Den norske koreografen, som er tildelt fire gylne scenekors, avduker den norske dansekoden i den litauiske havnebyen: Kunstnergruppen «Fish Eyes» og den internasjonale kunstfestivalen «Plartforma» presenterer danseprosjektet til Strømgren-troppen hans «Made in». Oslo» i Klaipeda. Forestillingen vil kun bli fremført én gang vist i havnebyen – 6. april kl. 19. Fiskerpalasset.
langt vennskap
Det er kjent for alle som er interessert i samtidsdans og teater. Forestillingen «Dører» laget av denne artisten i 2018 på Litauens nasjonale dramateater. har vunnet inntil fire Gullkors på scenen og skal nå presentere en danseforestilling som avslører norsk identitet for publikum. Skaperen har lovet at Made in Oslo-fans vil glede seg spesielt over den dynamiske og dynamiske dansen.
Strømgren er født i Norge og er en av de mest kjente skandinaviske koreografene, etter å ha mottatt priser ikke bare i hjemlandet, men også i utlandet. Strømgren har laget mer enn 150 forestillinger og besøkt mer enn 60 land rundt om i verden. I 1998 kom koreografen til Litauen for første gang.
«Litauen har vært nær meg siden mitt første besøk for 22 år siden. Siden den gang har jeg kommet tilbake nesten hvert år. Jeg så landet vokse og publikum så meg vokse. Det er viktig å opprettholde et så langt forhold. Å komme til Paris, New York og London er morsomt og viktig, men jeg har aldri vært venn med steder som dette. Og jeg har et langt vennskap med Litauen, sa koreograf J. Strømgren.
Den består av tre deler
Forestillingen «Made in Oslo» består av tre deler. Disse danseverkene er skapt av Oslo Danseensemble, som har vært Norges mest populære dansegruppe i mer enn tre tiår. Paradoksalt nok har troppen aldri opptrådt i utlandet. «Da ensemblet avsluttet sine aktiviteter i 2018, oppsto tanken: hvordan kan vi forvente at verden skal forstå vårt lands kultur hvis vi holder den hemmelig?» – sa skaperne.
Jo Strømgren Kompani tok denne utfordringen, samlet inn Strømgrens verk for troppen og skapte en tredelt forestilling med energisk koreografi. På programmet står Quartet (2007), Ring (2014) og Gone (2015). Hvert verk utforsker et eget tema for å formidle ulike aspekter av det moderne livet.
«Made in Oslo» er det mest abstrakte dansestykket som noen gang er fremført i Litauen. Jeg tenkte at med dette programmet ville det være spesielt interessant å introdusere vår nye stil for det litauiske publikum. Forestillingens kraft er assosiasjonene (både i temaer og bevegelser). Det er uvanlig å se energisk samtidsdans i disse dager på grunn av skiftende trender, så jeg synes programmet er interessant. Hvis publikum liker å se dansere svette, har de definitivt en slik mulighet nå, sa koreografen.
Kvart utforsker den typen dans som ikke ofte sees på scenen – dansere som danser til hverandre, med alle bevegelser utført på et firkantet teppe. Skambant XX & For fransk musikk fra 1930-tallet opptrådte Ring i koreografi med det som kanskje er verdens eldste symbol, Ringen. «Borte» er et lite mirakel om forholdet mellom tristhet og nostalgi, om hvordan en ting slutter og noe annet begynner, om aggresjonen og fornektelsen man må oppleve på veien til livet.
Jo Strømgren. Foto fra personlig arkiv
En allsidig kunstner
I Norge på 1970-tallet. Han er født Strømgren og er en av de mest kjente skandinaviske koreografene i dag. Ifølge Jo Strømgren Kompani var barndommen hans typisk norsk, med en oppvekst omgitt av dyreliv, sosialdemokrati og skumle historier om troll. Koreografen ble født i Trondheim sentrum og tilbrakte tid i tropene der foreldrene flyttet for å jobbe. Denne tidlige berikelsen av lokal identitet gjennom den reisendes opplevelse påvirket også hans profesjonelle aktiviteter, både i valg av emne, variasjon av sjangere og hans interesse for ulike språk.
Etter å ha fullført videregående kunne ikke Jo bestemme seg for hva hun skulle studere: kjemiteknikk eller russisk. Nesten ved et uhell ble imidlertid forespørselen til Nasjonal ballettskole i Oslo akseptert, så Jo tok en impulsiv avgjørelse.
På grunn av skepsis til akademiske metoder og svært lavt oppmøte, studerte Strømgren verken klassisk ballett eller koreografi. Til tross for dette tok han fatt på en meget vellykket karriere som danser, som tok ham til både koreografi og regi. De litterære ambisjonene som ble næret i ungdommen utviklet seg og ble etter hvert det faste arbeidet til en dramatiker. Selv om disse trendene er nevnt som hans hovedaktiviteter, lager Jo også scenografi og lysdesign. Han har også skapt arbeid på kino, både foran og bak kamera. Tverrfaglighet er et av denne kunstnerens mest slående trekk, arten av hans arbeid gjenspeiler hans medfødte interesse for full avsløring av historien.
Utvikler en eksklusiv stil
1998 Han grunnla dansekompaniet Jo Strømgren Kompani, ble dets kunstneriske leder og utviklet en særegen personlig stil som blandet teater, dans, dukketeater, kino, levende musikk og det absurde språket.
Som koreograf er han invitert til ulike teatre for å lage både klassiske og samtidsforestillinger. Som teatersjef jobber han hovedsakelig ved nasjonale og kommunale teatre i Skandinavia, og regisserer verk av Henrik Ibsen. Som dramatiker har han skrevet en rekke skuespill og manus for kinoen. Han er medlem av Det Norske Forfatterlaug.
«Koreograf J. Strømgrens arbeid fascinerer med sin usikkerhet. Variasjonen i verkene hans og multidisiplinariteten i hans verk avsløres også i denne forestillingen, som J. Strømgren skapte ikke bare dans, men også scenografi og lys. Møtet med J. Strømgrens tropp i Klaipeda er en mulighet til å ikke stoppe og fortsette dialogen mellom ulike kulturer på kreativitetens språk. Dette er spesielt viktig i dag, sier Goda Giedraitytė, kunstkritiker og leder for den internasjonale kunstfestivalen Plattforma.
Danseforestillingen «Made in Oslo» er en del av turneen til J. Strømgrens tropp i Litauen. 2. april vises forestillingen 4. april i Vilnius. – Visaginas, 5. april – i Panevėžys og 6. april. – I Klaipeda.
Billetter til forestillingen deles ut i Klaipeda av Bilietai.lt.
«Internettjunkie. Sertifisert problemløser. Uunnskyldende nettnerd. Total kaffespesialist. Faller mye ned. Lidenskapelig twitterekspert. Generell baconelsker.»