Home » Łódź To teatre setter sammen et stykke om lovene til …

Łódź To teatre setter sammen et stykke om lovene til …

by Catherine Monroe

To Łódź-teatre for ungt publikum – Pinocchio og Arlekin – har kombinert sine kunstneriske krefter, takket være premieren på «Barn og fisk», dir. Przemyslav Jaszczak. Forestillingen, dedikert til barns rettigheter, vil veksle mellom de to scenene i Łódź.

Forestillingen vil bli ledsaget av et to-trinns pedagogisk møte for å introdusere og oppsummere temaet, der lærere fra begge teatrene vil jobbe sammen med publikum for å utvikle POP-charteret – et charter om rettigheter, forventninger og behov. Den henger på Pinocchio og Harlequins vegger og etterfylles jevnlig, og enhver forbipasserende kan stoppe opp og lese med barnets stemme.

Initiativtakerne til prosjektet var dramatikeren Magda Żarnecka og regissøren Przemysław Jaszczak, som også er forfatterne av stykkets tekst. Den forteller historien om tre imaginære venner, ansatte i et globalt selskap, som støtter barn i nød. En dag drar de på oppdrag til de små heltene: Aria, Emil og Noko, som av ulike grunner ikke har noen ordentlige venner. Aria har ikke tid eller fars godkjenning, Noko blir avvist av jevnaldrende, og Emil har tankeproblemer som ville overskride mange voksne.

Fantasivenner følger dem i deres kamp med hverdagen, bygger opp og støtter dem i tvilsøyeblikk, men mest av alt gir de barn reelle verktøy for endring som kjemper for seg selv og for sine rettigheter.

Årets Touch the Theatre-festival var også medprodusert av forestillingen, takket være at publikum kunne se de åpne prøvene og premieren i Harlequin gratis. Nå skal tittelen inngå i repertoaret til begge scenene – fra 27. til 30. april spilles den i Pinocchio-teateret.

«Barn og fisker» er i collageform, og historiene fortelles på dukketeaterets og formspråket. Her kan vi blant annet se dukker eller bringe gjenstander og rom til live og animere dem, samtidig som vi opprettholder den maksimale illusjonen av svart teater.

Ifølge regissørene for begge scenene – Wojciech Brawer fra Arlekin Theatre og Gabriel Gietzky fra Pinokio Theatre – var målet med de felles aktivitetene å lage en forestilling som tar opp spørsmålet om brudd på barns rettigheter og som kan gi de yngste reelle måter å håndtere det Adult Abuse (PAP).

Forfatter: Agnieszka Grzelak-Michałowska

årsmøte / aszw /

You may also like

Leave a Comment