Sudanesiske myndigheter avviste tirsdag påstander om at leiesoldater fra Russlands Wagner-selskap var til stede i landet. De svarte på en pressemelding som ble sendt ut dagen før « troika «, som består av Storbritannia, USA og Norge, og anklaget også Khartoum for å ha overgitt interesser i gullgruvene til russerne.
Wagner-gruppen sprer falske nyheter på sosiale medier og engasjerer seg i ulovlig gullgruvevirksomhet «: Vi var i stand til å gjøre det i pressemeldingen til « troika «, mandag.
Det sudanesiske utenriksdepartementet beskrev dagen etter som « åpenbar innblanding i Sudans indre anliggender Departementet benektet kategorisk Wagners tilstedeværelse i Sudan og anklaget de tre landene for å ville trekke ham inn i Ukraina-konflikten.
En synlig russisk tilstedeværelse i Sudan
Tilstedeværelsen av Wagner-selskapet i Sudan har imidlertid blitt bevist siden 2017. Tidligere president Omar Al-Bashir hadde returnert triumferende fra Sotsji, Russland, med en avtale om etablering av en russisk marinebase ved Rødehavet, økonomisk og militært samarbeid med Moskva, og gruvekonsesjoner under påskudd av å opprettholde stedets sikkerhet.
Det russiske utenriksdepartementet selv erkjente dette i januar 2019, da russiske leiesoldater ble oppdaget som trente og transporterte sudanesisk etterretning og general Hemedtis raske støttestyrker under nedslaget mot revolusjonen. Juntaens nr. 2 var også i Moskva på den første dagen av invasjonen av Ukraina og har notorisk personlige interesser i gullgruvedrift.
►Les også: Hvem er Konstantin Pikalov, mistenkt for å være «Mister Africa» til den paramilitære gruppen Wagner?
«Amatørkaffenerd. Lidenskapelig talsmann for øl. Tenker. Hardcore nettjunkie. Unapologetisk leser.»