OSLO, Norge — En Taliban-delegasjon ledet av fungerende utenriksminister Amir Khan Mottaki innledet tre dager lange samtaler med vestlige tjenestemenn og representanter for det afghanske sivilsamfunnet i Oslo søndag midt i en forverret humanitær situasjon i Afghanistan.
Møtene for lukkede dører finner sted på et hotell i de snødekte fjellene over den norske hovedstaden, første gang siden Taliban tok makten i august at deres representanter har holdt formelle møter i Europa.
Samtalene har imidlertid ikke vært uten kontrovers, og gjenopplivet debatten om hvorvidt de legitimerer Taliban-regjeringen, spesielt siden de ble holdt i Norge, et NATO-land involvert i Afghanistan i 2001, inntil Taliban tok makten i fjor sommer. .
På slutten av den første samtaledagen sa Taliban-utsending Shafiuullah Azzam til Associated Press at møtene med vestlige embetsmenn var et «steg i å legitimere (den) afghanske regjeringen», og la til at «advokatvirksomhet og bevisstgjøring av denne fyren ville hjelpe. «(Det europeiske fellesskapet eller USA) eller andre land for å slette det dårlige bildet til den afghanske regjeringen.
Dette står i kontrast til tidligere uttalelser fra Norges utenriksminister Anneken Hoetfeldt, som understreket at samtalene «ikke var legitime eller en forpliktelse overfor Taliban».
Søndag samlet 200 demonstranter seg på et frysende torg utenfor Norges UD i Oslo for å fordømme møtene med Taliban, som ikke har mottatt diplomatisk anerkjennelse fra noen utenlandsk regjering.
– Taliban har ikke endret seg, som noen medlemmer av det internasjonale samfunnet liker å si, sa Ahmed Yasir, en norsk-afghansk statsborger som har bodd i Norge i nesten to tiår. «De er like brutale som de var i 2001 og før. »
Taliban-ledere møtte kvinne- og menneskerettighetsaktivister søndag, men det var ingen offisielle ord om samtalene.
Fra og med mandag vil Taliban-tjenestemenn møte delegasjoner fra vestlige land og gi uttrykk for deres krav om løslatelse av nesten 10 milliarder dollar frosset av USA og andre vestlige land ettersom Afghanistan står overfor en ustabil humanitær situasjon.
– Vi oppfordrer dem til å frigi afghanske eiendeler og ikke straffe vanlige borgere for deres politiske retorikk, sa Shafieullah Azzam. «På grunn av hungersnøden og den dødelige vinteren, tror jeg det er på tide at det internasjonale samfunnet støtter afghanerne og ikke straffer dem for deres politiske forskjeller. »
FN var i stand til å skaffe penger, slik at Taliban-regjeringen kunne betale for import, inkludert elektrisitet. Men FN advarer om at opptil en million afghanske barn står i fare for å sulte og at de fleste av landets 38 millioner mennesker lever under fattigdomsgrensen.
Gitt Talibans krav om finansiering, vil vestlige makter sannsynligvis sette rettighetene til kvinner og jenter i Afghanistan høyt på agendaen, sammen med gjentatte vestlige krav om at Taliban-regjeringen deler makten med Afghanistans etniske og religiøse minoriteter. .
Siden de tok makten i midten av august, har Taliban innført omfattende restriksjoner, mange rettet mot kvinner. Kvinner ble utestengt fra mange jobber utenom helse og utdanning, deres tilgang til utdanning etter sjette klasse ble begrenset, og de ble beordret til å bruke hodeskjerf. Taliban klarte imidlertid ikke å håndheve burkaen, som var obligatorisk da de styrte Afghanistan på 1990-tallet.
Taliban har i økende grad rettet mot beleirede menneskerettighetsgrupper i Afghanistan, så vel som journalister og internerte og noen ganger slått TV-team som dekker protester.
En amerikansk delegasjon, ledet av spesialutsending for Afghanistan Tom West, planlegger å «danne et representativt politisk system; svar på akutte humanitære og økonomiske kriser; sikkerhet og terrorbekjempelse; og menneskerettigheter, spesielt utdanning av jenter og kvinner,» sa det amerikanske utenriksdepartementet i en uttalelse.
Diplomati er ikke fremmed for det skandinaviske landet, hjemmet til Nobels fredspris. Han har vært involvert i fredsarbeid i en rekke land, inkludert Mosambik, Afghanistan, Venezuela, Colombia, Filippinene, Israel, palestinske territorier, Syria, Myanmar, Somalia, Sri Lanka og Sør-Sudan.
«Amatørkaffenerd. Lidenskapelig talsmann for øl. Tenker. Hardcore nettjunkie. Unapologetisk leser.»