Home » Finland innvier sin nye EPR, Europas største atomreaktor

Finland innvier sin nye EPR, Europas største atomreaktor

by Peter Østbye

For noen år siden var det mange grunner til ikke å være glad for ankomsten av en ny atomreaktor til Finland. Spesielt siden arbeidet med denne EPR av fransk teknologi ble forsinket i tolv år. Og så er det de økonomiske feilene: den endelige regningen gikk fra 3 til 9 milliarder euro. Det hele endte i retten. Men i dag ser finnene ut til å være fornøyde med å endelig kunne bruke denne nye kraftkilden.

>> Den første europeiske EPR-atomreaktoren er ventet i Finland: «Vi trenger ikke lenger å søke denne energien utenfor våre grenser»

Den første grunnen er at Finland er det eneste nordiske landet som lider av et stort energiunderskudd. Sverige har vannkraft, Norge har gass og olje, Island har geotermisk energi, men ingenting av det i Finland.

En annen fordel med denne EPR: Finland reduserer også sine CO2-utslipp. Dette overbeviste de opprinnelig motstridende politiske partiene og fremfor alt økologene. «Atomkraft er ikke nevnt i det hele tatt i vår nye policyerklæring.forklarer Veli Liikanen, generalsekretær i de finske grønne. Vi sier bare at vi ønsker utvikling av enhver teknologi som er lavkarbon og miljøvennlig.»

De finske Grønne er imidlertid fortsatt kritiske til denne gigantiske EPR, den største reaktoren i Europa. Men i mangel av noe bedre er de ikke lenger motstandere av prinsippet om atomkraft: en ganske sjelden posisjon blant de europeiske grønne. Og med krigen i Ukraina er denne atomkraften desto mer velkommen, spesielt siden hoveddelen av Finlands energiimport kommer fra Russland. Derfor vil Finland ved å elektrifisere økonomien kunne kjøpe mindre kull og russisk gass. Dette er desto mer fristende ettersom EPJ vil senke strømprisen for både husholdninger og bedrifter.

Finland har derfor til hensikt å fortsette på denne veien. Denne reaktoren, kalt Olkiluoto-3, er den femte i landet og forventes på sikt å levere 14 % av landets elektrisitet, som har planlagt å bygge to nye reaktorer. På den annen side gjennomføres ikke et prosjekt. I hvert fall ikke umiddelbart: Det er den som er planlagt for Pyhäjoki nordvest i landet, fordi oppdragsgiver skal være russiske Rusatom.

You may also like

Leave a Comment