Den enkleste måten å glemme for en stund og tidsreise er med musikk. Noen få øyeblikk er nok, og fantasien tar deg tilbake til 1700-tallet. Østerrike … Den unge pianisten Lukas Gedvilas inviterer til en slik reise. Hans sangrecitasjon «From Classicism to the 20th Century» finner sted 11. mai. 18:30 Lobbyen i første etasje i Klaipeda konserthus.
De mest talentfulle unge litauiske artistene pryder ofte repertoaret til Klaipėda Concert Hall. Uavhengig av alder er dette allerede modne, målbevisste personligheter i oppgang, hvis navn snart vil bli de mest ettertraktede i planene til litauiske og utenlandske konsertsaler. Denne gangen venter publikum på å bli kjent med vinneren av Premio Scarlatti-konkurransen L. Gedvilas.
Pianistens kreative biografi inkluderer seire i internasjonale konkurranser i Italia, Spania, Tyskland, Polen og Litauen, konserter i Polen og i utlandet, deltakelse i prosjekter som kombinerer ulike kunstneriske felt, spiller i kammerensembler av forskjellige komposisjoner. For studiene valgte han litauiske og estiske musikk- og teaterakademier.
L. Gedvilas valgte verkene til J. Haydn, E. Grieg og A. Skriabinas til programmet for sin første konsert i Klaipeda «Fra klassisisme til det 20. århundre». «Dette programmet forbinder forskjellige epoker og er som en reise gjennom dem,» sier kunstneren. I sine verk forteller fremtredende komponister om sine personlige eller individuelle livsøyeblikk.»
Haydn, en av de mest kjente komponistene av østerriksk klassisk musikk, skrev for det meste lett hovedmusikk. Fra hans rike eiendom, som består av rundt 1000 verk, er en av de viktigste sonatene for piano. L. Gedvilas vil fremføre den 31. Sonata of Crystal Beauty i konserten.
Nøyaktig hundre år senere ble det skrevet et annet verk til konserten, balladen i moll av E. Grieg, Op. 24 g-moll. Man kan tenke seg Norges fjell, for folkesangen som runget i dem er grunnlaget for musikken til dette verket. Variasjonene deres viser hvor mange forskjellige musikalske historier en enkelt melodi kan fortelle. Komponisten selv fremførte en gang balladen på en privat konsert. Vitner sa at Grieg har lagt hele sin sjel i forestillingen.
Konsertens tredje stopp er arbeidet til den russiske modernisten A. Skriabin. Pianisten skal inn i det tjuende århundre. med sine fire pianopreludier og Fantasia i h-moll. Allerede langt unna den klassiske tids orden og lys er disse verkene erstattet av lidenskapelige opplevelser kodet inn i musikk, og de kreative valgene som selv akademiske artikler skrives om, er vanskelige å forklare. De teknisk krevende verkene avslører også den unge pianistens høye profesjonalitet.
«Internettjunkie. Sertifisert problemløser. Uunnskyldende nettnerd. Total kaffespesialist. Faller mye ned. Lidenskapelig twitterekspert. Generell baconelsker.»