Home » En polsk kvinne hørte en sjokkerende diagnose. Kraftig kritikk brøt det

En polsk kvinne hørte en sjokkerende diagnose. Kraftig kritikk brøt det

by Gunnar Garfors

Dette er bare et fragment av det personlige og gripende innlegget som Kinga Rajda delte på nettverket etter OL. Da vi prøvde å sende melding til henne, dukket det opp en melding som sa at hun hadde blokkert det alternativet fra å kommunisere med henne. Telefonen hennes svarer heller ikke. En detox for å skille deg ut og ta avstand. Hun har støtte fra familie og venner, men de som kjenner henne sier at det ville vært lettere for henne å klare seg mentalt hvis hun var mer åpen for hjelp utenfra.

Hun er bare 21 år gammel, og etter opptredenen i Beijing skjøt følelsene ut av henne, mer enn potensialet som eksperter og samfunnet sier polske hoppere har, og systemiske feil gjør det umulig å omsette det til resultater. Hvordan kan det forklares at Kinga avslutter den individuelle OL-konkurransen på 35. plass og lagvenninnen Nicole Konderla er plassert lavere og hopper 40 meter nærmere enn verdens beste? Verden er borte for de polske hopperne, og kritikken de har opplevd sårer 20-åringen. Selv om dette ikke er første gang de har blitt utsatt for offentlig ild.

De slo alarm

Wojciech Tomasiak var den første treneren Kinga Rajda fant veien til på SMS Szczyrk, men treneren hun hevder å skylde alt til er Sławomir Hankus. Ikke bare sportslig. – Jeg har ikke gitt opp noe tema. En gang la jeg merke til fra trener Tomasiak at Kinga hadde gått opp i vekt. Det var ikke stort strukturelt og BMI-messig, men det bekymret oss likevel fordi med dietten og full implementering av treningsforutsetningene, burde det ikke skje. Jeg snakket med ernæringsfysiolog Magda Wieczorek om dette. Til slutt kunne vi bestille tester, konsultere en endokrinolog og også sjekke tarmfloraen. Testene viste først hypotyreose og senere Hashimotos sykdom, sier Hankus. Skjoldbruskkjertelproblemer startet da Kinga var elev på videregående. Kosthold og riktig behandling hjelper henne med å takle problemer som ikke tok slutt.

I fjor fikk idrettsutøveren diagnosen polycystisk ovariesyndrom og insulinresistens. Ikke alle kvinner med tilstanden opplever infertilitet, men det kan være problemer med å bli gravid, og da den unge hopperen hørte rett på legekontoret at hun skulle bestemme seg for om hun skulle stifte familie i fremtiden, ble følelsene høye. Og det er neppe overraskende når slike nyheter slår inn som et lyn.

På spill står kjærligheten til sporten og livet, som, som hun selv nevnte i det bitre innlegget, også eksisterer ved siden av hoppingen. Det ene trenger imidlertid ikke å bety å klare seg uten det andre, så riktig terapi og kosthold fungerer. – Alle disse helseproblemene kostet oss mye nerver, men hormonelt klarte vi å regulere alt. Livet etter hoppene går videre, så kanskje i fremtiden viser det seg at takket være hennes raske reaksjon kan Kinga bli mor i fremtiden og alt ordner seg – sier trener Hankus, som fortsatt er i kontakt med tidligere spillere. Han ledet hopplaget i fem år frem til 2018, da Łukasz Kruczek tok over roret.

Skjoldbruskkjertelproblemer påvirket denne uventede vektøkningen og hos den daværende tenåringen Kinga, og problemene falt sammen med diskusjonen om fedme i skihopping. – Det var mye kritikk, men ingen spurte hvor problemene kom fra – innrømmer Hankus bittert, og kaller hele situasjonen en kampanje. – Det var sesongen 2017/18 og alle disse meningene klippet jentene. Det var heller ingen som spurte hvor mye Kinga hadde veid før og om problemet virkelig var så stort. La oss også huske at ekstra kilo i hopping ikke er det samme som å være overvektig hos den gjennomsnittlige Kowalski. Hvis indeksen hopper til 20, er den ikke overvektig (18,5 – 24,9 er normen for riktig vekt – red.anm.). Når du hopper, har disse BMI-indikatorene også innvirkning på lengden på de valgte skiene – forklarer Hankus.

Motivasjons brev

Kinga Rajda begynte i sprangridning takket være broren Mateusz. Han var den første som interesserte seg for disiplin. En annen polsk skihopper, Anna Twardosz, hvis bror Paweł konkurrerte som norsk kombinator, har en lignende historie. Kinga startet med alpint, men da hun besøkte Mateusz en dag under trening, likte hun det så godt at hun ble med i klubben. I dag er ikke broren hennes aktiv i skihopp lenger. Kinga på sin side hadde høye ambisjoner fra start. Når de sendte inn dokumentene som kreves for adgang til SMS-en i Szczyrk, måtte de unge legge ved et følgebrev. «Målet mitt er OL», skrev hun direkte. – Få spillere har slike ambisjoner fra start. Ønskene til mange ender rett og slett hos de ansatte – sier Hankus.

21-åringens ambisjon kan ikke nektes, selv om hennes høye krav til seg selv – som alle andre – kan gjøre like mye godt som dårlig. Dette var ikke bare tilfelle ved OL i Beijing, men også ved ungdoms-OL i 2016.

I Lillehammer hadde hun store forventninger til prestasjonen. På den ene siden ganske berettiget, for sesongstarten gikk bra og hun gjorde fremgang, men presset i stedet for motivasjon viste seg å være litt av en belastning. Hun ble nummer sju. – I stedet for å behandle denne konkurransen som en lærings- og opplevelsesreise, virker det for meg som hun antok at hun enten ville gjøre det bra eller at prestasjonen måtte avskrives. Under treningsserien var hun blant de tre og det gjorde forventningene hennes enda høyere – sier Hankus. Sommer Grand Prix 2016 i Courchevel var mye lykkeligere da hun scoret de første poengene i karrieren i denne serien med en 28. plass.

– Det var et sterkt motivasjonsløft for henne. Og i hver påfølgende konkurranse, der hun fikk flere poeng, beviste hun at hun hadde råd til en plass i de tretti – sier hennes tidligere trener.

Senere i verdenscuppen hadde hun imidlertid vanskelig for å komme seg videre til første runde. Hennes gjennombrudd kom i 2019, spesielt under verdensmesterskapsdebuten hennes i Seefeld (34. i den individuelle og 6. plass i blandet lagkonkurranse). Et år senere – i februar 2020 – oppnådde hun karrierens beste resultat – 6. plass i verdenscuppen i Oberstdorf, med polsk rekord i hoppdistanse for kvinner. I den første serien landet den da 19 år gamle Kinga på 128 moh.

Ikke alle har satset på Rally fra start. I 2015 var hun bare 14 år gammel da hun debuterte med Continental Cup i Falun. Ta det første steget i en internasjonal konkurranse. – Klubbtreneren trodde ikke helt det var noen grunn til å reise dit, men jeg bestemte meg for at det er verdt å hoppe henne godt i en måned før denne konkurransen, det er verdt å gi henne en sjanse til å få debuten til å gi. De dro til Sverige sammen med Asia Szwab og hun hadde en ganske fin konkurranse – minnes Hankus. Kinga var da 16 og 17 år gammel.

Er det ingen morgendag?

Rally opplever for tiden de vanskeligste øyeblikkene i sin idrettskarriere, men også i livet, som – som hun påpeker – eksisterer utenfor hopp. Hun la et emosjonelt innlegg på sosiale medier etter OL og et annet før starten i Beijing kunngjorde at OL-kampene hennes var tagget med hashtaggen #dlatat.

Farens helseproblemer er en av steinene i ryggsekken hennes. Du kan også finne «smilende» bilder på Instagram-kontoen hennes. For eksempel de fra HR-sesjonen. Den kortermede t-skjorten viser i stor grad frem tatoveringene som genseren har. Solen, et kvinneansikt som består av to elementer, en svale på flukt. Og inskripsjonen på fransk på høyre skulder: «il n’y a pas de demain». «Det er ingen morgen» på polsk. Selv om det må komme som fremtiden. Og for Kinga og for kvinnehopp i Polen.

***

KINGA RAJDA

Født i 2000. I sesongen 2015/16 vant hun den samlede rangeringen av FIS-cupen, ett år senere ble hun nummer to. I 2019 var hun på pallen i Summer Continental Cup og endte to ganger på tredjeplass i Szczyrk. Hennes største karrieresuksess er 6. plass ved verdenscuppen i Oberstdorf i februar 2020.

I den første delen av «Portretter» beskrev vi historien om Marcelina Herzyk, hvis eventyr endte med hopping på grunn av alkoholproblemer og døden til en kjær, og hvis deltakelse i et velkjent TV-program viste seg å være en redning.

You may also like

Leave a Comment