Den polske avleggeren av det globalt opererende svenske Futuregames starter i Warszawa i september. Programmet omfatter tre fakulteter: Spillkunstner, spilldesigner og spillprogrammerer. William Easton, direktøren for skolen, som har eksistert i over et kvart århundre, lover at etter 24 måneder (pluss seks måneder for det tredje kurset) kan hvem som helst begynne å jobbe i bransjen på farten.
– Over en periode på to år gjennomfører vi et intensivkurs fordelt på ulike fagblokker. Blant instruktørene er alltid gamedev-veteraner som jobber hos forskjellige bedrifter i løpet av programmet. Bokstavelig talt dagen etter at kurset avsluttes, er du klar til å gå og begynne å jobbe … eller du har allerede en – sier Easton i et intervju med CD-Action. Nyutdannede fra skolen hans jobbet på Battlefield V og 2042, Battlefront II, It Takes Two eller Rage 2.
William Easton med den svenske staben
25 års erfaring
Historien til Futuregames går tilbake til andre halvdel av 90-tallet, da praktisk talt ingen tenkte på utdanning innen spillproduksjon. Tross alt var bransjen selvlært på den tiden, som tullet med programmer på åtte-bits datamaskiner som tenåring og fikk kunnskap enten fra fagblader eller andre lekfolk.
De svenske pionerene hadde heller ingen vidtrekkende planer først: – Det hele startet veldig i det små. Det var bare det at datakurs ble organisert for å vekke interessen til barn som har gått ut av videregående og ennå ikke begynner på college.
Ideen for skolen har endret seg over tid, det samme har navnet, men den nåværende formen og interessen til Futuregames er et resultat av de siste årene og nok en boom i spillutvikling. Men i stedet for å lage et klassisk universitetsutdanningssystem, var målet å formidle maksimal dose kunnskap på kortest mulig tid. Det fungerer?
– Vi samarbeider med den svenske regjeringen, som har stilt krav om at minst 80 % av studentene skal finne jobb etter slutten av siste semester. Vi har ikke falt under 90 % ennå. Vi har studenter i alle aldre, både veldig unge og gamle, men som oftest får vi besøk av folk i alderen 25-27 år, altså ferske fra college.
På grunn av den høye effektiviteten har interessen for denne typen utdanning oppstått i ulike deler av verden. Det er i dag fire skoler i Sverige og en i New Zealand, kommer snart Futuregames vil også åpne sine avdelinger i Norge, Spania, Tsjekkia, Danmark og kommer også inn i Polen fra september.
Hvordan virker det?
Det er ikke noe «ett enkelt triks», men en eksepsjonelt intensiv og multi-level serie med kurs som lar deg både studere for en spesifikk spesialisering og forstå prosessene involvert i å utvikle spill og samarbeide med andre utviklere er koblet sammen.
Studier ved Warszawa-avdelingen inkluderer tre hovedfag: Spillkunstner, spilldesigner og spillprogrammerer. Et utdrag av planen? Når det gjelder en spilldesigner, bruker vi tre uker på Advanced Game Design-kurset, hvor vi lærer å lage ulike interaksjonsmekanismer, fange spillerens oppmerksomhet eller lage spillprototyper. De neste tre ukene vil bli viet til brettspilldesign, det vil si å lære hvordan man raskt kan prototyper for produksjon og bruk av brettspill for bedre å forstå essensen av designet.
En uunnværlig del av kurset er også å lære om spillverdenen, samt å designe nivåer jobber med Unity og Unreal Engine 4 og 5 (i alle fall jobber utviklerne av EU tett med Futuregames og sitter i skolens styre). Hver elev må lage sitt eget spill i begge økosystemene. Gjennom hele kurset er opptil to måneder dedikert til original produksjonsdesign (fire uker hver – delt inn i to segmenter – for Unity og Unreal Engine).
– Det er mye større enn Game Jam. På to uker kan du lage et lite fungerende spill som like gjerne kan slippes etterpå. Ta en titt på How Fish Is Made og Kenopsia på Steam, begge veldig interessante og opprettet på bakgrunn av et prosjekt som en del av kurset vårt.
Skjermbilder av spill tatt av Futuregames School-elever.
Det er ikke alt
I manifestet understreker skolen at den ikke ignorerer problemene knyttet til begrepet «mangfold» og støtter ikke bare respekt for ulike trosretninger, religioner eller seksuelle legninger, men lærer også hvilken verdi dette «mangfoldet» kan ha: – Vi har døve, autistiske og ADHD-studenter, vi samarbeider med organisasjonen AbleGamers. Vi skal snart presentere et spill i Amsterdam som viser hvordan fjerning av elementene av «tilgjengelighet» er forbundet med redusert inntjening.
Dette er resultatet av det faktum at Futuregames ikke bare ønsker å lære å designe spill, men også ønsker å ta en mer helhetlig tilnærming til å lage:- Pandemien har tydelig vist hvor viktig det sosiale aspektet av spillet er. Du kan lage noe som ikke er veldig vakkert og mekanisk rikt, som Among Us, og samtidig lykkes. Vi forklarer for våre fremtidige skapere hvor viktig det er å bygge et slikt fellesskap.
Når jeg spør mer generelt hvordan Futuregames holder tritt med dagens trender, understreker Easton at flertallet av ansatte er utøvere, spillutviklingsveteraner, og de har sin mest verdifulle ting å tilby, som er deres egen, noen ganger stadig opparbeidede, erfaring: – Vi lærer ikke teori, vi lærer hvordan man lager spill.
På den annen side får studentene egen erfaring utenom prosjektene som inngår i emnet som del av obligatorisk praksis i bedrifter i industrien. Hva kan du stole på i Polen? – Vi vil samarbeide med mange polske og utenlandske selskaper, men absolutt med de viktigste lokale studioene.
Den største fordelen med Futuregames er imidlertid at mot slutten av kurset vil vi tilegne oss et ekte yrke, som Easton ikke bare forstår med programmeringsferdigheter: – Vi lærer også hvordan man jobber i det smidige økosystemet, vi blir kjent med «rørledningene» som brukes av større studier. Takket være dette, etter at du har forlatt skolen vår, kan du jobbe i et selskap som til og med produserer AAA. Dette er ting som kurset ikke forbereder deg på.
Futuregames – Polen
Før lanseringen av Futuregames Warszawa-filial i september, vil representasjonen dukke opp på ulike polske arrangementer relatert til spill og spillutviklere, f.eks. Centrum Kreatywności Targowa i Warszawa, samt online-arrangementer som f.eks. Digitalt åpent hus 21. april.
Undervisningen vil foregå på engelsk og påmelding vil vare til 19. juni 2022. I første semester tas det opp 90 studenter, fordelt på tre grupper. Kostnadene for ett semester er 3600 euro for spilldesigner- og spillkunstner-kursene (4 semestre) og 3000 euro for spillprogrammerer (5 semestre). Den viktigste informasjonen kan kontrolleres Futuregames nettsted.
– Vi er klar over at dette er en stor sum etter polske standarder, men la meg si en ting: utdanning er en investering, og skolen vår er en garanti for inntreden i bransjen. Ingen kan være 100 % sikre på at du vil finne en jobb ved slutten av kurset, men jeg kan forsikre deg om at vi virkelig vil gjøre vårt beste for å få det til.
«Alkohol buff. Leser. Amatør popkultur banebryter. Avid baconaholic. Sosiale medier lærd. TV-ekspert. Profesjonell student.»