Home » Hvilke sanksjoner er rettet mot russisk økonomi?

Hvilke sanksjoner er rettet mot russisk økonomi?

by Peter Østbye

Europa og USA har innført sanksjoner mot Russland etter å ha invadert Ukraina. Her er sammendraget.

• Energi

Den europeiske union, hvis medlemsland er svært avhengig av Russland for energi, besluttet torsdag kveld til slutt å slutte å kjøpe russisk kull (45 % av kullimporten) fra august.

De 27 hadde allerede planlagt å kutte importen av russisk gass med to tredjedeler innen utgangen av året, og de forbyr europeere å foreta nye investeringer i denne viktige sektoren for Russland.

En annen symbolsk avgjørelse: nedleggelsen av Nord Stream 2-gassrørledningen, som skulle øke leveransene av russisk gass til Tyskland.

Storbritannia lovet onsdag å stanse importen av russisk kull, men innen utgangen av året, som det allerede hadde lovet for russisk råolje og petroleumsprodukter.

USA innførte en importembargo på russisk olje og gass i begynnelsen av mars.

• Transporter

Den europeiske union kunngjorde torsdag kveld at den ville stenge havnene sine for russiske skip. Russiske og hviterussiske speditører ble også forbudt å operere i EU.

Luftrommet til EU-medlemmene så vel som USA, Canada, Sveits, Norge og Island var allerede stengt for russiske fly og mange flyselskaper satte fly til Russland.

Luftfartsindustrien er mer generelt berørt: forbud mot eksport av fly, reservedeler eller utstyr, stans av vedlikehold på fly registrert av Airbus og Boeing i Russland, forbud mot tilgang til forsikrings- og gjenforsikringstjenester i London.

• Handel

Den femte europeiske sanksjonspakken vedtatt torsdag legger opp til et eksportforbud til Russland, spesielt av høyteknologiske varer, på opptil 10 milliarder euro.

Listen over russiske produkter som er forbudt for import til EU har også blitt utvidet til å omfatte visse «varer og kritiske materialer» verdsatt til anslagsvis 5,5 milliarder euro per år.

Kort tid før kunngjøringen av nye europeiske sanksjoner torsdag, fratok den amerikanske kongressen Russland og Hviterussland handelsstatus, og fratok dem mest-favoriserte nasjoner-klausuler, nok til å innkreve straffetoll på import fra begge land.

Import ble ganske enkelt forbudt av USA når det gjelder sjømat, vodka og russiske diamanter.

Onsdag forbød USA alle nye investeringer i Russland og Storbritannia forbød alle nye britiske investeringer i landet.

• Finans

Siden mandag har det amerikanske finansdepartementet forbudt Russland å betale tilbake gjelden sin med dollar som holdes i amerikanske banker, og tvunget Moskva til å betale en gjeld på 649,2 millioner dollar i rubler og øker risikoen for mislighold.

Washington innførte denne uken også frysing av alle eiendeler «i kontakt med det amerikanske finanssystemet» på de russiske bankgigantene Sberbank og Alfa Bank.

Storbritannia har så langt frosset 350 milliarder dollar i utenlandsk valuta fra det russiske regimet, beregnet den britiske utenriksministeren Liz Truss tirsdag.

USA og EU, etterfulgt av andre land, forbød alle transaksjoner med Russlands sentralbank og suspenderte deres utenlandsk valutainvesteringer.

Et annet stort slag: ekskluderingen av landets hovedbanker fra Swift-interbanksystemet, et essensielt tannhjul i global finans som gjør at transaksjoner kan kommuniseres raskt og sikkert.

• Personligheter

Hundrevis av russiske personer har blitt ilagt sanksjoner, inkludert to døtre av president Vladimir Putin som vekselvis har blitt målrettet av Washington og Brussel.

Torsdag utvidet EU sin svarteliste til 18 organisasjoner og mer enn 200 andre personligheter, som nå blir sanksjonert med reiseforbud til EU og frysing av sine eiendeler.

Vladimir Putin selv har allerede vært målet for sanksjoner, det samme har hans hviterussiske kollega Alexander Lukashenko og Igor Setchin, sjefen for oljeselskapet Rosneft.

London har på sin side sanksjonert totalt 82 oligarker verdt 170 milliarder pund (250 milliarder dollar) samt 18 banker med eiendeler verdt 940 milliarder pund, ifølge en uttalelse fra den britiske regjeringen onsdag.

You may also like

Leave a Comment