjoldet til Storhertugdømmet Litauen. Ved siden av hertugen er tre andre sengotiske skjold: det heraldiske korset av Volhynia, bjørnen fra Smolensk og den pansrede ridderen av Trakai med en spiss hjelm på hodet. På kanten av medaljen er inskripsjonen: «Sigillum allexandri alias witowdi magni ducis lithwanie et russie et cetera» («Stempel av storhertugen av Litauen Russland og andre, Alexander eller Vytautas»).
Foto av P. Peleckis / BNS
Det originale seglet på tronen til Vytautas den store er et stort hvitt vokssegl, omtrent 105 mm i diameter, som ble festet til pergamentdokumentene med hyssing eller pergamentstrimler sammenvevd med rødt, mørkt blått, grønt eller andre farger. For å understreke den høye rangeringen til bæreren av segl, ble seglene til Vytautas laget av rød voks, mens seglene på tronen var laget av hvit voks. Det er kjent at Vytautas den store hadde ni forskjellige vokssegl i løpet av sin levetid, og tronseglet regnes som en av de viktigste.
Alle gullmedaljer er allerede forbeholdt private samlere og vil ikke bli solgt. Sølvmedaljer er fortsatt tilgjengelig for kjøp.
«Internettjunkie. Sertifisert problemløser. Uunnskyldende nettnerd. Total kaffespesialist. Faller mye ned. Lidenskapelig twitterekspert. Generell baconelsker.»