PARIS – Også på flukt fra krigen med ukrainerne, befinner dusinvis av hunder og katter seg nå i mottakssentre for flyktninger, noe som utgjør en «enestående» og uventet utfordring for mottakskjeden i Frankrike.
Anastasia Radchenko kom nettopp fra Polen denne fredagen i midten av mars med datteren og sønnen. Ved føttene hennes, i venterommet til Senter for fordrevne i Ukraina, i Paris, alt hun kunne ta med seg på en forhastet flytur: en ryggsekk, en reiseveske på hjul og Lucky, en hvit puddel.
«Vi måtte forlate alt på 25 minutter», forklarer denne moren, som flyktet fra separatistregionen Donetsk (øst) «med det essensielle». Mannen hennes ble i kampen.
«Hvordan kunne du forlate en så lojal venn under bombingene? Det er ikke mulig”, er Anastasia Radchenko irritert, overrasket over at vi bare kan stille spørsmål ved denne hundens tilstedeværelse.
På senteret følger dusinvis av pelsdyr flyktningene hver dag, noen ganger tar de plass i barnevognen mens barna forsøksvis begynner å leke igjen.
En befolkning som flykter til Frankrike med så mange dyr, «dette er enestående, dette hadde vi aldri sett før», sier Sara Daneshvar, som er ansvarlig for senterets boligorientering i France Terre d’Asile-foreningen, enig. .
«Aldri alene igjen»
Så mye at det enestående mottakssystemet staten har satt opp for ukrainere, har blitt blokkert stedvis.
«Det kan skape problemer fordi noen hoteller ikke tillater hunder. De som har to hunder må til og med til transittsentre mens vi omorganiserer. I retning provinsene forteller vi ikke engang hoteller at det er hunder, ellers kommer vi ikke gjennom», forklarer hun.
Å kvitte seg med hårballene er uaktuelt for mange.
Det samme gjør Olga (hun nektet å oppgi etternavnet sitt), en 38 år gammel mor, som bærer sin hvite maltesiske bichon i armene.
Hun avga løftet på dagen for den første bombingen som falt i nærheten av hennes hjem i Mykolaiv (Sør). «Vi dro til dyreinternatet og lot hunden ligge i leiligheten. Da vi sto opp gråt hun, reaksjonen hennes var slik at jeg sa til meg selv at jeg aldri skal la henne være alene igjen, forklarer hun blant godbitene fra den seks måneder gamle valpen.
Hun forlot endelig byen med datteren sin mandag 14. mars, etter at en russisk streik fanget «en linje for brød», hevder hun.
«Vi dro om to timer. Vi visste ikke engang hvilket land vi skulle til, vi bare flyktet», sier hun, mens venninnen Katya «ble under bombene i Kharkiv for ikke å forlate hundene sine».
Brigitte Bardot og SPA
Antall dyr forstyrrer til og med rydningen av grenseområdene.
«Problemet? At bussene ikke ville ta dyrene om bord. Det ble et reelt problem og det var nødvendig å forklare Quai d’Orsay at hunder også skulle reddes,» beklager Alice Barbe, som har vært bosatt siden konflikten brøt ut 24. mars koordinerte «sivelle konvoier» mellom Frankrike og den ukrainsk-polske grensen.
I sentrum av Paris leverte SPA (Society for the Protection of Animals) tørrfôr for å håndtere nødssituasjonen.
«I Polen og Tyskland er folk mye mer oppmerksomme på dyr. Ingenting er forberedt her, sier Ludmila Miroshnyk, 55, hvis leilighet i Kharkiv (nord) ble ødelagt og som ble avvist på grunn av sin grå terrier.
Mandag kunngjorde Brigitte Bardot Foundation på Twitter et partnerskap med Vétérinaires pour tous, med støtte fra Landbruksdepartementet, «for å dekke kostnadene til helseprotokollen og veterinærpleie av kjæledyr som tilhører ukrainske flyktninger».
En omsorg som har til hensikt å «lindre litt» nøden til tusenvis av flyktninger som har mistet alt og hvis selskap med dyret deres er mer enn verdifullt i disse vanskelige tider.
«Guru for sosiale medier. Sertifisert alkoholelsker. Ond musikkfanatiker. Internett-evangelist.»