Det var 26. september 1983. Den sovjetiske hæroffiseren Stanislav Petrov reddet bokstavelig talt verden, men ble bedre kjent mange år senere. Lenge var han en av de ukjente heltene, men han hadde sin time med anerkjennelse.
I 1972, etter uteksaminering fra Kiev Higher School of Radio Engineering, begynte Petrov å tjene i USSR Air Force Rapid Reaction Force i Vladivostok. Han fikk i oppdrag å tjene i den hemmelige byen Serpukhov-15. Natten mellom 25. og 26. september 1983 reagerte sovjetiske etterretningssatellitter feilaktig på refleksjonen av sollyset i skyene, og Petrovs handlinger demonstrerte viktigheten av menneskelig logikk snarere enn konklusjonen av «jernet» som kan føre til atomkrig . Det var en kald krigsperiode mellom USA og Sovjetunionen da nesten enhver mistenkelig bevegelse kunne tolkes som et fiendtlig angrep for å demonstrere størrelsen og militærmakten til en eller annen stormakt. På den skjebnesvangre natten med Petrovs vakttjeneste ble et tidlig varslingssystem aktivert – USA skjøt opp fem interkontinentale atomraketter mot Sovjetunionen! Vi kan ikke forestille oss hvordan oberstløytnant Petrov følte seg og hvor raskt sinnet hans ble avfyrt, men det er tydelig at han var i stand til å holde hodet kaldt og ta en logisk avgjørelse. Sikkerhetsprotokollen krevde at utsendte rapporterte til de høyeste nivåene av regjeringen og militæret enhver indikasjon på at et ballistisk missilangrep på Sovjetunionen hadde funnet sted. Petrov ikke. Han klassifiserte det tekniske systemsignalet som en datasystemfeil og aktiverte ikke USSRs missilforsvarsplan. Ja, han var forpliktet til å informere sine overordnede slik at de så kunne rapporteres til lederne av sovjetstaten, og etter disse formalitetene skulle reaksjonsstreikesystemet utløses. Hvem vet hvilken avgjørelse statsoverhodet Yuri Andropov og det øverste militæret ville ta. Petrov har kanskje ikke engang stilt spørsmål ved sin fornuft, men han stolte på sin kunnskap og analytiske sinn i ingeniørfag og for å beregne om amerikanerne virkelig hadde angrepet Sovjetunionen.
Det viste seg senere at solstrålene, som ble reflektert i skyene og forvirret den sovjetiske teknikken, hadde skylden.
Ble han da hyllet, forfremmet, belønnet? Ja nøyaktig! Dessverre måtte Petrov trekke seg. Han forlot tjenesten i 1984 og bodde beskjedent i byen Frisinau, Moskva.
Av hensyn til hemmelighold ble Petrovs prestasjon kjent først i 1993, da general Yuri Votincev nevnte det i memoarene hans. I 2006 mottok Petrov FNs spesialpris for mannen som forhindret atomkrig. I 2012 og 2013 mottok han anerkjennelse og pris i Tyskland. I 2014 ga den danske regissøren ut en dokumentar om Petrov kalt The Man Who Saved the World.
«Internettjunkie. Sertifisert problemløser. Uunnskyldende nettnerd. Total kaffespesialist. Faller mye ned. Lidenskapelig twitterekspert. Generell baconelsker.»